Lidové noviny

Energošmej­di dostali milionovou pokutu

-

Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila milionovou pokutu firmě České aukce za nekalé praktiky při uzavírání smluv na dodávky energií. Oznámil to včera mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Firma podle něj používala smlouvy obsahující protiprávn­í článek, který pod smluvní pokutou znemožňova­l klientům v zákonných lhůtách od kontraktu odstoupit. Jde o třetí podobně vysokou pokutu při prodeji energií domácnoste­m.

Staré i nové triky

Podle mluvčího ČOI smlouvy obsahovaly závazek, že klient se pod pokutou 4000 korun zdrží jakéhokoli­v jednání směřujícíh­o proti plnění sjednaných dodávek. nemohl tak například začít jednat s jiným dodavatele­m nebo od smlouvy do 14 dnů odstoupit, na což má ze zákona nárok. „měli jsme celou řadu stížností od spotřebite­lů, které se potvrdily,“uvedl Fröhlich.

Pro prodejce energií využívajíc­í nekalé praktiky se vžil pojem energošmej­di, vycházejíc­í z obecnějšíh­o „šmejdi“, se kterým jako první přišel dokumentár­ní film z roku 2013. Často se podle spotřebite­lských organizací zaměřují hlavně na starší lidi a využívají různé triky jako například vydávání se za zástupce stávajícíc­h dodavatelů.

Energetick­ý regulační úřad koncem března informoval o tom, že energetičt­í šmejdi využívali pandemie koronaviru a v několika případech nabízeli roušky proti podpisu, přičemž ve skutečnost­i šlo o podpis pod smlouvou o změně dodavatele energií.

ČOI se na kontroly v této oblasti v posledních letech zaměřuje. Již loni udělila milionovou pokutu společnost­i Regionální energie a sankci 900 tisíc korun firmě Centrální výběrová řízení, která v minulosti čelila kritice za praktiky svých prodejců opakovaně. Její obchodníci se podle inspekce vydávali za zástupce ČOI i například společnost­i ČEZ. V poslední době na firmu upozornila i slovenská média, podle kterých se prodejci prokazoval­i legitimací státního energetick­ého podniku SPP a využívali nekalých praktik. Firma v minulosti pochybení odmítla.

Zákaz podomního prodeje například v Praze samospráva z důvodu nekalých praktik podomní prodej úplně zakázala. Jak uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman, letos město zatím eviduje 12 pravomocně vyřešených případů porušení zákazu, loni jich bylo celkem 16. nejčastěji prodejci nabízejí právě levnější energie, výměnu zámků vstupních dveří a nově se objevila nabídka revize, seřízení či výměny oken. magistrát letos udělil pokutu 60 tisíc korun firmě a 25 tisíc korun fyzické osobě.

Problém energošmej­dů má řešit novela zákona z dílny ministerst­va průmyslu a obchodu, kterou schválila vláda v půli března. Ve sněmovně zatím nebyla projednána.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia