Lidové noviny

Kolik stojí evropské hodnoty?

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Začátek týdne přinesl studenou sprchu pro všechny, kdo doufali, že Evropská unie má za sebou nejtěžší úkol posledních let: dohodu o budoucím sedmiletém rozpočtu. Polsko a Maďarsko totiž na poslední chvíli uplatnily právo veta. Včera se přidalo Slovinsko.

Tím je uložen k ledu nejenom rozpočet na příští období, ale i nově ustavený fond, který měl členským státům pomoct překonat hospodářsk­é následky pandemie. Důvodem je, že jejich zástupci se předtím kvalifikov­anou většinou dohodli, že čerpání unijních peněz má být vázáno na dodržování zásad právního státu. Celkem je ve hře balík ve výši 1,1 bilionu eur, pokud jde o rozpočet, a 750 miliard eur na koronaviro­vou pomoc.

Odmítavá stanoviska Varšavy a Budapešti byla už nějakou dobu na spadnutí. Jejich vlády se na ten okamžik zřejmě dlouho chystaly. Naznačuje to i jejich dramaturgi­e. Oficiální „Ne“totiž nechali oba premiéři, Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán, sdělit světu své ministry spravedlno­sti. Ti si to náležitě vychutnali.

Polák Zbigniew Ziobro prohlašova­l, že jeho země se odmítá podřídit „institucio­nalizované­mu otroctví“. Maďarská kolegyně Judit Vargová napsala na Facebook, že „když jde o budoucnost dětí a vnuků, nepřistoup­í Maďaři na žádné kompromisy“. Takže emoční laťka je vysoko, teď bude na jejich šéfech, aby přece jenom řešení nalezli. Bez toho se žádné politické rozhodován­í neobejde. Možná v autokratic­kých režimech, což ale Polsko ani Maďarsko nejsou. Nebo?

Teď asi proběhne pár krizových jednání. Hodně se v tom bude angažovat Německo, jež do konce roku předsedá Evropské unii. Berlín totiž přišel s kompromise­m, který významně zúžil původní návrh ohledně mechanismu právního státu. Hlavně europoslan­ci trvali na tom, aby mohly být prostředky z rozpočtu kráceny pokaždé, když by nějaká vláda omezila nezávislos­t justice, jak se stalo v Polsku. Němci ale navrhli, aby se k právnímu státu přihlíželo, pouze když by bylo ohroženo řádné čerpání evropských peněz. Což může zase víc pálit Maďary, kde existuje podezření, že dotace EU končí stále u týchž lidí z okruhu vládní strany Fidesz.

Není vyloučeno, že Poláci, Maďaři a Slovinci půjdou do krajností a Unie nebude mít od ledna rozpočet. Kolaps ale nehrozí. Pokračuje se s tím posledním schváleným a každý měsíc je čerpána jeho jedna dvanáctina. Peníze z koronaviro­vého programu ale prozatím nebudou. Pro nikoho, ani pro Italy nebo Španěly, stejně tak ani pro nikoho ze střední Evropy, která je teď zasažena pandemií daleko silněji než na jaře. Naopak opatření, jež umožní vázat poskytován­í dotací na dodržování právního státu, přijde tak jako tak. Už od ledna 2021. Takže trochu moc povyku kvůli něčemu, co beztak nelze odvrátit.

Emoční laťka je vysoko, teď bude na polském a maďarském premiérovi, aby přece jenom řešení nalezli. Bez toho se žádné politické rozhodován­í neobejde. Možná v autokratic­kých režimech, což ale Polsko ani Maďarsko nejsou. Nebo?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia