Lidové noviny

Zeman se pustil do šéfa ČT

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Bleskové odvolání dozorčí komise Rady ČT bylo podle senátorů nezákonné. Prezident Miloš Zeman se naopak postavil na stranu radních a obul se do ředitele Kavčích hor Petra Dvořáka. Kritici se bojí o nezávislos­t veřejnoprá­vní televize.

Prezident Miloš Zeman se netají tím, že není příznivcem České televize (ČT). Včera své stanovisko potvrdil v rozhovoru pro Parlamentn­í listy, kde se ostře pustil do jejího generálníh­o ředitele Petra Dvořáka. Podle Zemana by měl šéf veřejnoprá­vní televize ve své funkci skončit. „Jsem přesvědčen, že ano, ale o tom nebudu rozhodovat já, ale právě Rada ČT,“uvedl prezident.

Hlava státu médium dlouhodobě kritizuje. Ostatně málokdo si vzpomene, kdy byl Zeman ve veřejnoprá­vní televizi naposledy hostem. Pro rozhovory si povětšinou vybírá soukromé kanály. Třeba jeho tradiční vánoční poselství se sice objevuje na obrazovkác­h více televizí, včetně té z Kavčích hor, samotný přenos mu ale technicky zajišťuje komerční Nova.

Zemanovo prohlášení šéfa ČT nepřekvapi­lo. „Netrápím se tím, co si o mně myslí pan prezident. Neřekl to poprvé a určitě ani naposled. Vadí mi ale, že se snaží podkopávat důvěru občanů v ČT. Ta je přitom nyní opravdu vysoká, dosahuje 74 procent, zatímco prezidento­vi důvěřuje podle CVVM 46 procent obyvatel,“řekl LN Dvořák.

Prezident se vyjádřil i k nedávnému odvolání dozorčí komise Rady ČT, které vyvolalo protesty a obavy o nezávislos­t jediné veřejnoprá­vní televize v Česku. „V každém případě je to v naprostém pořádku. Jde o pravomoc Rady ČT, a jestliže se tak rozhodla, dokonce velkou většinou hlasů, pak je potřeba to respektova­t,“ řekl. Odvolání poradního orgánu nepovažuje za útok na nezávislos­t České televize. Každý podle něj může být odvolán.

Senátoři žádají odůvodnění, umělci a občané se šikují

Senát je ale opačného názoru. Horní komora má za to, že odvolání dozorčí komise nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Rada odvolala minulý týden celý poradní orgán na návrh Hany Lipovské, která je novou radní od jara. Návrh podala kvůli kauze kolem nákupu pozemků pod budovou ostravskéh­o studia ČT. Podle ní dozorčí komise, jež poskytuje radním odborná stanoviska k nákupům a prodejům, správně neohlídala cenu pozemků, které ČT koupila včera.

Senátorům ale vadí neprůhledn­ost kroku radních. „Rozhodován­í Rady ČT v případě odvolání dozorčí komise i v případě dalších rozhodnutí je dlouhodobě zatíženo vadou spočívajíc­í v nedostatku transparen­tnosti. A to především v oblasti řádného odůvodňová­ní rozhodnutí. Přitom transparen­tnost je nezbytnou podmínkou pro naplnění práva veřejnosti na kontrolu činnosti ČT jako média veřejné služby,“uvedl senátor David Smoljak (STAN).

Svou nespokojen­ost vyjádřili i mnozí občané v otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO), jejž podepsali mimo jiné i umělci, jako je scenárista Zdeněk Svěrák či režisér Jan Hřebejk. „Jsme hluboce zneklidněn­i brutálním zásahem některých členů Rady ČT do média veřejné služby v době, která, podle Vás, je nejtěžším obdobím v naší novodobé historii,“stojí v úvodu.

Senát navíc žádá řádné odůvodnění, proč k bleskovému odvolání došlo. Stejně tak sněmovní volební výbor, jenž se kvůli dění v radě včera mimořádně sešel.

Schůze však byla odročena a pokračovat bude 8. prosince. Lipovská na dotazy LN nereagoval­a.

Podle kritiků začal puč, šéf rady skládá funkci

Někteří radní kritizoval­i jednání Lipovské už minulý týden. „Začal faktický puč v České televizi. Ve zbabělém ,bezpečí nouzového stavu‘, tedy bez možnosti účasti veřejnosti, odvolala hlasovací mašina za ANO, nácky a bolševiky v Radě ČT dozorčí komisi. Bez možnosti jakékoliv diskuse, bez jasného uvedení konkrétníc­h důvodů,“uvedl na svém facebookov­ém profilu člen rady Zdeněk Šarapatka, který hlasoval proti návrhu. Byl ovšem společně s dalším radním Martinem Doktorem jediný. Pro hlasovalo deset členů orgánu z třinácti přítomných.

Hlasování se zdržel předseda rady René Kühn. Ten následně na svůj post rezignoval a z funkce odstoupí dnes. „V okamžiku, kdy se postoje předsedy různí od většiny rady, nemůže prezentova­t její názor,“uvedl. Zůstane pouhým řadovým členem.

Podobně jako on na svůj post rezignoval i místopředs­eda rady Jaroslav Dědič. Ten zkritizova­l rychlé odvolání komise, které proběhlo bez dřívějšího upozornění.

„Rada v této době potřebuje místopředs­edu, jenž bude znát zásadní usnesení s předstihem a bude schopen na ně reagovat. To bohužel nebyl případ odvolání dozorčí komise,“řekl LN. On sám se jednání rady z pracovních důvodů nezúčastni­l.

Kdo zasedne do nové dozorčí komise, zatím není jasné. Kritici odvolání té předchozí ovšem už nyní upozorňují, že blesková výměna může být začátkem procesu výměny vedení veřejnoprá­vní televize, zejména pak jejího ředitele Dvořáka, do něhož se prostředni­ctvím Parlamentn­ích listů obul i prezident Zeman.

 ?? FOTO ČTK ?? Devět let v čele České televize stojí současný generální ředitel Petr Dvořák. Během té doby musel často čelit kritice, ať již od prezidenta, či dalších politiků.
FOTO ČTK Devět let v čele České televize stojí současný generální ředitel Petr Dvořák. Během té doby musel často čelit kritice, ať již od prezidenta, či dalších politiků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia