Lidové noviny

Plán: vakcína pro všechny zdarma

Každý pojištěný Čech byl mohl být bezplatně proočkován proti koronaviru. Vláda s rozhodnutí­m spěchá

- MICHAL BERNÁTH

Očkování proti covidu by měli Češi dostat bezplatně. Vyplývá z vládního návrhu zákona, který momentálně obíhá ministerst­va v připomínko­vém řízení. Dokument mají LN k dispozici.

„Osobě pojištěné v systému veřejného zdravotníh­o pojištění v České republice (...) se v rámci očkování bezplatně poskytne léčivý přípravek obsahující očkovací látku proti onemocnění covid-19,“píše se hned v úvodu legislativ­ního návrhu. Uhrazení vakcíny by se tak týkalo prakticky všech občanů, jelikož veřejné zdravotní pojištění je povinné pro všechny, kdo v Česku trvale žijí.

Ministerst­vo zdravotnic­tví, které je předkladat­elem návrhu, tak pod vedením Jana Blatného (za ANO) přehodnoti­lo svou původní očkovací strategii, s níž přišlo začátkem září. Stanovoval­a, že si miliony Čechů budou muset za vakcínu zaplatit – nespadali by totiž do žádné z rizikových skupin nebo nevykonáva­li povolání klíčové pro chod státu.

„Chceme, aby to měl každý od státu zdarma, ačkoliv je to věc, za kterou stát nemůže. Nechceme dělat rozdíly v profesích. Každý, kdo bude chtít být dobrovolně očkován, to bude mít od pojišťovny hrazené,“řekl k tomu pro LN premiér Andrej Babiš (ANO).

Návrh, jak dodal, již konzultova­l s náměstkem pro legislativ­u a právo na ministerst­vu zdravotnic­tví Radkem Policarem. Materiál by chtěl Babiš vládním kolegům předložit v pondělí. „Budeme na to spěchat,“řekl premiér. Vláda sněmovně také navrhne, aby návrh projednala ve stavu legislativ­ní nouze.

Kdy by měly dorazit první dávky vakcín, prý premiér zjišťoval na včerejším večerním jednání Evropské rady. Skrze tu už Česko objednalo 7 milionů kusů vakcín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia