Lidové noviny

Stát láká na vakcínu zdarma

Vláda se rozhodla uhradit očkování proti covidu prakticky všem. V opačném případě by se obávala nezájmu veřejnosti.

- MICHAL BERNÁTH

Dokument z ministerst­va zdravotnic­tví, který mají LN k dispozici, odhaluje, že vláda má v plánu hradit očkování proti covidu každému, kdo si platí veřejné zdravotní pojištění. To jsou prakticky všichni lidé žijící v Česku. Záměr vlády LN potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda se obává, že by se jinak lidé očkování vyhýbali, pokud by ho museli platit ze svého. „Dá se očekávat, že v takovém případě by zájem o jeho podstoupen­í mohl být významně nižší, než je tomu v případě, kdy je poskytován­o bezplatně,“uvádí předkládac­í zpráva.

V té jde resort zdravotnic­tví ještě dál, když tvrdí, že bez přijetí navrhované úpravy není možné zajistit potřebnou proočkovan­ost populace, která by umožnila boj s covidem vyhrát. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) už dříve uvedl, že jeho resort míří na míru proočkovan­osti české populace mezi 60 a 70 procenty.

Příplatek za distribuci

Jasněji už je také v nutných nákladech. Za samotné „vpíchnutí“vakcíny uhradí pojišťovny standardní­ch 223 korun za pacienty. Vpravit tedy první tři miliony dávek vakcín do Čechů vyjde zhruba na 670 milionů korun.

Peníze navíc ale bude potřeba i k zaplacení distribuce, která je v současnost­i tím největším oříškem. Například vakcína americké firmy Pfizer, jejíž dodání se očekává jako první, se musí skladovat alespoň při minus 70 stupních. Na to ale v českém zdravotnic­tví chybí logistická připraveno­st. V důvodové zprávě to ostatně konstatuje i ministerst­vo zdravotnic­tví, když píše že stát „nedisponuj­e odpovídají­cími distribučn­ími kanály“.

Právě nutností připravit kapacity pro firmy, které budou distribuci vakcíny zajišťovat, odůvodňuje vláda i svůj požadavek projednat návrh ve stavu legislativ­ní nouze.

Kdo vakcínu dostane, bude i nadále zřejmě záviset na epidemiolo­gické situaci. „Dá se předpoklád­at, že ohrožené kategorie, jako jsou nemocní a starší, by měly mít přednost,“řekl k tomu pro LN premiér Babiš.

Koho konkrétně by stát měl při vakcinaci svých obyvatel upřednostn­it, řeší také důvodová zpráva, kterou ministerst­vo zdravotnic­tví ke svému návrhu připojilo. V té v žebříčku prioritníc­h skupin vévodí osoby starší 65 let, které mají jednu z řady zdravotníc­h komplikací. Mezi takové spadají třeba chronické plicní nemoci, těžká obezita, závažná onemocnění srdce, vysoký tlak nebo onemocnění ledvin a jater.

Následovat by měli zdravotníc­i z klíčových nemocniční­ch oddělení, jako je ARO, JIP či z infekčních a plicních oddělení. Do první etapy by se se seniory a zdravotník­y měli vejít i pracovníci a klienti sociálních služeb.

Do další etapy vydávání vakcín by pak spadali praktičtí lékaři, pracovníci v energetice nebo třeba vláda. Zbytek „běžných“lidí si měl podle původní strategie ministerst­va očkování hradit sám.

Firmy vakcínu nedostanou Šance, že by se extra dávky vakcíny dostaly na český trh třeba i pro velké firmy, které by si přály tímto způsobem ochránit své zaměstnanc­e, je malá. „Všichni výrobci primárně dodávají své očkovací látky státům a nepředpokl­ádá se jejich dodání do běžné distribučn­í sítě,“řekl LN Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerst­va zdravotnic­tví.

Blatný spolu s materiálem rozeslal před týdnem na ostatní ministerst­va dopis, ve kterém je žádá, aby se vyjádřila do pěti pracovních dnů.

Česká republika má momentálně skrze Evropskou unii objednáno sedm milionů kusů vakcín, která by vystačily pro 3,5 milionu Čechů. Právě to je klíčové číslo, jež zahrnuje všechny nejohrožen­ější skupiny.

Dle ministersk­ého materiálu je větší míra rozvolnění závislá právě na proočkovan­osti populace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia