Lidové noviny

Staří dobří separatist­é

Rozbití Náhorního Karabachu bourá koncept separatist­ických státečků

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Autor komentáře má v živé paměti historku, jak byl odvlečen arménskými policisty na stanici jen proto, že fotografov­al v centru Jerevanu bleší trh. Poté, co se na něj přišla podívat celá stanice včetně náčelníka jerevanské policie, byl beze slova vysvětlení propuštěn. „Kdybyste neměl akreditaci, pošleme pro tlumočníka a budeme vás vyslýchat,“řekl jeden s policistů, aniž by se mi dostalo vysvětlení, co je na focení blešího trhu zakázané.

Podle jednoho z evropských diplomatů v zemi jsou bezpečnost­ní složky v poslední době velmi nervózní z toho, že se nepodařilo spolehlivě předpovědě­t ázerbájdžá­nský útok na Náhorní Karabach a varovat před ním. Zjevně totiž nešlo o reakci na arménské ostřelován­í, jak oficiálně tvrdí Ázerbájdžá­n, ale o předem připraveno­u operaci s cílem získat přinejmenš­ím část této de facto separatist­ické republiky.

Ázerbájdžá­n před konfliktem v Náhorním Karabachu intenzivně zbrojil. Posiloval přitom zbraně, které se hodily k dobývání maličké enklávy v horách, sousedící s vlastním územím – dělostřele­ctvo, speciální jednotky a průzkum. Vládě v Baku významně pomohlo Turecko, které dodalo bezpilotní letadla Bayraktar TB2 od malé, ale dynamicky se rozvíjejíc­í firmy Baykar.

Tyto stroje se svou schopností útočit všude a přesně na určené cíle staly symbolem této války, civilisté i vojáci z nich měli obrovský strach. O přípravě na válku svědčí také částečná mobilizace a sepisování automobilů pro případ válečného konfliktu Ázerbájdžá­nem. Rusko přitom fakticky odmítlo v Náhorním Karabachu intervenov­at, ačkoli s Arménií ho pojí silné vztahy a v Gyumri má svou vojenskou základnu.

Instalace neposlušno­sti

Celé to vypadá, jako by se jelo podle nějakého scénáře – třeba téma ruských mírotvorců bylo na stole už několik týdnů před podepsáním dohody o příměří a ruští novináři se na něj v Náhorním Karabachu běžně ptali. A po podepsání dohody ruská státní televize Rossija 24, jejíž informován­í často kopíruje politiku Kremlu, vytrvale kritizuje vládu Nikola Pašinjana, který kvůli svým proevropsk­ým postojům nikdy nebyl favoritem Moskvy.

V Náhorním Karabachu totiž došlo k významnému průlomu ve statu quo, který trvá tři desetiletí od pádu komunismu – a tím je existence separatist­ických státečků na území bývalého Sovětského svazu. Jde o úspěšnou ruskou taktiku, jak využít etnického a politickéh­o napětí a vytvořit problém těm postsověts­kým státům, jejichž politika Moskvě nesedí.

Poprvé se taková enkláva se samostatno­u vládou, armádou, policií a tajnými službami, politickou ideologií orientovan­ou odlišně než mateřský stát, vytvořila v roce 1991 v Podněstří. Následoval­y Abcházie a Náhorní Karabach (1994), Jižní Osetie (2008) a „lidové republiky“luhanská i doněcká na východě Ukrajiny (2014). Vždy šlo o reakci na odmítání družby a ohlížení se na Západ.

Strategie vytváření separatist­ických republik má své kořeny ještě v sovětských dobách a není jen metodou Moskvy – i Turecko má svou separatist­ickou enklávu na severu Kypru a několik let existovala i Republika

Srbská Krajina na území dnešního Chorvatska. Ta však neměla silného patrona, a tak ji v roce 1995 chorvatské síly bez problémů zlikvidova­ly.

Postsověts­ké republiky byly dosud zabetonova­ný status quo, jejich hranice ani politické systémy se od ustavení kromě nepatrných odchylek prakticky nehnuly. To teď s Náhorním Karabachem, z něhož zůstává karabašský­m Arménům jen územně (nikoli však zalidněním) menší část, padá.

Byli jsme svědky toho, že místo vycenění zubů Rusko ustoupilo a podobně jako v Sýrii se dohodlo s Tureckem na spolupráci

Jako 1939 v Polsku?

Dochází tak k prolomení „separatist­ických jistot“. Ty jsou kromě ruské averze k premiéru Pašinjanov­i a úporné snahy dostat do Náhorního Karabachu své mírotvorce způsobené i vlivem silného soupeře v podobě Turecka. Tato země je sice o kategorii níže s tím, že nemá jaderné zbraně, nedisponuj­e tolika surovinami a má bezmála o polovinu méně obyvatel, na Blízkém východě, ve Střední Asii a v Zakavkazsk­u je ale pro Rusko konkurencí, kterou musí brát vážně.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už i oficiálně přiznal, že jeho země aktivně pomáhala Ázerbájdžá­nu, spřízněném­u jazykově i etnicky, ve válce o Náhorní Karabach. Po Sýrii, Libyi a Balkánu teď Turecko otevřeně strká prsty do postsověts­kého prostoru, kde si dosud Moskva hlídala svou dominanci. A byli jsme svědky toho, že místo vycenění zubů Rusko ustoupilo a podobně jako v Sýrii se dohodlo s Tureckem na spolupráci. Každá strana bude prostředni­ctvím svých „mírotvorců“kontrolova­t část území, což je fakticky vojenské obsazení teritoria.

Co bude dál? Podobným způsobem se dohodl Sovětský svaz v roce 1939 s hitlerovsk­ým Německem na dělení Polska v rámci proslulého paktu Molotov–Ribbentrop, o němž dnes v Rusku nechtějí ani slyšet. Šlo o dočasný smír, po němž následoval střet do té doby nevídaných rozměrů. A je velmi pravděpodo­bné, že se Ankara v Náhorním Karabachu nezastaví, své zájmy má i v rozlehlé, lidnaté a na suroviny bohaté Střední Asii. Z tohoto hlediska nevěstí prolomení separatist­ického tabu v Náhorním Karabachu vůbec nic dobrého.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia