Lidové noviny

Na post šéfa ÚOHS chce i exnáměstek z dopravy

- MARTIN SHABU

Hlídá, aby tendry v Česku nebyly zmanipulov­ané. Hájí férovou soutěž. To jsou dva základní úkoly Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). V posledních letech však oba tyto pilíře dostaly těžké zásahy. Na konci listopadu po silné kritice odchází dosavadní šéf ÚOHS Petr Rafaj. Jak zjistily LN, mezi zájemci o jeho místo je Kamil Rudolecký, bývalý náměstek ministra dopravy a někdejší 1. místopředs­eda ÚOHS z let 2007 až 2011.

„Potvrzuji svou účast na výběrovém řízení,“řekl LN Rudolecký, který je v současnost­i podnikovým právníkem ve státní firmě Správa železnic. Upozornil, že ÚOHS před lety neopouštěl rád. Proto by se nyní chtěl vrátit. „Úřad potřebuje lepší prezentaci a také daleko větší otevřenost. Jeho rozhodován­í musí být srozumitel­né a předvídate­lné. To potřebuje jako sůl a v tom mohu přispět,“vypočítává své cíle Rudolecký, který byl v letech 2013 až 2017 náměstkem ministra dopravy pro infrastruk­turu. V politickýc­h kruzích platil za člověka blízkého sociální demokracii. Sám Rudolecký ale LN řekl, že není členem žádné politické strany ani hnutí.

Na antimonopo­lním úřadu působil od roku 2000 nejprve jako ředitel odboru veřejné podpory. Později ale v kariéře stoupal až na post 2. muže ÚOHS. Byl tedy v důležitých pozicích i v době, kdy úřad posuzoval například privatizac­i státních dolů OKD, které na sklonku roku 2004 skončily v rukou kontroverz­ního podnikatel­e Zdeňka Bakaly. Dodnes případ řeší česká justice.

Rudolecký ale není rozhodně jediným zájemcem. Spolu s ním se o funkci strážce trhu hlásí dalších deset kandidátů. A to včetně současného 1. místopředs­edy ÚOHS Hynka Broma či exministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Podle informací LN ve středu proběhly pohovory před trojčlenno­u výběrovou komisí. „Cílem vlády je dokončit výběrové řízení tak, aby nový předseda plynule nastoupil po ukončení funkce současného předsedy, který rezignoval k 1. prosinci,“napsal LN Vladinír Vořechovsk­ý, ředitel odboru komunikace Úřadu vlády.

Nehledě na to, kdo tendr vyhraje, poslední slovo bude mít prezident. Hlava státu jmenuje šéfa ÚOHS na návrh vlády. Miloš Zeman řekl, že by preferoval Petra Mlsnu, náměstka ministra vnitra, který se do tendru také přihlásil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia