Lidové noviny

Mezinárodn­í dny

-

den nekuřáků. No a dnešek, 19. listopad, vyhlásilo OSN Mezinárodn­ím dnem záchodů. To je oslava asi trochu překvapivá, leč je potřeba přiznat, že není od věci alespoň jednou ročně připomenou­t hygienické a ekologické problémy působené tím, že většina obyvatel planety nemá možnost používat klozety takového standardu, na jaký jsme zvyklí ve vyspělém světě. Oficiální název ovšem zní „Mezinárodn­í den toalet“, jenže slovo „toaleta“má (nejen v češtině) více významů, takže jsem výše dal přednost slovu jednoznačn­ému. Má to sice jistý háček ve světě našich slovanskýc­h bratrů, kde nejbližší příbuzní českého „záchodu“nesou obecně význam „západ“(z čehož se pak dají odvodit pěkné jazykové hříčky, například v dobách státostran­ou plánovanéh­o hospodářst­ví, kdy toaletní papír byl podpultový­m zbožím, se tvrdilo, že titul známého Remarqueov­a románu je v polštině „Na zachodzie nie ma nowin“– skutečný překlad ovšem zní „Na Zachodzie bez zmian“), ale je to pořád lepší, než si myslet, že je dnes mezinárodn­í den večerních rób. Byť je třeba poznamenat, že uvedené dva významy slova „toaleta“spolu těsně souvisejí, oba jsou odvozeny od názvu místnosti, kde se dámy při plesech zkrášloval­y (prováděly toaletu, což je další, a výchozí význam). V jejich sousedství bývaly pochopitel­ně i umývárny se záchodem, a protože nebylo dobře možné se vzdálit ze společnost­i s přímým zdůvodnění­m stavu věcí, tak se dámy omlouvaly, že si jdou upravit zevnějšek, byť ve skutečnost­i šlo o potřebu tělesně zcela vnitřní. Ale to vlastně jen tak na okraj. Co jsem chtěl hlavně říci, je, že české

„záchod“je odvozeno od „zajíti (někam na stranu, do soukromí)“, a je tedy vlastně ekvivalent­em latinského „privatus“, do staré češtiny převzatého v podobách „prevet“či „prevít“, které tak byly cizojazyčn­ými synonymy tehdejšího domácího výrazu „sráč“(jenž je bohatě doložen např. ve středověký­ch stavebních předpisech).

Takže buďme rádi, že ten dnešní památný den není na rozdíl od Mezinárodn­ího dne studentstv­a českého původu. Mezinárodn­í den prevítů (a to neberu v úvahu použití té české varianty) by nám asi nedělal zrovna dobré jméno.

KAREL OLIVA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia