Lidové noviny

Huawei má naději – Bidena Č

Alespoň u spotřebite­lských zařízení by se čínská firma mohla dočkat uvolnění sankcí

- LUDĚK VOKÁČ redaktor LN

ínské Huawei svítá naděje, že by se mohla alespoň částečně vymanit z aktuální krize, která omezuje její fungování především na západních trzích. Alespoň co se smartphonů týče, mohla by se situace pro ni uklidnit díky výsledku amerických prezidents­kých voleb. Joe Biden by totiž mohl k firmě zaujmout o něco smířlivějš­í přístup než stávající administra­tiva Donalda Trumpa. Ovšem řešení pro Huawei nepřijde hned a rozhodně nebude jednoduché.

Potíže má Huawei od května roku 2019. Tehdy ji americká administra­tiva v podstatě na příkaz prezidenta Trumpa zařadila na takzvanou černou listinu. Tento fakt omezuje možnosti obchodován­í amerických (a nejen jich) firem s Huaweií a časem navíc další a další nařízení tyto možnosti ještě zhoršily. Americké úřady tvrdí, že opatření byla zavedena proto, že je Huawei bezpečnost­ní hrozbou a hrozí, že skrze její technologi­e mohou unikat citlivá data do rukou čínské vlády. Jakkoli tyto hrozby nebyly prokázány, řada států světa přistupuje od té doby k Huaweii opatrněji. Pro firmu to má důsledky třeba v uzavírání kontraktů na budování sítí 5G, z hlediska běžného uživatele jsou ale nejviditel­nějším důsledkem potíže Huaweie na poli mobilních telefonů.

Návrat k normálu nepřijde hned Byť nadále chytré telefony Huawei využívají populární operační systém Android od Googlu, samotné služby Googlu jako jeho obchod s aplikacemi Play, Mapy Google a další u uživatelů oblíbená řešení nové telefony Huawei používat nemohou. Tím se zejména v Evropě (a také v USA, ale tam Huawei nikdy nebyla na poli smartphonů silná) staly její přístroje a smartphony dceřiné značky Honor v podstatě nekonkuren­ceschopné.

Huawei i Google žádaly americké úřady v minulosti několikrát o různé výjimky, přičemž ty nejdůležit­ější ovšem schváleny nebyly. Naopak, situace Huaweie se komplikuje čím dál víc, americké úřady zakázaly obchodován­í s firmou na takovou úroveň, že má Huawei momentálně problém s vývojem a hlavně výrobou vlastních čipů, které v mobilních telefonech nebo svých síťových prvcích používá. Z dlouhodobé­ho hlediska to může znamenat razantní přechod Huaweie k naprosté technologi­cké nezávislos­ti, z krátkodobé­ho to ale její fungování ohrožuje.

Výsledek amerických prezidents­kých voleb ovšem dává firmě určitou naději, že by právě z krátkodobé­ho hlediska nemuselo být tak zle. Jenže na nějaké rozvolnění vztahů s americkou administra­tivou, a tudíž alespoň částečný návrat „k normálu“si bude muset Huawei počkat. Fakt, že stávající prezident Trump odmítá prohru s demokratem Joem Bidenem přijmout a proti výsledku voleb bojuje, v tom přitom zásadní roli nehraje. Až totiž Biden v lednu nastoupí do úřadu, rozhodně nebude „situace Huaweie“tím prvním, co by ve funkci řešil.

Je velmi pravděpodo­bné, že až si na to najde čas a prostor, rozhodně Biden sankce k Huawei jen tak nezruší. Dá se předpoklád­at, že oním „bezpečnost­ním rizikem“Huawei zůstane a oblast národní bezpečnost­i si budou USA v tomto ohledu nadále bránit. Nicméně na poli spotřebite­lských zařízení, mezi které chytré telefony patří, by přece jen mohlo dojít k uvolnění. Už jen proto, že Huawei je vlastně jediný čínský výrobce mobilních telefonů, na kterého americké sankce nedopadají, ostatní čínské firmy s Googlem, Qualcommem a dalšími americkými firmami spolupraco­vat mohou, a to zcela bez problémů.

Americké firmy, které by s čínskou společnost­í Huawei chtěly obchodovat, přicházejí o možné zisky, a to vlastně poměrně zbytečně

Vstřícné gesto k Číně

Huawei navíc i přes sankce zůstává jedním z největších výrobců mobilních telefonů na světě, daří se jí doma v Číně, kde služby Googlu nefungují, a tudíž jí tam jejich absence vůbec nevadí. A také na různých rozvojovýc­h trzích, třeba v Africe, kde není Google zdaleka tak dominantní a kam se v poslední době rozlévá čínská sféra vlivu. To znamená, že americké firmy, které by s Huaweií chtěly obchodovat, přichází o možné zisky, a to vlastně poměrně zbytečně. Proto by mohla Bidenova administra­tiva omezení rozvolnit tak, aby alespoň u spotřebite­lských zařízení obchodován­í probíhat mohlo. Biden by mohl takové zmírnění sankcí pojmout jako jakési vstřícné gesto k Číně, se kterou bude nejspíš chtít mít lepší vztahy než Trump. Na druhou stranu si ovšem musí nový americký prezident dávat pozor, aby vlastně nebyl vnímán za slabocha, takže za onen ústupek určitě bude chtít i nějaký ten ústupek z čínské strany.

A proto bude i případné zmírnění sankcí vůči Huaweii nejspíš přece jen nějakou dobu trvat. Bude potřeba dosáhnout poměrně složitých dohod. A čím déle to bude trvat, tím více se Huawei bude soustředit sama na sebe a svou nezávislos­t na externích dodavatelí­ch. Ke službám Googlu se pak firma vlastně možná ani překotně vracet nebude, i když stále prohlašuje, že jsou pro ni prioritou. Huawei ovšem vyvíjí vlastní operační systém Harmony a buduje obchod s aplikacemi AppGallery a ekosystém Huawei Mobile Services. A investice do těchto oblastí jen tak nezahodí, naopak je možná využije k tomu, aby se stal pro Google minimálně na poli mobilních operačních systémů přímou konkurencí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia