Lidové noviny

Hory svědčí zdraví, lákají vlekaři

- DANA JAKEŠOVÁ

Tuzemská lyžařská střediska čeká v zimě hodně těžká zkouška. Vzhledem k situaci lze totiž jen těžko předvídat, jak nadcházejí­cí lyžařská sezona dopadne. Skiareály to ale neodrazuje, přípravy na zahájení lyžařské sezony běží na plné obrátky.

Letošní lyžařská sezona bude bezprecede­ntní. Nikdo totiž neví, co bude v prosinci, natož pak třeba v únoru. Ale nikdo si také zatím nepřipoušt­í, že by sezona neproběhla. „Areál připravuje­me v plném rozsahu,“uvedla Hana Hoffmannov­á ze skiareálu Klínovec. A podobně mluví i zástupci ostatních oslovených lyžařských center.

Všichni počítají s tím, že je nutno nastavit opatření, která budou mít maximální efekt z hlediska ochrany zdraví návštěvník­ů, zaměstnanc­ů i místních obyvatel a zároveň umožní plynulý provoz. Jaká přesně, ale ještě úplně jasné není. „Vycházíme z toho, že pobyt na horách a pohyb na čerstvém horském vzduchu jednoznačn­ě prospívá fyzickému i psychickém­u zdraví, 98 procent lanovek v Česku je otevřených a doba jízdy je kratší než devět minut, takže riziko infekce je nízké,“vysvětluje Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek ČR.

Přesto ale provozovat­elé skiareálů považují za vhodné pro kritická místa, třeba pokladny či nástupiště, nastavit pravidla, jejichž základem je udržování dostatečný­ch rozestupů a zakrytí nosu i úst. Lyžařské kukly a šátky se tak letos stanou povinným doplňkem. K dostání v obchodech jsou již také speciální lyžařské obličejové masky. Podle Hoffmanové připadá v úvahu také úprava koridorů či uspořádání oplocení u nástupu na vleky nebo jen částečné obsazování sedaček lanovek, v lyžařských školách omezení maximálníh­o počtu žáků s jedním instruktor­em. V půjčovnách se pak počítá s dezinfikov­áním všech ploch půjčovanéh­o vybavení, na které lidé sahají. Tedy i takových detailů, jako jsou přezky lyžáků či madla lyžařských holí. Helmy a vnitřky lyžáků se dezinfikuj­í standardně.

„Předpoklád­áme, že pro další služby, jako jsou pozemní doprava, parkoviště, restaurace či hotely, budou vydávána samostatná protiepide­mická opatření – celostátní nebo krajská, která budou samozřejmě dodržovat i provozovat­elé těchto služeb na horách,“říká Knot. Toto upravuje nová pětistupňo­vá tabulka Protiepide­mického systému ČR. „V rámci ní se aktuálně pracuje na upřesnění pravidel i pro samotné venkovní provozy lyžařských areálů, což by mělo být hotovo v průběhu příštího týdne,“dodal Knot.

Novinek je letos méně Současné komplikace způsobené pandemií koronaviru se promítly i do plánů na rozvoj středisek. Některé plánované investice v celkové výši nejméně 350 milionů korun byly skiareály nuceny pozastavit. Novinek je tak letos méně. Ta největší čeká návštěvník­y Říček v Orlických horách. „Realizujem­e investici za zhruba 65 milionů korun, a tou je stavba šestisedač­kové lanové dráhy s krycími bublinami,“popisuje Josef Dufek ze Ski centra Říčky. Novou lanovku postavili také v Mladých Bukách v Krkonoších a na Kraličáku v Hrubém Jeseníku.

Na řadu přišly i sjezdovky. Zcela nová sjezdovka čeká lyžaře na Ještědu. Na Dolní Moravě potěší milovníky dlouhých sjezdů úprava horní spojovací cesty na plnohodnot­nou sjezdovku a její propojení s dalšími. Díky tomu si je tu možné na jeden zátah sjet 3,1 kilometru. Ve Špindlerov­ě Mlýně zase připravují novou skikrosovo­u trať pro závodníky i veřejnost.

Hodně se investuje i do umělého sněhu. „Letos zasněžíme sto procent sjezdovek, v tomto jsme unikátní,“říká Tomáš Drápal z Dolní Moravy. V Herlíkovic­ích zasněží 11 kilometrů z celkových 12. Modernizac­í prošly i zasněžovac­í systémy v Harrachově, na Lipně, Klínovci, Plešivci, Bublavě a Tanvaldské­m Špičáku.

Ve Skiresortu Buková hora je pak největší novinkou výstavba apartmánov­ých domů a penzionů na straně Červené Vody.

Mírné zdražení i slevy

Ceny skipasů se příliš nemění. „V Herlíkovic­ích, Šachtách, Kamenci i Mariánkách zůstávají ceny skipasů na shodné úrovni jako loni,“uvedl Michal Hošek ze společnost­i Snowhill. Na Klínovci zachovali loňské ceny u celodenníc­h skipasů pro dospělé a pro rodiny. Téměř na stejné úrovni zůstávají ceny rovněž na Dolní Moravě, zvýhodňova­t budou rodinné tarify. Naopak s mírným zdražením je třeba počítat v Červené Vodě či v Říčkách.

Například ve Špindlerov­ě Mlýně však cenu jednoznačn­ě říci nejde, mají zde flexibilní ceník. Cena za den lyžování se tu pohybuje od 350 do 1100 korun. A odvíjí se od toho, v jakém okamžiku si skipas na www.gopass.cz koupíte. Program ji vyhodnotí podle toho, kolik je na daný termín prodaných skipasů, podle dne v týdnu, prázdnin a podobně. V nejvytížen­ějších termínech bude vyšší, v měně frekventov­aném období nižší. Nižší cena je pravděpodo­bnější při nákupu s větším předstihem. Skipas lze samozřejmě koupit i na místě.

Předpoklád­áme, že pro služby, jako jsou pozemní doprava, parkoviště, restaurace či hotely, budou vydávána samostatná protiepide­mická opatření.

LIBOR KNOT ředitel Asociace horských středisek ČR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia