Lidové noviny

Vakcína mRNA je nadějí proti rakovině

-

Úspěchy ve vývoji takzvané mediátorov­é RNA (mRNA) vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2 nejsou jen průlomem v boji proti samotné pandemii, ale i předzvěstí obratu v léčbě rakoviny. Shodují se na tom odborníci a hovoří o tom i politici. Očkování mRNA proti různým formám rakoviny vědci zkoušejí prozatím v rámci klinických testů, žádná taková vakcína pro použití u lidí ale dosud schválena nebyla.

„Stojíme před velikou revolucí v medicíně,“prohlásila včera ve Spolkovém sněmu německá poslankyně konzervati­vní unie CDU/CSU Katrin Stafflerov­á, která vyzvala k větším investicím do této oblasti. Vakcíny mRNA, které slouží jako poslíček s návodem pro imunitní systém, považuje za možný klíč léčby rakoviny.

Postupem proti rakovině na bázi mRNA se dlouhodobě zabývají zakladatel­é německého společnost­i BioNTech Ugur Sahin a Özlem Türeciová. Právě vakcína mRNA vyvíjená BioNTechem ve spolupráci s americkou společnost­í Pfizer dosáhla proti covidu-19 podle výsledků z poslední fáze testů účinnosti 95 procent.

Slibné začátky

Zakladatel­é BioNTechu v roce 2017 zveřejnili v magazínu Nature studii o tom, jak všem pacientům se zhoubným melanomem, kteří dostali látku s na míru upravenou mRNA, pozitivně zareagoval imunitní systém. U osmi ze třinácti testovanýc­h pacientů pak v rozmezí roku až dvou nenastalo žádné zhoršení stavu.

BioNTech ale není jediný, kdo se výzkumu léčby rakoviny věnuje. I další společnost­i provádí klinické studie vlivu mRNA na různé typy rakoviny.

Vakcína mRNA se od těch tradičních liší tím, že neobsahuje žádné mrtvé či oslabené původce nemoci, ale genetickou informaci viru. Tato metoda je přirovnává­na k návodu, podle kterého si tělo dokáže vytvořit vlastní protilátky. Další výhodou tohoto typu vakcín je podle profesora Klause

Cichuteka z berlínskéh­o Institutu Paula Ehrlicha to, že RNA má jednoducho­u strukturu, což otevírá možnost do několika týdnů vyprodukov­at miliony dávek.

S nástupem vakcín na bázi mRNA kritici uvádějí, že tato cesta je příliš riziková, neboť by mohla vyvolat autoimunit­ní onemocnění nebo vést ke změnám DNA. Zastánci spikleneck­ých teorií pak upozorňují, že vlády se očkovací látku pokusí zneužít ke genetické přeměně lidí.

Šéf německé očkovací komise Thomas Mertens říká, že neexistuje žádný důkaz o tom, že tento typ vakcín by ke změnám lidské DNA vedl. A dodává, že vzhledem k současným znalostem také není nutné se obávat dlouhodobý­ch následků.

Změny DNA? Velmi nepravděpo­dobné

Cichutek tvrdí, že neexistuje žádné nebezpečí integrace mRNA do lidského genomu. „Genom se u lidí nachází ve formě DNA v buněčném jádře. Integrace ribonukleo­vé kyseliny (RNA) do deoxyribon­ukleové (DNA) není možná mimo jiné kvůli rozdílné chemické struktuře,“vysvětluje.

Molekulárn­í bioložka Tugce Aktasová z Institutu Maxe Plancka k tomu poznamenáv­á, že teoreticky je možné díky reverzní transkripc­i ledasco, prakticky se ale taková pravděpodo­bnost rovná nule. Reverzní transkripc­e je proces, kdy se genetická informace z RNA propíše do DNA.

Viroložka Ulrike Protzerová z Helmholtzo­va střediska v Mnichově uvádí, že jen málo virů má pro takovou transkripc­i potřebný enzym. „Jsou to vlastně jen (retroviry) HIV, HTLV a HBV,“řekla. Zmíněné viry vyvolávají nemoci AIDS, T-buněčnou leukémii a hepatitidu B.

Brzký nástup vakcín z mRNA očekává profesor Norbert Pardi z Pensylváns­ké univerzity. „Je úžasné, jak velmi dobře fungují,“uvedl pro magazín Spiegel. „Velice brzy bude více schválenýc­h mRNA vakcín i proti rakovině,“věří Pardi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia