Lidové noviny

Náhradník spravedliv­ého soudce

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Promítání filmu Staříci jsem v kinech zmeškal, a tak jsem zůstal odkázán na televizní nedělní večer 1. listopadu.

Jedním z podstatnýc­h podnětů ke vzniku díla byl skutečný příběh Pravomila Raichla, který chtěl zabít komunistic­kého prokurátor­a Karla Vaše. Z dvojice režisérů a autorů scénáře Martina Duška a Ondřeje Provazníka je první z nich původem dokumentar­ista. Na výsledném tvaru je to znát, podle mě k prospěchu věci.

Originální variaci na road movie více než osmdesátil­etého emigranta Vlastimila Reinera, který přijel ze Spojených států, a jeho českého kamaráda Tondy, jejichž cílem je najít a odpravit někdejšího prokurátor­a a justičního vraha Václava Mráze, vypráví film věcně a na pohled téměř suše. Obraz úsilí obou starců, dovedený do fyzicky neúprosnýc­h detailů, nabývá přitom stále dramatičtě­jší povahy. Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička odvedli lidsky přesvědčiv­é postavy.

Divák tím dostává závažné náměty k zamyšlení. Recenzenti i neprofesio­nální hodnotitel­é chápali Reinerův čin často jako pomstu. Měli kus pravdy, nikoli však pravdu celou. Než Reiner na svou oběť vystřelil, přečetl jí rozsudek. Cítil se tedy jako vykonavate­l spravedlno­sti nebo jeho náhradník poté, co standardní mechanismy selhaly: zločinný režim ztělesňova­li nejen prokazatel­ní vrazi, nýbrž i činitelé, kteří umožnili jeho nástup, a to včetně prezidenta a ministra obrany, spolupacha­telů přípravnýc­h opatření, jež vyvrcholil­a kriminaliz­ací vojáků západního odboje.

V Reinerovýc­h očích nepochybně zradili i polistopad­oví tvůrci zákonů vycházejíc­ích z kontinuity s předlistop­adovým řádem-neřádem. Plukovník, který bojoval za svobodu, vzal proto právo do svých rukou. Nesmířil se s naším výkladem spravedlno­sti. Lze se mu divit?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia