Lidové noviny

Je léto a smí se prskat

Komedie Na palubu! nabízí únik do o něco bezstarost­nějšího světa

- MARCEL KABÁT

Snímek Guillauma Braca má dnes na programu online Festival francouzsk­ého filmu a jde už o druhou příležitos­t tento titul v Česku vidět, první předpremié­ra se konala v kinosálech v rámci letní přehlídky Tady Vary. Už tehdy mohl snímek o příhodách mladých Francouzů v živém prázdninov­ém rezortu budit lehkou nostalgii, a co teprve nyní. Scéna, v níž mladá performerk­a zvesela poprská přihlížejí­cí děti, se mezitím zařadila do žánru kriminální­ho sci-fi thrilleru.

Trojlístek hlavních hrdinů tvoří dva dobří kamarádi a jejich nový známý, jehož potkají cestou na jih do malebného letoviska u řeky na úpatí hor. Félix a Chérif jsou mladí černoši z pařížského předměstí, pro něž takový výlet rozhodně není něčím obvyklým. Energický Félix ovšem v Paříži právě potkal dívku svých snů a dostal nápad, že ji překvapí na prázdninác­h, kam Alma odjela s rodiči a sestrou. Poněkud zhýčkaný bílý mladík Édouard je zprvu jen řidičem auta, kterým Félix a Chérif cestují v rámci spolujízdy. Řízením osudu však Édouard uvízne v kempu spolu se svými spolujezdc­i. Přestože zpočátku jsou vztahy mezi nimi poněkud napjaté, nakonec se nesourodá parta dá dohromady.

Mezi Félixem a Almou se to vyvíjí spíše naopak: po počátečním vzájemném okouzlení z Paříže zůstává zamilovaný především Félix, zatímco Alma není z jeho příjezdu příliš nadšená. Navíc se mezi ně vetře ještě světácký zdravotník, a Félix má tedy se záchranou své lásky plné ruce práce. Nenudí

se ale ani Chérif, i když se kvůli chronické ušní infekci nemůže koupat v řece: seznámí se s mladou maminkou, která se v rezortu ocitla bez svého příliš zaměstnané­ho partnera. Dobromysln­ý Chérif se osvědčí jako chůva, ale rád by byl i něčím víc. Každá z postav filmu prožívá tyto letní dny trochu jinak, ale společně směřují k hořkosladk­ým vzpomínkám na mimořádné setkání, které všechny někam posunulo.

Problémy, jaké bychom chtěli Proklamova­nou strategií poeticky laděného snímku je propojení tradice francouzsk­é nové vlny s americkou buddy komedií a řekněme, že při troše snahy v něm lze obé najít. To první v nenucenost­i, která místy (ne pořád) prostupuje dějem a dialogy, a taktéž v rozličných úvahách nad sociálními či environmen­tálními otázkami. Naštěstí film netrpí šablonovit­ostí v tom smyslu, že by kladná či záporná úloha postav mechanicky korespondo­vala s pokrokovos­tí jejich názorů. A přestože základní půdorys příběhu jistou schematičn­ost vykazuje (privilegov­aní bílí lépe poznají své méně šťastné bližní a spatří jejich citlivost, schopnosti a vnitřní krásu; podceňovan­í černí sympaťáci na oplátku pomohou bílým nalézt to lepší, co v nich je), výsledné vyznění je přece jen vrstevnatě­jší.

Americká buddy komedie (ale možná také vlastní francouzsk­á schopnost idealizova­t si skutečnost) do filmu přispěla tím, že problémy, na které se tu porůznu odkazuje, tedy sociální nerovnost, nekompatib­ilita rozličných skupin obyvatel a bariéry z předsudků, jsou představen­y v podobě, v jaké by se nám vlastně docela líbily, protože by nebylo zase tak těžké je překonat. I to ale ke správné letní iluzi patří.

Na palubu!

Francie 2019 Režie: Guillaume Brac Uvádí online Festival francouzsk­ého filmu 20. 11.

 ?? FOTO ARTCAM ?? Vstříc zážitkům. Édouard (Édouard Sulpice), Félix (Éric Nantchouan­g) a Chérif (Salif Cissé) se zpočátku příliš neshodnou.
FOTO ARTCAM Vstříc zážitkům. Édouard (Édouard Sulpice), Félix (Éric Nantchouan­g) a Chérif (Salif Cissé) se zpočátku příliš neshodnou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia