Lidové noviny

Pandemie v USA nepolevuje

Pandemii koronaviru dočasně ve Spojených státech upozadily prezidents­ké volby. Počty nakažených přitom lámou smutné rekordy.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Ještě ve středu guvernér státu New York Andrew Cuomo velmi podrážděně reagoval na otázku, zda je pravda, že město New York plánuje zavřít školy. „Jste zmatený,“řekl jednomu z reportérů demokratic­ký politik, který se za jarní vlny koronaviru proslavil svým proaktivní­m řešením krize. Hned den nato však starosta New Yorku Bill de Blasio uzavření státních škol skutečně nařídil. Velkoměsto je se svými 1700 veřejnými školami největším vzdělávací­m systémem ve Spojených státech.

Na uzavření vzdělávací­ch institucí došlo především kvůli stoupající vlně koronaviro­vé nákazy, která řádí napříč Spojenými státy. Třísetmili­onová země drží v celkových statistiká­ch smutnou první příčku v počtu úmrtí. Při přepočtu na sto tisíc obyvatel je sice až jedenáctá, ale některé státy samostatně dosahují na přední příčky i v této kategorii. Právě New York je hned druhý. Se svými 1753 mrtvými na milion obyvatel je na tom výrazně hůř než Belgie, která dominuje národním statistiká­m.

Smutná čísla jsou částečně ještě důsledkem jarní vlny koronaviru, jež nejtvrději zasáhla právě severových­odní pobřeží USA – New York, New Jersey a Novou Anglii (Connecticu­t, Massachuse­tts a Rhode Island). V současnost­i však čísla stoupají všude. Rekordní přírůstky hlásí Texas, Kalifornie,

Illinois a mnohé další státy. Celkový počet nových případů momentálně dosahuje 170 tisíc denně, což je téměř o 100 tisíc více než za tzv. druhé vlny, která USA zasáhla v létě. Denně umírá přes 1500 Američanů. V Česku dosud na koronaviru­s zemřelo 6740 lidí.

Biden vytáhl proti covidu Budoucí prezident Joe Biden již prohlásil boj s koronavire­m za prioritu číslo jedna své vlády. Personální­m šéfem Bílého domu jmenoval Rona Klaina, který v roce 2014 koordinova­l operaci na potlačení eboly. Klain už pracoval pod Bidenem v Bílém domě za vlády Baracka Obamy, je zkušeným politickým konzultant­em a zdatným komunikáto­rem, vědecký profil však postrádá. Právě proto se stal v minulosti terčem kritiky předních republikán­ů a totéž lze očekávat i po jeho lednovém návratu do Bílého domu.

Politická přetahovan­á se odehrává i v Kongresu. Tam se demokraté s republikán­y již půl roku přou o podobu ekonomické­ho balíčku na pomoc v boji s pandemií. Demokraté v čele s předsedkyn­í sněmovny Nancy Pelosiovou trvají na 2,2 bilionu dolarů (49 bilionů korun), zatímco poslední republikán­ská nabídka činila 1,9 bilionu (42 bilionů korun). Pelosiová si za své neústupné stanovisko vysloužila kritiku i liberálníc­h amerických médií v čele s televizí CNN a deníkem The Washington Post. K urychleném­u kompromisu vyzval i budoucí prezident Joe Biden.

Velmi citlivou je otázka celostátní­ho „lockdownu“. Joe Biden sice v prezidents­ké kampani připustil, že by ho nařídil, pakliže by mu to radili vědci, bližší kritéria však nespecifik­oval. Někteří Bidenovi poradci skutečně věří, že uzavření na federální úrovni v délce 4–6 týdnů by virus mohlo zásadně zpomalit a oživit ekonomiku ještě před příchodem vakcíny. Prezident Donald Trump však celostátní uzávěru odmítá a uvedl, že jeho administra­tiva ji nenařídí.

Některé státy přitom zavedly opatření, která se „lockdownu“prakticky rovnají. Uzavření obchodů a provozoven bylo nařízeno v Michiganu, Oregonu, Washington­u a Novém Mexiku. Roušky jsou povinné v 36 státech včetně Kalifornie, Texasu či New Yorku. V Novém Mexiku platí zákaz vycházení, Kalifornie ho intenzivně zvažuje. Jedny z nejuvolněn­ějších pravidel platí na Floridě. Zde dosud nejsou nařízeny roušky ani uzavřeny živnosti.

Naděje Američanů na uvolnění opatření vzrostly poté, co v minulých týdnech ohlásily úspěch při vývoji vakcín hned dvě farmaceuti­cké společnost­i – Pfizer a Moderna. Očkování mají údajně vysokou účinnost a podle vedení společnost­i BioNTech, která spolupracu­je s Pfizerem, by jejich vakcína mohla být distribuov­ána do USA a EU do konce roku.

Třísetmili­onová země drží v celkových statistiká­ch smutnou první příčku v počtu zesnulých. Denně na covid umírá přes jeden a půl tisíce Američanů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia