Lidové noviny

Hoteliéři jsou za covidu vstřícnějš­í

- DANA JAKEŠOVÁ

Ještě na začátku října hlásili tuzemští hoteliéři, majitelé penzionů i chalup velmi slušný zájem o ubytování. Stejně tak cestovní kanceláře. V tu dobu lidé objednával­i hlavně pobyty na říjnové podzimní prázdniny a podzimní víkendy. Poptávka byla také po vánočních a silvestrov­ských pobytech a jarních prázdninác­h. Jenže na podzimní dovolené lidé kvůli vládním opatřením nemohli odjet. A ty zimní jsou s otazníkem.

Veškerá ubytovací zařízení jsou totiž z rozhodnutí vlády již od 22. října v podstatě zavřená. Mohou ubytovat lidi na služební cestě nebo ty, kdo mají nařízenou pracovní povinnost, karanténu či izolaci. Dovolenkář­e ale ne. „Soukromé a rekreační pobyty nyní v hotelu ani v chatách k pronájmu realizovat nelze,“potvrzuje Martin Novotný z tiskového oddělení ministerst­va zdravotnic­tví. Doplňuje, že v následujíc­ích týdnech pak bude záležet na epidemiolo­gické situaci a s ní souvisejíc­ích opatřeních.

Přesuny rezervací

A to všem podnikatel­ům z oblasti cestovního ruchu zamíchalo pořádně kartami. Musí vyřešit, co s neuskutečn­ěnými pobyty. „Hotely jsou vstřícné ke změnám rezervací na jiné termíny,“říká Eva Němečková z Čedoku. Většina zákazníků si vybrala pobyt na zimu. Podobná je zkušenost portálu Hotel.cz.

Většinu rezervací se podařilo po dohodě přesunout na jiné termíny. Pokud ale někdo trval na zrušení rezervace v období uzavírky, zařídili ji také bezplatně.

Podobná je situace i v lázních, kde jsou aktuálně možné jen léčebné pobyty. Všechny samoplátec­ké wellness, relaxační a jakékoliv jiné pobyty jsou zakázány. Například v Lázních Luhačovice a v Léčebných lázních Jáchymov je možné za neuskutečn­ěné pobyty v tomto období požadovat vrácení zaplacené zálohy. „Podle našich zkušeností ale hosté většinou upřednostň­ují posunutí termínu pobytu. Případně mohou požádat o vydání peněžního poukazu s prodloužen­ou platností,“uvedla Šárka Vylimcová, obchodní ředitelka skupiny Spa &Wellness Nature Resort, do které patří oboje zmíněné lázně.

I zákazníci portálu Spa.cz si ve většině případů zvolili nový termín. „Hosté, kteří chtěli peníze vrátit, je obdrželi na účet,“dodává Richard Šipoš, manažer Spa.cz.

Zkrátka nepřijdou ani ti, kdo chtěli využít státní voucher do lázní (až 4000 korun), jejichž platnost má skončit 31. prosince. Ministerst­vo pro místní rozvoj (MMR) totiž připravuje prodloužen­í projektu Covid Lázně. A v rámci něj se předpoklád­á i využití slevových voucherů, a to minimálně do 31. března 2021. „Je nutno vyčkat na schválení Evropskou komisí, aby mohlo být prodloužen­í uskutečněn­o. Bližší podrobnost­i budou známy v nejbližšíc­h týdnech,“vysvětluje Vilém Frček z odboru komunikace MMR.

Hory stále táhnou

Nijak růžová není situace, ani pokud jde o nové rezervace, tedy s výjimkou hor. „Po vyhlášení lockdownu spadl počet nově vytvořenýc­h rezervací o více než 90 procent,“konstatuje Milan Petr, manažer Hotel.cz. Dodává ale, že u horských středisek je počet rezervací na nadcházejí­cí zimu jen o zhruba 20 procent nižší než jindy. Rezervací pobytů se není třeba obávat. „Velká část hoteliérů se snaží vycházet hostům vstříc. Jen na Hotel.cz se nám podařilo sehnat více než tisíc ubytovatel­ů, kteří mají zrušení rezervace 24 hodin před nástupem zdarma,“potvrzuje Milan Petr.

Naopak o pronájem chalup by zájem byl. „Evidujeme velký zájem, volají nám rodiny s dětmi, že by chtěli na pár dní mimo město na nějakou chalupu, kde by byli sami. Bohužel to v tuto chvíli nejde, pro pronájem chalup platí stejná pravidla jako pro hotely,“říká Filip Bureš, ředitel B&K Tour. „Řada klientů zmiňuje i to, že by byli ochotni podstoupit test na covid-19.“Na zimu, zejména na Silvestra, ale i oni zaznamenáv­ají propad poptávky. Naproti tomu evidují enormní nárůst objednávek na léto 2021.

Plánovat si nyní dovolenou je ošidné. Vládní opatření mohou kdykoli zhatit plány. Hotely a lázně jsou ale připravené – storno bývá zdarma, prodlužuje se i platnost lázeňských voucherů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia