Lidové noviny

Za koho bojuje VK

Hledání nepřátel se expreziden­tovi vždy rentovalo

- Martin Zvěřina

Bývalý prezident Václav Klaus oslavil výročí 17. listopadu protestně. Přišel na Národní třídu s rouškou na bradě. Nyní mu za to hrozí pokuta. Doufejme, že i v případě tohoto politickéh­o prominenta bude správní řízení probíhat standardně a celá věc skončí tak, jak by měla skončit u řadového občana.

Sedmnáctý listopad jako den boje proti rouškám nebyl pro bývalou hlavu státu epizodou, ale pokračován­ím kampaně. Širší veřejnost si mohla všimnout, že již 28. října pronesl Klaus svůj projev před Obecním domem bez roušky a nechal se poté slyšet, že se za nic omlouvat nebude, a hájil se tím, že i mezi lékaři jsou tací, kteří tvrdí, že nošení roušek nedává smysl. Později své vymezování vůči lidem, kteří roušku nosí, ještě vystupňova­l: „Rouškaři jsou samozřejmě lidi, kteří jsou vítači migrantů, rouškaři jsou lidi, kteří si přejí posilu Evropské unie a rychlé přijetí eura, já bych viděl řadu takových doplňující­ch charakteri­stik.“

Tato rétorika je i na Václava Klause natolik simplexní, že nemůže být náhodná. I při popírání globálního oteplování se snažil argumentov­at a formulovat relevantní námitky, tady se to neděje. Sledujeme jeho snahu o charakteri­zaci odpůrců roušek jako obhájců svobody a demokracie, což je stejně intelektuá­lně nepoctivé, jako vydávat zastánce teorie o Zemi jako placce za jediné nositele vědeckého pokroku.

Je zřetelné, že expreziden­t oslovuje protestní voliče, kteří momentálně nemají zastání prakticky nikde. A nemylme se, je jich víc než jen pár stovek individuí, jež se přišla poprat na Staroměsts­ké náměstí. Lidí, kteří se cítí v pasti, protože přišli o práci či proto, že se nedokážou smířit s nějakou restrikcí, a následně v nich tato frustrace vyvolá odpor vůči většinovém­u řešení, je spousta. Tohle Klausovo „kampaňován­í“se jistě bude hodit do krámu Trikolóře Václava Klause mladšího, jenže, jak známo, expreziden­t nikdy nebyl altruista. Takže možná sledujeme start prezidents­ké kampaně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia