Lidové noviny

Češi postupují mezi elitu

Fotbalová reprezenta­ce porazila Slovensko 2:0. V Lize národů vyhrála svou skupinu a postupuje tak do elitního patra.

- JIŘÍ ČIHÁK TOMÁŠ KUBÁNEK

Aby čeští fotbalisté mohli pomýšlet na celkový triumf, museli včera v Plzni nad Slovenskem vyhrát. Zároveň drželi na dálku palce Izraelcům, aby obrali průběžného lídra skupiny Skotsko. Svěřenci kouče Šilhavého svůj úkol splnili a zvítězit se povedlo také Izraeli, což v součtu znamená, že si Češi v příštím vydání Ligy národů zahrají v elitní Lize A a také se mohou přes baráž kvalifikov­at na mistrovstv­í světa v roce 2022.

V neděli proti Izraeli měli domácí dobrý začátek, dali rychle gól, jenže postupně se zatáhli a v závěru se o vítězství strachoval­i. I tentokrát začali v totožné sestavě velmi aktivně, dali vedoucí branku, ale vzhledem k průběhu hry to z jejich strany mohlo být lepší – nikdo by se nedivil, kdyby po prvním poločase vedli i o dva tři góly.

Jen útočník Ondrášek měl během první čtvrthodin­y tři tutové šance, pokaždé za přispění krajního beka Coufala, který dirigoval ofenzivní výpady po pravé straně.

Branky: 17. Souček, 55. Ondrášek. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Hrošovský (SR). Bez diváků.

Česko: Vaclík (46. Koubek) - Coufal, Kalas, Brabec, Matějů - Souček, Král - Masopust (46. Černý), Darida (88. Barák), Jankto (74. Kopic) - Ondrášek (66. Vydra).

Slovensko: Rodák - Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan - Lobotka (62. Hrošovský) - Rusnák (62. Suslov), Kucka (67. Greguš), Hamšík, Mak (62. Šafranko) - Ďuriš (81. Schranz).

Izrael - Skotsko 1:0 (44. Solomon)

Nejprve plzeňský útočník hlavou míč netrefil ideálně a Matějů, který akci zavíral na vzdálenějš­í tyči, z úhlu nezakončil do brány. Pak dostal přihrávku na kopačku, ale napálil jen tyč. A ve třetím případě brankář Rodák skvělým zákrokem vyškrábl na roh jeho hlavičku. Při následném centru Jankta však Slováci pořádně neobsadili Součka, a ten míč usměrnil do sítě.

Slováci se probudili až po půlhodině. Byť měli v ofenzivě rychlá křídla Rusnáka s Makem, brankář Vaclík, jenž si hlasitě dirigoval obránce před sebou, byl dlouho bez práce. Bezprostře­dní nebezpečí řešit nemusel, protože soupeři na něj přímo nevystřeli­li. A když už mířila přihrávka do vyložené šance na Kucku, uhasil nebezpečí Coufal.

Pro Vaclíka nečekaně zápas skončil už o poločase, kdy se po nespecifik­ovaném otřesení nechal vystřídat. Jeho nástupce Koubek se blýskl hned po pár minutách, když Kucka po své kličkované vybídl k vyrovnání Pekaríka, kterého však nový muž mezi tyčemi vychytal.

V 55. minutě přišlo definitivn­í rozhodnutí, které po Černého pobídce z otočky zajistil Ondrášek.

Češi se ještě dvakrát dožadovali penalty, za ruku a poté kvůli podražení Součka, k jistotě vítězství se však obešli i bez této pomoci. A jak se za pár minut ukázalo, stačilo to i na postup.

Česko Slovensko 2 0

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA ?? Vstříc vítězství. České vedení 1:0 zajistil v 17. minutě Tomáš Souček (s číslem 15), kterého si při Janktově rohu Slováci nepohlídal­i, což domácí dlouhán využil k přesné hlavičce.
FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA Vstříc vítězství. České vedení 1:0 zajistil v 17. minutě Tomáš Souček (s číslem 15), kterého si při Janktově rohu Slováci nepohlídal­i, což domácí dlouhán využil k přesné hlavičce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia