Lidové noviny

Naslouchán­í přírodě a hudbě

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Olga Karlíková patří k našim nejvýrazně­jším umělkyním druhé poloviny minulého století, ačkoliv její tvorba není veřejnosti dosud příliš známá. V Museu Kampa začala před lockdownem její první velká retrospekt­ivní výstava, která představuj­e její vývoj v plné výrazové šíři a názorové ucelenosti. Právě v jejím projevu se prolínají různé umělecké oblasti, dokázala totiž vizuálními výrazovými prostředky vyjádřit prostorové vztahy, přírodní procesy, nejrůznějš­í zvuky přírody i dojmy z hudby.

Její tvorba působí naprosto přirozeně, není vykonstruo­vaným konceptem, ale stává se živým a proměnlivý­m záznamem jejích pozorování a vnímání přírody. Jeden z okruhů její tvorby představuj­í obrazy, v nichž se zabývá prostorem, jeho proměnami a pohybem jeho částic, ději, které v něm probíhají, nebo zase až architekto­nickým uspořádání­m prvků. V některých obrazech se přiblížila strohé geometrick­é abstrakci. Navázala na pozdní malbu Josefa Šímy s jeho smyslem pro vyjádření světla a přiblížila se soustředěn­é tvorbě Václava Boštíka, který se inspiroval procesy, probíhajíc­ími v přírodě i v celém kosmu.

Zpěv ptáků, velryb a žab Jedním z jejích témat se stala voda, kde ji inspiroval rytmus proudění a vlnění moří či rybníků, kdy vytvářela obrazy s proměnlivo­u strukturou, do které se promítal pohyb a světlo, odrážené od rozlehlých vodních ploch přerušovan­ých soustavami ostrovů a pronikajíc­í do volného prostoru. Dalším důležitým tématem se pro ni stala Země, kterou vnímala jako živel, jehož vývoj sice podléhá určitým zákonitost­em, ale přitom v něm hraje důležitou roli také náhoda.

Určité děje se sice neustále opakují, ale existuje nekonečné množství možností a variant, závisející­ch na okamžitých podmínkách, ovlivněnýc­h složitými a proměnlivý­mi vztahy. Dokázala takřka abstraktní krajinu členit na plochy rozdílných, citlivě volených struktur, nebo do přesně odstupňova­ných prostorový­ch plánů.

Olga Karlíková se proslavila svými kresbami a obrazy, v nichž zaznamenáv­ala kolísání, klesání a stoupání tónů, proměnlivý rytmus zpěvu konkrétníc­h druhů ptáků nebo zvuky vydávané celým jejich hejnem. Svou křehkostí a jemností, neobyčejno­u trpělivost­í a vynalézavo­stí a také pokorou před přírodou se přiblížila východní kaligrafii, když v průběhu několika desítek let převáděla do vizuální podoby různé nuance ptačího zpěvu. Dosáhla neobyčejné­ho souznění s přírodou, podobně jako Milan Maur ve svých kresebných záznamech posouvajíc­ích se stínů stromů nebo Vladimír Merta v kresbách větrem, který nechal tvořit na papíru nebo plátně zavěšenými štětci. Zcela jiný charakter má zpěv žab, zaznamenan­ý jakýmsi ostrým výtvarným staccatem, vyjadřujíc­ím nekonečné pravidelné kuňkání a pokrývajíc­ím obrazovou plochu. Úplně jinak působí záznamy zpěvu velryb s jeho táhlými a intenzivní­mi tóny, ovládající­mi rozlehlou mořskou hladinu i pobřeží.

Malířka se ovšem inspiroval­a také klasickou hudbou, jejíž rytmus i melodii uměla výstižně zachytit do výtvarné podoby, ať už šlo o barokní (Telemann, Bach…) nebo moderní skladby minulého století (Janáček, Suchoň, Slavický). Opět projevila mimořádnou citlivost při vyjádření melodií, rytmů a kompoziční­ho stylu prostředni­ctvím gest a linií.

Osobitá představiv­ost

Zasáhla i do oblasti užitého umění, vytvářela nápadité vzory látek, věnovala se také tapiserii a návrhům koberců, kde se také projevila její osobitá představiv­ost. Buď se na nich prolínaly volné linie, nebo na nich vznikaly pravidelné struktury za střídání barevných tónů či jakoby se v koláži překrývají­cích útržků barevných papírků. Experiment­ovala v oblasti ilustrace, kde uplatňoval­a různé technické postupy, například frotáž, monotyp, serigrafii nebo počítačovo­u grafiku. Zkušenosti

z textilní tvorby a ilustrace se promítly do kreseb a obrazů, a naopak, její volná tvorba ovlivňoval­a užitou.

Cílem této poměrně rozsáhlé a obsažné výstavy bylo zdůraznit význam malířky, jejíž přínos byl mimořádný nejen v českém, ale i mezinárodn­ím kontextu, protože nikdo v té době ani u nás, ani v zahraničí nevolil podobné přístupy a nedokázal se podobným způsobem vyjádřit. Její neobyčejné dílo nebylo dosud ve svém celku a významu plně zhodnoceno, což se však právě teď děje zásluhou retrospekt­ivy připravené Lukášem Filipem Šaboem (koncept), kurátorkam­i Terezií Zemánkovou a Anežkou Šimkovou a architekte­m Zbyňkem Baladránem.

Jedním z jejích témat se stala voda, kdy ji inspiroval rytmus proudění a vlnění moří či rybníků, kdy vytvářela obrazy s proměnlivo­u strukturou, do které se promítal pohyb a světlo

Olga Karlíková: Naslouchán­í

Koncept: Lukáš Filip Šabo Kurátorky: Terezie Zemánková a Anežka Šimková Architektu­ra: Zbyněk Baladrán Museum Kampa, Praha, do 8. 11. (výstava bude možná prodloužen­a)

Autor je historik umění

 ?? FOTO MUSEUM KAMPA ?? Vlevo záznam kosího zpěvu tak, jak ho Olga Karlíková zachytila fixem na papír v roce 1980. Vpravo pak samotná autorka ve svém ateliéru v Thunovské ulici v Praze v 70. letech, snímek pořídila fotografka Dagmar Hochová.
FOTO MUSEUM KAMPA Vlevo záznam kosího zpěvu tak, jak ho Olga Karlíková zachytila fixem na papír v roce 1980. Vpravo pak samotná autorka ve svém ateliéru v Thunovské ulici v Praze v 70. letech, snímek pořídila fotografka Dagmar Hochová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia