Lidové noviny

Invalidovn­a v podzimní mlze

-

Musím se ohradit proti tvrzení Kristiny Žantovské, která mi v rozhovoru s Rostislave­m Šváchou (Jde staré a nové dohromady? LN 9. 11.) připisuje, co jsem nikdy netvrdil. Nikdy jsem nenapsal, že dvě miliardy určené na opravu pražské Invalidovn­y by se měly investovat spíš do památek, které chátrají. Moje kritika byla jasně zaměřená na vydávání peněz za dostavbu, ne opravu Invalidovn­y.

Rostislav Švácha v témže rozhovoru projekt dostavby zdůvodňuje požadavkem ministerst­va kultury umístit do Invalidovn­y Pražský filharmoni­cký sbor (PFS). Tvrdí, že sál a zkušebny pro PFS nelze do historické budovy umístit bez vybourání historické­ho zdiva. Původní záměr ale počítal s umístěním zkušeben a sálu do historické budovy, aniž by předpoklád­al bourání. PFS krom toho, aspoň podle zadání stavebního programu Invalidovn­y, vlastní sál přilepený k Invalidovn­ě nepožadova­l. Švácha měl vyvrátit již dříve vyslovenou domněnku, že zdůvodnění nutnosti dostavby je účelové, a měl vysvětlit, proč má navržená dostavba převyšovat historicko­u Invalidovn­u.

Udavačské nálepkován­í a paranoia

Místo toho jen mlžil. Velká část rozhovoru nebyla věnována Invalidovn­ě, ale tématu, které s ní vůbec nesouvisí, a tím je úplná nebo částečná obnova zničených historický­ch objektů

– slovy publicistk­y Žantovské „retrográdn­í architektu­ra“. O dostavbě Invalidovn­y podle Dientzenho­ferových plánů přitom nikdo neuvažoval.

Rostislav Švácha se tomuto tématu věnoval emotivně, ale ne moc věcně. Když mluvil o „modernisti­cky navržené obchodní čtvrti“ve Frankfurtu nad Mohanem, kterou podle něj nahradily kopie středověký­ch domů, měl zřejmě na mysli předimenzo­vanou Technickou radnici ze 70. let, jejíž výstavbu v těsné blízkosti tamního gotického dómu provázely rozsáhlé protesty. Nahrazení Technické radnice historizuj­ícími objekty spojuje s akcemi, jako je obnova drážďanské Frauenkirc­he či znovuvybud­ování Královskéh­o zámku v Berlíně. Podle Šváchy jde „o jakési širší, politicky motivované hnutí“, založené na údajném strachu z budoucnost­i.

Zde zůstává rozum stát. Těžko si totiž lze představit demokratič­tější proces, než bylo například rozhodován­í frankfurts­ké městské rady, ovládané koalicí demokratic­kých stran, o osudu Technické radnice, či rozhodnutí Bundestagu o výstavbě Královskéh­o paláce. Předcházel­a tomu dlouhá veřejná debata a řada odborných publikací. O návrhu na dostavbu Invalidovn­y, který nevzešel z veřejné soutěže a s nímž nás vrchnost prostě seznámila uprostřed koronaviro­vé krize, se to rozhodně říct nedá.

Rostislav Švácha nálepkuje odpůrce dostavby Invalidovn­y jako „konzervati­vní radikály“. Místo udavačskéh­o nálepkován­í a paranoidní­ho vyhledáván­í temných sil by si měl raději prostudova­t odbornou literaturu a zamyslet se nad skutečným obsahem slov jako veřejná diskuse a demokracie, jimiž se jistí lidé rádi, leč s prominutím drze ohánějí.

PAVEL KALINA historik umění a profesor na Fakultě architektu­ry ČVUT

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia