Lidové noviny

Otevřme dokořán

Proč se vyplatí „osvobodit“malé prodejny

- Michal Pavec

Nechme plavat, že to včera ve sněmovně byla hlavně politika a jeden z argumentů opozice, proč nedat vládě dalších 30 dnů nouzového stavu. Otevření malých prodejen prostě lidi zajímá. Baví se o něm na ulici se sousedy, po telefonu se známými nebo doma s rodinou. Každý má svůj důvod: dítě vyrostlo z bot, které online jen tak nepořídíte, jiný by si rád koupil knížku u oblíbeného knihkupce, další chce podpořit malé papírnictv­í, protože má nejlepší výběr široko daleko, a nechce, aby ho zavřeli.

Jistě, zdraví má přednost před pohodlím. Tak o tom včera mluvil i ministr zdravotnic­tví Blatný, otevření obchodů by podle něj zvýšilo setkávání lidí, tedy i riziko nákazy. Když se ale rozhlédnem­e pořádně, uvidíme lidi na ulicích i v prodejnách, které úřední povolení mají. K úplnému lockdownu nedošlo, Češi pod zámkem nejsou. Hypermarke­tům se i proto nevyhýbají a shání tam zboží, jež by třeba pořídili jinde. Jsou kvůli tomu ochotni i přetrpět frontu – dosud otevřené obchody musí pouštět dovnitř jen omezené množství zákazníků. Dnes nese vicepremié­r pro ekonomiku Havlíček na vládu návrh, aby lidí smělo do prodejny víc, horovat bude i za otevřenou neděli, šéfzdravot­ník Blatný je proti. Když chce ale Havlíček pomoct obchodníků­m a umožnit lidem pohodlnějš­í nákup, proč nejít dál a nedat stejnou šanci malým prodejcům?

S jasnými pravidly, rozestupy a omezeným počtem lidí. Menší obchodníci navíc dodržování pravidel ohlídají snáz než nebohá ostraha před supermarke­tem, do níž si lecjaký nerudný čekající s chutí žďuchne vozíčkem. Pomůže to českým podnikatel­ům, ne jen zahraniční­m řetězcům. Lidé by třeba přestali kupovat sešity, oblečení nebo i knihy v supermarke­tech, kde by bylo o to bezpečněji. Možné je také čekat do 30. listopadu, kdy nastane první šance, že bude vláda rozhodovat o přeřazení na třetí stupeň nebezpečí v systému PES, a tedy i otevření obchodů. Zodpovědně to lze změnit už dnes. S rozumem v hrsti, odstupem a rouškou až na nose.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia