Lidové noviny

Polsko a Maďarsko proti všem

Budapešť a Varšava trvají na vetu unijního rozpočtu Gordický uzel se pokusí rozetnout německá diplomacie

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Je nulová šance na to, aby rozpočet a fond začaly fungovat v této podobě.“Slova mluvčího maďarské vlády Zoltána Kovácse znějí nekompromi­sně: Budapešti se nelíbí, že většina zemí Evropské unie je pro to, aby čerpání peněz z eurounijní­ch fondů bylo během příštího sedmiletéh­o finančního období (2021 až 2027) vázáno na dodržování principů právního státu.

Stejný postoj zastává i Polsko. Jeho poslanci včera dokonce vládní politiku podpořili přijetím usnesení o vetování evropského rozpočtu. Obě středoevro­pské země jsou totiž s unijními orgány již delší dobu ve sporu, který se zmíněných principů úzce dotýká: konkrétně se jedná o podezření z omezování nezávislos­ti soudů v případě Polska a médií v případě Maďarska. Provázanos­t demokratic­kých principů a vlády práva s čerpáním peněz odhlasoval­i začátkem tohoto týdne europoslan­ci a zasazovali se za ni šéfové zejména západo- a severoevro­pských zemí.

Spor nabývá na významu i tím, že veto ze strany Maďarska a Polska hrozí zablokovat nejen sedmiletý rozpočet ve výši téměř 1,1 bilionu eur (asi 28,3 bilionu korun), ale také tzv. koronaviro­vý fond ve výši 750 miliard eur (tedy asi 20 bilionů korun). Ten má eurounijní­m ekonomikám pomoci zotavit se z dopadů nákazy novým typem koronaviru. V rozpočtový­ch záležitost­ech přitom platí nutná podmínka souhlasu všech členských zemí.

O zablokovan­é situaci se jednalo včera na videokonfe­renci šéfů eurounijní­ch států, ale ani tam nedošlo k průlomu. Ostatně očekávání nebyla nikterak velká.

Všeobecně se má za to, že patovou situaci se následně bude snažit rozlouskno­ut až německá diplomacie, neboť právě Německo Evropské unii do konce kalendářní­ho roku předsedá.

Tváří v tvář deklarovan­é neústupnos­ti Maďarů a Poláků ovšem některé unijní země již nyní hledají způsob, jak případné veto obejít; nejaktivně­jší jsou v tomto Francie a Nizozemsko. Jednou z možností je mezivládní dohoda, v takovém případě by však bylo nutné nějak vyřešit problém společné půjčky, jíž chce EU „koronaviro­vý fond“naplnit.

Situace se zdá být o to složitější, že Maďaři ani Poláci zatím nepřišli s žádným požadavkem, který by bylo možné za změnu jejich postoje „zobchodova­t“– tak, jak je to v podobných případech obvyklé.

Obě odbojné země ve sporu s většinou EU zatím podpořilo pouze Slovinsko. Oproti tomu zbylé státy tzv. visegrádsk­é čtyřky (tj. Česko a Slovensko), které se v podobných situacích v minulosti za Maďarsko a Polsko nejednou postavily, zůstávají s většinou. Potvrdilo to i včerejší vyjádření slovenskéh­o ministra zahraničí Ivana Korčoka, jenž řekl, že „právní stát je základem Evropské unie (…) Je to něco, co nás nemůže rozdělovat.“

Soros: Unie nesmí ustoupit Novou úroveň do sporu vnesl včerejší článek vlivného amerického finančníka maďarského původu George Sorose publikovan­ý na serveru Project Syndicate. V příspěvku nazvaném „Evropa se musí postavit Maďarsku a Polsku“devadesáti­letý miliardář a filantrop varuje před tím, aby EU ve věci svých základních hodnot Budapešti a Varšavě jakkoli ustupovala.

Podle Sorose je hrozba vetem „zoufalým hazardem dvou lidí, kteří vládu práva soustavně porušují“. Finančník tím myslí maďarského premiéra Viktora Orbána a Jarosława Kaczyńskéh­o, šéfa polské vládní strany Právo a spravedlno­st a zřejmě nejvlivněj­šího polského politika. Podle Sorose „vláda práva pro tyto muže znamená praktický limit osobní a politické korupce“, a proto ji prý nechtějí.

Sorosův razantní vstup do záležitost­i je o to pikantnějš­í, že finančník vede dlouhodobé spory právě s Orbánem. Maďarský premiér Sorose opakovaně obviňuje z podpory nelegální imigrace z mimoevrops­kých zemí „s cílem podrývat evropské národní státy“a maďarská vláda se za Orbánova premiérské­ho období (od roku 2010) snaží ztížit či znemožnit působení Sorosem financovan­ých institucí na maďarské půdě. To nakonec vedlo k odstěhován­í Středoevro­pské univerzity (CEU) z Budapešti do Vídně a k uzavření budapešťsk­ého sídla Sorosovy nadace Open Society Foundation­s.

Maďarsko by podle Orbána vetovalo sedmiletý rozpočet EU i proto, že by prý jeho schválením mohly být členské státy nuceny podporovat imigraci.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Trvá na svém. Podle premiéra Orbána (na snímku) chce EU přimět členské státy přijímat migranty.
FOTO PROFIMEDIA Trvá na svém. Podle premiéra Orbána (na snímku) chce EU přimět členské státy přijímat migranty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia