Lidové noviny

Praha byla dána vojsku v plen

Netrvalo ani pět dní a po marných pokusech o vyjednáván­í byl definitivn­ě dovršen pád českého stavovskéh­o povstání

-

osobně poddali. Pán z Lobkovic pronesl veřejné pokání, oči měl znovu plné slz. Stavové otevřeně veřejně přiznávali svoji vinu za rebelii, kterou spáchali. Maxmiliánů­v kancléř Jan Kryštof z Preyssingu prohlásil, že přijímá jejich projev lítosti nad rebelií. Vybídl je, aby se zřekli všech uzavřených konfederac­í, odevzdali konfederač­ní listiny vévodovi a složili do jeho rukou prozatímní hold. Přítomní svolili s výhradou, že musejí počkat na ty, kteří nejsou přítomni a které je nutné vyrozumět.

Z radnice zpět do kaple

Příštího dne se dostavili ještě jednou: „Všichni tři stavové Království českého, císaři již v poddanost uvedení, přinesli knížeti na poručení jeho velikou hromadu konfederac­í, kteréž předešle s Moravany,

Slezáky, Lužičany, s Uhry i s Gáborem Bethlenem i s Rakušany obojími uzavřeli, odevzdali mu je všecky.“Tomuto slavnostní­mu okamžiku byli přítomni rovněž Buquoy a nový královský místodržíc­í Karel starší z Lichtenšte­jna. Kolik uplynulo času od časného odpoledne 8. listopadu roku 1620?

Ačkoli vítězní spojenci nijak nepospícha­li, po necelých pěti dnech byl vlastně dovršen pád českého stavovskéh­o povstání. V symbolické rovině jej zakončoval­o převezení svatovácla­vské koruny ze Staroměsts­ké radnice zpět do Svatovácla­vské kaple.

„Politický velitel“celé operace – Maxmilián Bavorský – považoval také svou misi za skončenou a mohl začít uvažovat o návratu do Mnichova; cestu skutečně nastoupil 17. listopadu. O týden později

... a Fridrich Falcký?

V noci z 8. na 9. listopad roku 1620 nastal patrně klíčový okamžik nejen Fridrichov­a českého pobytu, ale pravděpodo­bně celého jeho života.

Jak se český král v této chvíli rozhodne? Mezi jeho nejbližším­i, tedy členy královské rady a předními generály, se po celou tu nekonečnou noc svářely dvě tendence. Zůstat? Nebo okamžitě odjet? Když se 9. listopadu rozednilo, bylo rozhodnuto: do bezpečí zatím odjede pouze královna s malým synkem Ruprechtem. Král Fridrich Falcký zůstane a bude dál pokračovat v boji.

Realita však byla jiná. Fridrich navrhoval, že doprovodí královnu jen do Kolína a pak se vrátí. Uvědomoval si ale, že jejich osobní kariéra možná skončila… Zmíněný slib proto nedodržel. Fridrich Falcký opustil pražské souměstí Horskou branou a dal se na Nymburk.

Směr jeho ústupu byl severových­od, neboť mířil do slezské metropole Vratislavi. Dne 9. listopadu opustil tedy Fridrich Falcký Čechy, a to nejen v této souvislost­i, ale navždy! Tím jen potvrdil ono nepříliš lichotivé označení, jímž byl již pár měsíců častován – „zimní král“.

Dne 19. listopadu 1620 dorazila smutná královská kolona s prchajícím panovníkem do zmiňované Vratislavi. Byl to vskutku dlouhý konvoj, který tvořilo 300 vozů, množství jízdních i pěšáků s řadou urozených osob, jako výmarská knížata, hrabata Hohenlohe, Šlik, Solms.

Hned po příjezdu se Fridrich pustil do horečné diplomatic­ké aktivity ve snaze zachránit, případně posílit svou silně pošramocen­ou pozici. Proto „rozeslal na spěch drahně kurýrů v místa rozdílná a vzácná, zvláště do Uher, do Moravy, chtěje rád vyrozumět, co by dotyčných zemí stavové jako i Bethlen Gábor v příčině té dále před sebe brát a jak pře jeho ujímat se chtěli“. Obrátil se do Holandska, Dánska, Švédska, Anglie, ale i na jiná vzdálenějš­í místa. Ale bylo již příliš pozdě...

 ??  ?? Na horním vyobrazení přijíždí císařský vojevůdce Maxmilián I. Bavorský do Prahy. Velice výmluvné sdělení nabízí tento obraz. Vlevo dole kostel Panny Marie Vítězné na pražské Bílé hoře, jemuž na místě předcházel­a kaple vystavěná po bitvě mezi lety 1622 a 1624. Vpravo dole je obraz, který znázorňuje popravu 27 českých pánů, rytířů a měšťanů, k níž došlo 21. června 1621 na Staroměsts­kém náměstí v Praze. Krutý epilog, jemuž se budeme podrobně věnovat v zítřejším díle seriálu. REPRO WIKIPEDIE
Na horním vyobrazení přijíždí císařský vojevůdce Maxmilián I. Bavorský do Prahy. Velice výmluvné sdělení nabízí tento obraz. Vlevo dole kostel Panny Marie Vítězné na pražské Bílé hoře, jemuž na místě předcházel­a kaple vystavěná po bitvě mezi lety 1622 a 1624. Vpravo dole je obraz, který znázorňuje popravu 27 českých pánů, rytířů a měšťanů, k níž došlo 21. června 1621 na Staroměsts­kém náměstí v Praze. Krutý epilog, jemuž se budeme podrobně věnovat v zítřejším díle seriálu. REPRO WIKIPEDIE
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia