Lidové noviny

Ulevit obchodům? Ministři se přou

-

Pokud by se prodej rozložil do více dnů a zvýšil počet lidí na prodejnu, mohlo by to aspoň částečně zabránit obávaným frontám. Havlíček navrhne i výjimky pro rodiče s kočárky nebo lidi s berlemi, kteří podle pravidel v některých obchodech museli mít povinně vozík.

Kdyby Havlíčkův návrh vládou prošel, netrvalo by pravidlo jedné osoby na 15 čtverečníc­h metrů ani týden. Současně by mohly mít obchody – ty, které otevřeno mít smějí – prodloužen­ou provozní dobu podle doby vycházení.

Ministři totiž budou zítra hlasovat o tom, zda v rámci protiepide­mického systému (PES) přejít z nejvyššího fialového stupně pohotovost­i do čtvrtého stupně. To by mimo jiné znamenalo posunutí zákazu vycházení ze současné deváté hodiny večerní na jedenáctou – a na to je nyní přímo navázaná otevírací doba obchodů.

PES potřebuje změnu

Pro zvýšení nákupní plochy pro jednoho člověka je nutný zásah do systému PES, protože v pátém i čtvrtém stupni jsou nyní pro obchody stejná pravidla. Vicepremié­r Havlíček očekává debatu s ministrem zdravotnic­tví Janem Blatným (za ANO) o tom, zda povolení vyššího počtu lidí nepřinese vyšší riziko.

Druhý jmenovaný se postavil proti. „Mým cílem je provádět změny žádné nebo co nejmenší.“Úpravy jsou podle něj možné až od mírnějších stupňů rizika, než je současný pátý nebo čtvrtý, do kterého by se Česko mohlo přesunout tento či příští týden.

Havlíček k aktuální situaci mimo jiné uvedl: „Žádná apokalypsa se nepotvrdil­a (včera – pozn. red.), i když samozřejmě nevíme, jak to bude vypadat v příštích dnech. Ale když se dobře nastaví hygienická pravidla uvnitř, nemuseli bychom být tak přísní,“mínil Havlíček. Podle něj lidi nebudou z této politické otočky, která přišla ani ne den po zavedení opatření, zmatení a budou rádi, že se sníží riziko front.

Opatrný optimismus připustil i častý kritik vládních opatření Tomáš Prouza, který vede Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. „Pokud by to vláda schválila, významně by to omezilo fronty. Zejména v sobotu, kdy jsou obchody nejplnější,“prohlásil Prouza.

„Pokud by to vláda schválila, významně by to omezilo fronty. Zejména v sobotu, kdy jsou obchody nejplnější.“

Obchodníci: Potřebujem­e čas Pro obchodníky je hlavní, aby změn bylo co nejméně. „Ocenili bychom, aby jakákoliv opatření měla dlouhodobý charakter a nedocházel­o ke změnám v řádu několika dnů,“doplnil mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Lidé z řetězců potřebují čas, aby se na změny připravili. V případě omezení počtu lidí v prodejnách rozhodla vláda až v pondělí s tím, že už od středy mělo toto pravidlo platit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia