Lidové noviny

Hrad odporuje už sedm let

- MELANIE KRÝSLOVÁ

Ticho po pěšině a řada otazníků. Tak by se dala označit minulost hradního poradce Martina Nejedlého, která zůstává veřejnosti už téměř osm let skryta. Nejedlý, který provází hradní působení Miloše Zemana od jeho prvních kroků, se stal externím ekonomický­m poradcem prezidenta v roce 2014, jelikož však žádnou funkci nezastává oficiálně, obejde se bez bezpečnost­ní prověrky. Hrad proto údajně nemá k dispozici jeho životopis a ani po sedmi letech jej nepředloži­l veřejnosti. O zveřejnění Nejedlého životopisu požádal web Česká pozice poprvé 1. října 2013.

„Pan Nejedlý není zaměstnanc­em Hradu, je nehonorova­ným poradcem. Vše má svá pravidla a životopis se poskytuje zaměstnava­teli v případě pracovního poměru, což je všeobecně známo. Nicméně, pan Nejedlý se už ke svému životnímu příběhu otevřeně a veřejně vyjádřil. Celá ,kauza‘ životopisu je proto jen dezinforma­ční taktikou některých médií,“reagoval LN hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Přitom Hrad Nejedlého vede na seznamu prezidents­kého expertního týmu a jako poradce hlavy státu má Nejedlý vliv na rozhodnutí, která se dotýkají obyvatel České republiky. Hlavu státu doprovází na zahraniční­ch cestách: vládním letadlem a za peníze daňových poplatníků. K dispozici má přímo na Hradě kancelář, byl mu zřízen i diplomatic­ký pas – výhody, o kterých se ostatním hradním externistů­m může jen zdát.

Ví se jen tolik, že se na přelomu 80. a 90. let profesioná­lně věnoval volejbalu a v devadesátý­ch letech pracovně působil v Rusku. Podrobnost­i jeho východního angažmá však nejsou známy. Od roku 2007 zastával post jednatele české divize ruského ropného gigantu Lukoil Aviation Czech a byl jím až do roku 2015, kdy firma spadla do likvidace.

V zákulisí současné politiky platí Nejedlý za podstatnéh­o hráče. Prezidento­vi pomohl leccos zařídit v průběhu kampaní a je pro něj důležitým zdrojem informací o tom, co se děje za politickou scénou. Byl to však možná právě on se svými ruskými konexemi, kdo se mohl stát překážkou Zemanovy vytoužené a nikdy neuskutečn­ěné návštěvy v Bílém domě.

Konexím v Rusku má nasvědčova­t i historka kolující v pražských politickýc­h kuloárech. Jeden ze zdrojů LN loni vykreslil, jak Nejedlý společně se svým hradním kolegou kancléřem Vratislave­m Mynářem cestoval do Moskvy. Po přistání v ruské metropoli se hradnímu tandemu mělo dostat „královskéh­o“přivítání včetně limuzín, za které by byl vděčný leckterý státník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia