Lidové noviny

Za teplem se létá do Egypta či na Zanzibar

-

Dovolené u moře v zimních měsících se v posledních letech stávaly trendem. Letos je to ale jinak. Kvůli pandemii koronaviru je nabídka destinací omezená. A ani počty charterový­ch a linkových letů se nedají s předchozím­i sezonami srovnávat. Vybrat se ale dá.

V nabídce některých cestovních kanceláří najdete nejoblíben­ější zimní destinaci, Egypt. „Létat sem začneme od konce listopadu. Zatím jen do oblasti kolem Hurghady, později počítáme i s letoviskem Marsa Alam,“říká Eva Němečková z Čedoku. Charterové lety budou létat jednou týdně, v sobotu. Do Egypta se dostanete také s CK Blue Style. Například Fischer a Exim Tours s prodejem zájezdů do této destinace vyčkávají.

Po příletu do Egypta je totiž potřeba prokázat se negativním covid testem ne starším než 72 hodin. Případně je možné se nechat otestovat na letišti za cenu 30 dolarů. Zároveň českým občanům Egypt zrušil víza, takže za tuto položku turisté ušetří. A testu se bohužel nevyhnete ani při cestě zpět do Česka.

Je libo skutečnou exotiku?

Z exotických destinací je v současné době nejsnáze dostupná Dominikáns­ká republika a ostrov Zanzibar, který patří k Tanzanii. „Ani do jedné z těchto destinací není v této chvíli nutný při cestě tam test na covid,“uvedl Jan Bezděk z CK Fischer. Po návratu je ale povinný buď test, nebo karanténa.

Například na portálu Invia.cz najdete zájezdy na Zanzibar od 26 tisíc korun na osobu, průměrná cena je kolem 40 tisíc korun. „Destinace je díky několika českým resortům vhodná pro všechny věkové skupiny bez ohledu na jazykovou vybavenost,“dodává Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia.

Dostupné jsou také Spojené arabské emiráty, a to linkovými lety s Emirates a FlyDubai. „Prodáváme i Kapverdské ostrovy. Zájem je ale nesrovnate­lně nižší než loni,“zdůrazňuje Petr Kostka z Exim Tours. Do všech těchto tří destinací je tam i zpět nutný test na covid.

Letět se dá rovněž na Maledivy. „S odlety od ledna nabízíme také desetidenn­í zájezdy na Kubu, a to buď jako pobytové, nebo kombinaci pobytu s poznáváním,“dodává Němečková. Ceny pobytu na deset nocí ve čtyřhvězdi­čkovém hotelu s all inclusive začínají na 30 tisících korunách za osobu.

Ostrov věčného jara

Ti, kdo nemají rádi příliš velké horko, se mohou vypravit na Madeiru. Pevninské Portugalsk­o je na covidovém semaforu sice červené, ostrovy jsou ale zelené. Při návratu do Česka tak není nutný test na covid ani karanténa. Při cestě tam potřeba je. „Turisté si ho mohou nechat udělat zdarma po příletu, přímo na letišti. Testy hradí regionální madeirská vláda. Výsledek testu cestující obdrží během několika hodin,“říká Petra Sochorcová z Portugalsk­é turistické centrály.

Vhodnější je mít ho již z Česka. V případě pozitivity se tak vyhnete karanténě na hotelovém pokoji. „Z Prahy se na Madeiru aktuálně dostanete s Tap Portugal, a to dvakrát týdně – v pátek a v neděli. Letět je možné například i z Vídně,“doplňuje Sochorcová. Pokud realizujet­e pouze tranzitní cestu na letiště (bez jiných zastávek), test na covid pro vstup do Rakouska potřebovat nebudete.

Cestovat je možné i na španělské Kanárské ostrovy. Tam bez testů a zpět s testem nebo karanténou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia