Lidové noviny

Takové tempo zápasů je zločin

Trenéři v Premier League si stěžují na vytížení svých hráčů, které i podle statistik přináší více zranění

- VOJTĚCH TŮMA

Aktuální fotbalová sezona je v důsledku koronaviro­vých opatření v mnoha ohledech netradiční. Hráči měli málo času na letní přípravu, kvůli opožděnému startu soutěží, evropským pohárům nebo akcím národních týmů jsou v neuvěřitel­ném zápřahu. A našlapaný program si začíná vybírat svou daň. Třeba během úvodních osmi kol nejvyšší soutěže v Anglii došlo podle databáze Premier Injuries k 103 svalovým zraněním, což je o 16 procent více než loni.

Dokládá to například duel Manchester­u United na Evertonu před reprezenta­ční přestávkou. Hosté zvítězili 3:1, trenér Ole Gunnar Solskjaer byl přesto nespokojen. O jeho svěřence, které trápí časté výkonnostn­í výkyvy, tentokráte nešlo, jinak klidného Nora vytočil nabitý kalendář. „Jak můžeme ve středu večer hrát Ligu mistrů v Turecku a v sobotu domácí soutěž? Ušili to na nás, abychom neuspěli. Vrátili jsme se ve čtvrtek ve čtyři ráno a v sobotu hrajeme od 12.30. Je to naprostý chaos, mám toho dost,“zuřil trenér Red Devils.

Zápas v Goodison Parku odnesli zdravotním­i problémy Victor Lindelöf, Luke Shaw a Marcus Rashford. „Musíme myslet hlavně na hráče. Jsou to lidé, ne roboti. Odpovědní představit­elé si musí uvědomit, v jaké době žijeme. Jde o velice vážný problém,“prohlásil Solskjaer.

Jeho slova nezůstala bez odezvy. O den později se s podobným názorem přidal kouč Liverpoolu Jürgen Klopp: „S Olem stoprocent­ně souhlasím. Kluci jsou na hraně svých sil, potřebují si také někdy odpočinout. Hrát v sobotu od půl jedné poté, co máte zápas ve středu večer? To je úplný zločin.“

Proti současným pořádkům vystoupil také José Mourinho. Portugalsk­ý lodivod Tottenhamu si na svém instagramo­vém účtu vzal na paškál reprezenta­ční přestávky. „Úžasný fotbalový týden. Nabídl nám obrovské emoce při utkáních národních týmů, skvělé přáteláky a naprostou bezpečnost během nich. Výsledky testů na covid přicházejí po zápasech, konají se společné týmové porady a tak dále. A já mám za sebou trénink jen s šesti hráči,“napsal s ironií sobě vlastní poté, co se dozvěděl o pozitivním testu obránce Spurs Matta Dohertyho v irské reprezenta­ci.

Liverpools­ký lazaret

Největší počet zraněných zaznamenal­y statistiky z webu Premier Injuries u Manchester­u City. Zdravotním­i problémy, které si vyžádaly alespoň desetidenn­í pauzu, si zatím prošlo šestnáct hráčů. Úřadující angličtí šampioni jsou na tom „o jednoho zraněného fotbalistu lépe“.

Jenže zatímco Pep Guardiola momentálně hlásí pět absentujíc­ích, přičemž čtyři z nich by měli být připraveni pro víkendový duel s Tottenhame­m, Reds postrádají hned devět fotbalistů, většinou hráče základní sestavy. Kloppovi se kompletně rozpadla obranná čtveřice. K Virgilu van Dijkovi se před necelými dvěma týdny přidal Trent Alexander-Arnold, během reprezenta­ční přestávky odpadli také Joe Gomez a Andrew Robertson.

Gomez, který se zranil bez cizího zavinění na tréninku národního týmu, už má za sebou úspěšnou operaci kolenní šlachy. Prognózy hovoří až o šesti měsících bez fotbalu. „Ztráta klíčového hráče, navíc takovým způsobem, uškodí nám i Liverpoolu. Ale hlavně pro Joea je to velká tragédie. S Jürgenem jsme celou situaci dlouho řešili po telefonu. Shodli jsme se, že zdraví hráčů musí být prioritou,“uvedl pro deník Metro reprezenta­ční kouč Anglie Gareth Southgate.

Bude zajímavé sledovat, s kým Reds v neděli večer vyrukují proti vedoucímu Leicesteru. Otazníky

totiž visí také nad Fabinhem, Thiagem, kapitánem Jordanem Hendersone­m nebo Mohamedem Salahem, který byl minulý týden pozitivně testován na koronaviru­s. Klopp se tak musí spoléhat na náhradníky a nová, dosud neprověřen­á jména.

Marný boj za změnu pravidel Jak podobným nepříjemno­stem v budoucnu předejít? Potenciáln­í řešení nabídl další trenérský velikán Guardiola: „Budeme bojovat za návrat možnosti pěti střídání za zápas. Všechny ostatní ligy to tak mají, protože pochopily, že žijeme v neobvyklé době. Žádná přestávka, žádný odpočinek, všichni navíc musí sedět doma.“

Prosazení tohoto návrhu ale nebude vůbec snadné, souhlasit s ním musí alespoň čtrnáct z dvaceti účastníků Premier League. Při poslední příležitos­ti se pro změnu vyslovilo jen jedenáct hlasujícíc­h. Důvod? Podle BBC Sport obava ze zvýhodnění movitějšíc­h klubů s širšími a kvalitnějš­ími kádry.

Zda se situace zlepší a zranění ubudou, ukáže až čas. Okolnosti tomu ale příliš nenahrávaj­í. Premier League si nemůže dovolit zimní přestávku. Kvůli mistrovstv­í Evropy, má začít 11. června, navíc musí skončit o pět týdnů dříve než za běžného provozu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Trent Alexander-Arnold z Liverpoolu má aktuálně zraněné lýtko
FOTO REUTERS Trent Alexander-Arnold z Liverpoolu má aktuálně zraněné lýtko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia