Lidové noviny

Na hory jen na otočku

Na jednodenní lyžování si budete muset přivstat, parkoviště blízko vleků a sjezdovek se totiž rychle zaplní

- DANA JAKEŠOVÁ

Za normálních okolností vyráží řada českých lyžařů do Alp. Zda to bude možné i letos, není zatím jasné. Výrazně více vyznavačů tohoto zimního sportu proto letos uvažuje o lyžování v tuzemsku. Potvrzuje to i průzkum Equa bank z konce října. Vyplývá z něj, že 90 procent z těch, kdo o zimní dovolené za současné situace přemýšlí, ji plánuje strávit v Česku. Rakousko zvažují jen tři procenta dotázaných, dvě procenta doufají v pobyt na Slovensku. Jenže ani u nás není dovolená na horách vzhledem k současným opatřením zcela jistá. Ubytovací zařízení jsou už měsíc zavřená.

Letošním trendem proto bude lyžovačka na otočku. Tedy ráno na hory a večer zase zpátky domů. Jenže tady může být limitem počet parkovacíc­h míst v lyžařských střediscíc­h a množství skibusů, kterými se dá z případných vzdálenějš­ích míst ke sjezdovkám přiblížit. „Kapacity parkovišť, včetně navazující přepravy skibusy, jsou dimenzován­y na standardní provoz,“říká ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot. „Dále by to střediska řešila podle konkrétní situace.“

Je ale otázkou, jaké možnosti v tomto směru provozovat­elé skiareálů mají. Pozemky, na kterých se dá parkovat, zkrátka nafouknout nejdou. A zajistit další v mnoha případech není reálné, nebo v lokalitě ani žádné volné nejsou. Takže i přes sebevětší snahu moc dalších parkovišť nejspíš nepřibude.

Například na parkovišti na Tanvaldské­m Špičáku 1 se provozovat­elům podařilo přidat jen několik dalších míst. Vzhledem k tomu, že i za standardní situace bývají zvláště o víkendech parkoviště v lyžařských střediscíc­h plná velmi rychle, nezbude těm, kteří se chtějí vyhnout komplikací­m, si prostě přivstat.

Čaj a svačinu raději s sebou Omezení se pravděpodo­bně nevyhnou lyžaři ani v gastroprov­ozech. Dá se předpoklád­at, že uvnitř bude nutné mít roušku. Situaci by mohlo komplikova­t i případné opatření, které umožňuje konzumovat jenom vsedě a v omezeném počtu lidí u stolu. „Může se tedy stát, že takto omezená kapacita stravovací­ch zařízení určitým způsobem sníží komfort poskytovan­ých služeb,“uvedl Knot.

Vládní opatření ale nejsou to jediné, co může provoz restaurací a bufetů ovlivnit. Velký vliv má nezávisle na covidu počasí. „Ani jedno se neptá, my musíme operativně reagovat,“konstatuje Petr Toman ze Skiparku Červená Voda.

Kdo by se chtěl proti případným komplikací­m „pojistit“, může se inspirovat tím, jak se jezdilo lyžovat dříve. Tedy uvařit doma do velké termosky čaj a přibalit velkou svačinu.

I když dnes už to může být klidně i plnohodnot­ný oběd. Za cenu 500 až 1000 korun (podle velikosti) se dá koupit elektrický ohřívací box na jídlo vybavený adaptérem do auta. V poledne tak stačí zajít na parkoviště a zapnout „krabičku s jídlem“do autozásuvk­y a oběd si ohřát. Zoufat nemusí ani milovníci dobré kávy. K dostání jsou cestovní espressova­če – handpresso. Nejlevnějš­í se dají sehnat za cenu kolem 1400 korun, dokonalejš­í přístroje vyjdou i na pět tisíc korun.

Přeshranič­ní lyžovačka

Vyrazit lyžovat jen na jeden den se dá i do zahraničí. Například na Velký Javor (Grosser Arber), který je jen pár kilometrů od hranic v Železné Rudě. Na Klínovci lze zase využít lyžování u nás i v Německu na jeden skipas. Z oblasti kolem Lipna je pak dostupné rakouské středisko Hochficht. Samozřejmě za předpoklad­u, že bude možné cestovat přes hranice bez testu na covid alespoň v rámci malého příhraničn­ího styku do 24 hodin. To je vždy potřeba si ověřit na stránkách ministerst­va zahraničí (záložka Cestujeme).

Pokud byste na takovou lyžovačku chtěli vyrazit, nezapomeňt­e na cestovní pojištění. „V zahraniční­ch střediscíc­h, ačkoliv mohou být blízko hranic s Českou republikou, je velmi pravděpodo­bné, že v případě zranění bude lyžař transporto­ván do zdravotníh­o zařízení v dané zemi,“upozorňuje Vlastimil Divoký, mluvčí ERV Evropské pojišťovny.

Pak je nutné počítat s obecně dražší lékařskou péčí, přičemž jen na EHIC kartu (modrá kartička zdravotní pojišťovny) se vždy spoléhat nedá. „Cestovní pojištění by platilo i v případě, že by například Rakousko nebo Německo bylo na cestovatel­ském semaforu červené,“ubezpečuje Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny. „Tedy přesněji, vždy by se plnilo za ošetření, kdyby si klient například zlomil nohu,“dodává.

V případě červené barvy na semaforu by se ale pojištění nevztahova­lo na záležitost­i spojené s covidem. Vhodné je připojisti­t si i odpovědnos­t. Hlavně pro případ, že byste na sjezdovce zavinili zranění jiného lyžaře.

Vyrazit lyžovat jen na den se dá, pokud to covid dovolí, i do zahraničí. Na Klínovci lze využít lyžování u nás i v Německu na jeden skipas.

 ?? FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF ?? Na Klínovci stejně jako v řadě dalších lyžařských středisek v Česku bývají o zimních víkendech parkoviště zcela přeplněná; snímek byl pořízen před dvěma lety
FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF Na Klínovci stejně jako v řadě dalších lyžařských středisek v Česku bývají o zimních víkendech parkoviště zcela přeplněná; snímek byl pořízen před dvěma lety

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia