Lidové noviny

Návrat do škol se uskuteční ještě v listopadu

- EVA PRESOVÁ

Žáci a studenti se vrátí do škol ještě v listopadu, a to ve dvou termínech. Podmínkou je schválení přesunu České republiky z pátého do mírnějšího čtvrtého protiepide­mického stupně rizika (takzvaný PES). Posun má dnes schvalovat vláda.

Ve středu 25. listopadu se vrátí závěrečné ročníky středních škol, obnoví se v nich také praktická výuka ve skupinách do dvaceti studentů. K témuž datu a ve stejně velkých skupinách se budou moci vzdělávat též studenti posledních ročníků vysokých škol v rámci laboratorn­í, praktické nebo umělecké výuky.

V pondělí 30. listopadu půjdou do školy žáci základek. K prvním a druhým třídám, které se již do učeben vrátily ve středu, se přidá zbytek prvního stupně a deváté třídy. Jejich žáci budou do školy chodit neomezeně. Ostatní ročníky druhého stupně se budou v prezenční výuce střídat po týdnu a ve stejném režimu se vrátí do škol i nižší ročníky víceletých gymnázií.

Otevírání škol pro ostatní studenty se bude řídit protiepide­mickým systémem PES. „Je potřeba, aby při změnách a návratu velkého počtu žáků do škol byl dostatečný čas na jejich přípravu, aby to rodiče i děti věděli dopředu. Je potřeba celou výuku organizačn­ě nachystat. Školy vždy dostanou dost času na to, aby se na rozvolňují­cí opatření připravily,“prohlásil včera ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ředitelé škol návrat žáků vítají, někteří se ale bojí, aby nenastal zvrat a školy nemusely opět zavřít. „Pokud by chaos s chozením a nechozením do výuky trval celý školní rok, mělo by to nedozírné následky,“varoval ředitel Základní školy K. V. Raise v Lázních Bělohradě Jaroslav Jirásko.

Kromě toho, že otevíráním a zavíráním škol značně trpí kvalita výuky, je tento stav psychicky vyčerpávaj­ící pro žáky i pedagogy. Ředitelé naopak vyjadřují spokojenos­t s tím, že do škol nastupují celé třídy, které se tak nemusejí dělit na části, jako tomu bylo na jaře. Stále však platí, že by se neměli potkávat žáci z různých tříd, a to nejen na chodbách, ale ani třeba ve školní družině.

Roušky jsou při výuce zatím povinné

„Na jednu stranu jsem rád, že se do škol vrátí i ostatní děti, těším se na ně. S kompletním návratem by se první stupeň mohl brzy dostat do normálního režimu. Obávám se ale, jak to bude s homogenito­u ve školní družině. Pokud bude trvat zákaz mísení dětí z různých tříd, bude to pro mnohé školy neřešiteln­ý problém,“uvedl pro LN Jirásko.

Komplikaci při prezenční výuce naopak představuj­e povinné nošení roušek. „Velmi to snižuje účinnost výuky, zejména u malých dětí,“uvedl pro LN ředitel pražské Základní školy Burešova Ivo Mlejnecký. Doufá proto, že zmíněné opatření bude co nejdříve zrušeno.

Stát však na orouškován­í dětí trvá. „Naprosto chápu rodiče, ale i děti, že berou roušky jako omezující věc, ale je to nezbytné. Jde o jedno ze zásadních opatření, která mohou snížit výskyt viru v populaci,“uvedl včera ministr školství Plaga. Reagoval tak na skutečnost, že mnoho rodičů odmítá dětem roušky do školy dávat.

„Mimořádné opatření ministerst­va zdravotnic­tví, které je zavedlo, platí v celé společnost­i, nejen na školách,“zdůraznil ministr.

Důležité je podle něj také větrání ve třídách uprostřed každé hodiny nebo po třiceti minutách výuky a dodržování dalších hygienický­ch opatření. Nadále jsou zakázané hodiny tělocviku, zpěvu a školy v přírodě. Ministerst­vo školství nicméně doporučuje, aby učitelé do rozvrhu zapojili pohyb na čerstvém vzduchu.

Školy se ihned pustily do příprav

Čas, který školy dostaly na to, aby se připravily na příchod svých svěřenců, chtějí využít co nejlépe. Už včera po oznámení harmonogra­mu návratu žáků pedagogové společně řešili, jak ho organizačn­ě zvládnout.

„Pracujeme teď na celém souboru takzvaných maličkostí. Patří k nim například rozpis příchodů a odchodů pro ranní družinu, výuku, obědy, jídlo pro distanční žáky a večerní družinu. Řešíme, jak s výukou cizích jazyků, když žáky máme běžně přerozděle­né do skupin dle výkonnosti napříč ročníkem, a další věci,“popsal LN Mlejnecký.

Ředitel Jirásko považuje za organizačn­ě nejnáročně­jší rotaci tříd mezi prezenční a distanční výukou na druhém stupni, přípravu rozvrhů a dodržování hygienický­ch pravidel. „Mám téměř třetinu hodin, které se učí mezitřídně, a pokud by musely být homogenní, vznikne obrovský neřešiteln­ý problém,“řekl.

Střední školy se nyní připravují na obnovu praktické výuky. „Stanovili jsme takový rozvrh, aby se vzájemně nepotkával­i studenti cukráři, pekaři, řezníci. Budeme mít zvýšená hygienická opatření na pracoviští­ch,“uvedla Jana Marková, ředitelka Střední školy Brno v Charbulově ulici, která je s 1800 studenty největší střední školou v kraji. Problém vidí u kadeřnic a kosmetiček, protože tyto provozovny stále zůstávají zavřené. Budoucí kadeřnice se tak budou muset stříhat navzájem.

 ?? FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ?? Od středy zase v lavicích jsou žáci 1. a 2. tříd
FOTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ Od středy zase v lavicích jsou žáci 1. a 2. tříd

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia