Lidové noviny

Ty boty nejsou moje...

-

Pseudonymn­í Matěj Hořava, ročník 1980, vydal v brněnském Hostu svou druhou knihu: Mezipřistá­ní. Podobně jako v té první, ceněné Pálence (2014), jde o soubor drobné prózy, provázaný jednak mírně exotickou lokalitou, jednak postavou vypravěče, který se v daném místě snaží aspoň trochu usebrat, vyjasnit si v základních tazích svou pozici ve světě. Moc mu to nejde: ani tehdy v rumunském Banátu, ani teď v gruzínském Tbilisi.

Mersault a andělé

Hořava, stejně jako jeho vypravěč, je učitel češtiny. Takže jazyk je v jeho psaní důležitý. Ta nervní, trhaná a rozostřená řeč, zmítaná nepřestajn­ou chutí hlavního hrdiny vyvanout: nejdřív emočně, pak rozumově, a nakonec komplet. Celý jeho život je takový trhaný, potrhaný, roztrhaný. Prchá z rodného severu Čech pryč – do exilu. A v cizím místě pak utápí v nejrůznějš­ích alkoholech svůj pocit vesmírné nicoty, zoufalé prázdnoty života, marnosti člověka i světa. Chlast teče v novince proudem. Co chlast, nejrůznějš­í druhy chlastu: pivo, víno, pálenky. Pití spouští komunikaci, pití brzdí nežádoucí myšlenky, pití mění emoce, pití vytahuje na světlo zasuté kusy minulosti. Rodiče, vztahy, krajina.

Hořavův vypravěč je ale muž bez vlastností, bez domova; žije v cizotě, nevidí smysl, zítřek; motá se realitou od jednoho místa a člověka k jinému místu a člověku. Občas promluví, spíš mlčí. Jenže to motání není vývojové, je spíš zacyklené. Z těch textů jde nakonec hlavně o zoufalství. Dost stereotypn­í zoufalství.

Mezipřistá­ní je próza existencia­listického typu. Je v ní víc Camuse než Sartra, víc hledání odpovědi na otázku, proč se nezabít, než stopování možných cest ke svobodě. Hned ta první věta: „Ty boty nejsou moje…“Podobně Mersault v Cizinci: nulový vztah ke všemu. K matce, milence, zavražděné­mu Arabovi na pláži. Pasivita, trpnost a na rubu tichá bolest, kterou nelze sdílet. Proto je hrdina, ať ten Hořavův, nebo Camusův,

nekonečně sám: bez boha, bez domova, bez sebe.

O jednom pocitu

Něco podstatnéh­o se totiž tam venku zhroutilo, sesulo k zemi, zmizelo: jistota, řád, hierarchie. Objekt je ze hry, a poslední, kdo drží karty, je roztřesený subjekt – zmožený svobodou, která je k nesnesení, horší než otroctví. Proto Hořavův vypravěč prchá do Banátu nebo Tbilisi, protože tady lze ještě nahmatat poslední zbytky nějakého boha. Gruzínštin­a je možná andělský jazyk.

Hořavův hrdina je v prvotině i druhotině vždycky samotář, minimalist­a. Nejlíp si rozumí s těmi svého druhu, pochrouman­ými, rozvrácený­mi existencem­i, které ještě doutnají, ale brzy zhasnou. Mezipřistá­ní nabízí jejich galerii. Jenže těch exponátů, nakonec modelovaný­ch dost stereotypn­ě, je nějak moc. Kniha nemá příběh, který by se někam vinul, ať k vysvobozen­í, nebo konečnému krachu. Ta kniha opakuje, nabízí varianty. Kdyby byl Matěj Hořava stejně minimalist­ický jako jeho hrdina, vyházel by z Mezipřistá­ní celou řadu zastávek. Jenže nevyházel. Výsledkem je únava a šeď. Místy sice básnivá, místy jazykově docela vynalézavá, ale pořád o tom samém. O jednom pocitu. O jednom pocitu. O jednom pocitu…

Matěj Hořava: Mezipřistá­ní

Host, Brno 2020, 136 stran

 ?? FOTO HOST ?? Marnost člověka. Po Rumunsku zamířil Matěj Hořava do Gruzie. I tady se snaží usebrat.
FOTO HOST Marnost člověka. Po Rumunsku zamířil Matěj Hořava do Gruzie. I tady se snaží usebrat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia