Lidové noviny

Boeing 737 se vrací na oblohu

Americký letecký úřad povolil uzemněným strojům návrat do provozu, na evropské povolení však Boeing ještě čeká

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Tvrdě zasaženému výrobci letadel Boeing se včera i v této nelehké době blýsklo na lepší časy. Uzemněné letouny 737 mAX totiž dostaly od Amerického Federálníh­o úřadu pro letectví (FAA) dlouho očekávané povolení k návratu do vzduchu. Evropští pasažéři se však na palubu těchto moderních strojů podívají nejdříve až příští rok.

Přestože doba, v níž se celý svět potýká s pandemií koronaviru, letecké dopravě s cestujícím­i nepřeje, návrat Boeingu 737 mAX představuj­e značnou vzpruhu. A to nejen pro amerického výrobce, který ve stínu dvou tragických nehod moderního letadla už více než rok sleduje ohromné propady nových objednávek a dopravci u něj navíc usilují o miliardové kompenzace za každý den, kdy stroje bezúčelně stojí. Úsporný provoz, jenž je hlavní předností Boeingu 737, je v době minimální poptávky cestujícíc­h důležitý pro probuzení letectví po krizi.

Ještě to chvíli potrvá

„Boeingy 737 mAX spadají mezi nejpoužíva­nější typ letadel. V období, kdy se, co do efektivity provozu, počítá s každým eurem nebo dolarem, mají velkou šanci, aby se do obnovy letecké dopravy rychle zapojily,“sdělil in Petr Kováč, odborník na leteckou dopravu z firmy Ernst & Young

Partner Corporate Finance. mohly by nahradit starší stroje, které sníženou poptávku pokrývají nyní.

Podpis šéfa FAA Steva Picksona byl sice pro návrat Boeingu 737 na oblohu bodem směrodatný­m, ne však zdaleka jediným. „Zatím vyšel souhlas americké letecké agentury, ještě bude nějakou dobu trvat, než se ta letadla fyzicky uvolní k létání. na další povolení se čeká od evropské, kanadské a brazilské agentury,“říká Kováč. Zásadní úpravy pak čekají ještě jednotlivé stroje, ale i příručky pro piloty, kteří budou muset projít dodatečným výcvikem.

Po největší krize své bezmála stoleté existence Boeing nakročil loni na jaře, kdy stejně jako celý svět sledoval tragické pády tehdy nejprodáva­nějšího modelu 737 mAX, při nichž zahynulo celkem 346 osob. Od té doby byl výrobce nucen provoz svých nejprodáva­nějších letadel 737 mAX po celém světě přerušit. Jako problém se ukázal systém řízení letu, na jehož úpravě výrobce usilovně pracoval. Přestože odstavení letadel 737 mAX z provozu stálo jejich výrobce miliardy dolarů, ve víře, že právě tyto efektivní typy pomohou s obnovou letecké dopravy, s jejich výrobou Boeing poslední půlrok nelenil.

Bývalý armádní a komerční pilot Pickson, který se sám poruchovým letounem na konci září proletěl, ve středu prohlásil, že má konečně v bezpečnost letadel Boeing 737 mAX stoprocent­ní důvěru a stejné nehody už by se neměly opakovat. Jistotu ale chtějí mít i další agentury, velké průtahy s rozsudkem se však už nečekají.

Že jsou dosavadní úpravy letadel Boeing 737 mAX dostatečné na to, aby se tyto stroje do konce letošního roku mohly vrátit do vzduchu, zmínil v rozhovoru s agenturou Bloomberg ředitel Evropské agentury pro bezpečnost letectví Patrick Ky už v půli října.

Z Ruzyně až v létě než však na jejich palubu znovu zavítají také čeští dovolenkář­i, bude ještě nějakou dobu trvat. „Reálně by se mohly na evropské nebe vrátit během prvního či druhého čtvrtletí příštího roku,“dodává Kováč s tím, že americké stroje vzlétnou o poznání dříve.

Sedm letadel 737 mAX 8 patřící do flotily tuzemských Smartwings se tedy ještě několik měsíců do vzduchu nepodívá. Touto dobou české aerolinky už měly obdržet desítky dalších z celkem 39 objednanýc­h strojů.

místo toho však společnost Smartwings od Boeingu získala zpět část záloh ve výši téměř deset milionů dolarů (asi 224,6 milionu korun) za jeden dosud nedodaný stroj. Vedle toho společnost po americkém výrobci u soudu v Illinois vymáhá miliardovo­u náhradu škod za odstavení těchto letadel.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Uzeměná letadla společnost­i Smartwings by podle odhadů mohla začít létat zhruba v polovině příštího roku
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Uzeměná letadla společnost­i Smartwings by podle odhadů mohla začít létat zhruba v polovině příštího roku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia