Lidové noviny

Mezi sekularism­em a islamismem

Po krajní pravici přichází ve Francii se žonglování­m s pojmy islám a islamismus i krajní levice. Je to snazší než řešit skutečné problémy

-

Vposledníc­h týdnech se Francouzi znovu učí rozlišovat islám a islamismus, nebo se naopak utvrzují v přesvědčen­í, že mezi tím není rozdílu. Islám je víra a náboženstv­í, islamismus je politická ideologie. Stavět mezi ně rovnítko je krokem k tomu, vidět v každém muslimovi buď potenciáln­ího teroristu, nebo naopak oběť islamofobi­e.

Po sérii nedávných atentátů ve Francii, jež se dávají do souvislost­i s opětným publikován­ím karikatur islámského proroka a projektem prezidenta Emmanuela Macrona bránit sekularizo­vaný ráz republiky zákonem proti islamistic­kému „separatism­u“, se mobilizují hlasy odpůrců islámu i filipiky obhájců muslimů. Ráz diskusí ilustruje stanovisko, které vyslovil vůdce krajní levicové strany Francie nepokořený­ch Jean-Luc Mélenchon. Odsoudil „nenávist k muslimům maskovanou obavou z ústupu od laickosti“(rozuměj od principu nenábožens­ké republiky).

Není zcela mimo to, co bylo řečeno. Krajní pravice a konzervati­vní část Republikán­ů projevují už jistou dobu sklon přelakováv­at svou nechuť, ne-li odpor k určitému druhu cizinců, horlivým přitakáván­ím zásadě laickosti. Něco o tom, jak se to děje, vypovídá poslední víkend. Marine Le Penová a část pravice se zastaly katolíků, kteří protestova­li, že se jim brání v rámci anticovido­vých opatření shromažďov­at se k pobožnoste­m uvnitř kostelů. Na protest se modlili venku před svými chrámy. Co by se asi řeklo, kdyby šlo o muslimy! Není těžké si to představit, i když laickost zavazuje k rovnosti bez ohledu na vyznání.

Bránit společnost před zneužívání­m víry

Avšak citovaný výrok krajně levicového vůdce mířil spíše na vládou připravova­ný zákon proti „separatism­u“v islámu. Chystanému opatření vrazil punc „protimusli­mské nenávisti“, a tak zatemnil rozdílnost islámu a islamismu, z jejichž odlišení projekt zákona vychází. Návrh zákona mluví o „separatism­u“,

který nahrazuje dosud používaný pojem „komunitari­smus“. Ten označuje snahy – zřetelné zejména mezi muslimy – vystupovat navenek nikoliv individuál­ně občansky, nýbrž jako celistvá jednotka – komunita. „Komunitari­stické“zvyklosti jsou v rozporu s principem občanské rovnosti Francouzsk­é republiky. Vynucovat si výjimky z rovnosti pro všechny bez rozdílu náboženstv­í a rasy se odmítá.

Pojmenován­í „separatism­us“vyjadřuje jasněji než „komunitari­smus“to, o co jde: bránit společnost před zneužívání­m víry jako argumentu k odlišení se a k podněcován­í a povzbuzová­ní nevraživos­ti k ostatním. Nebere v podezření všechny muslimy bez rozdílu. Zákon proti „separatism­u“chce stavět překážky islamismu, politickém­u zneužívání islámu, aniž by ohrozil práva věřících muslimů, praktikují-li své vyznání s respektem k zásadám a zákonům republiky.

Jak vysvětlova­t opatření proti „separatism­u“v islámu, když muslimové, i ti hledající klidný život doma ve Francii, je vztahují na sebe? Nutno přiznat, že mnoho francouzsk­ých muslimů a zejména mladých lidí žije s pocitem, že nemálo ostatních Francouzů nedělá rozdíl mezi islámem a islamismem a téměř každého muslima podezírá z nákazy radikalito­u a terorismem.

Mezi francouzsk­ými muslimy a těmi, kteří jsou k nim kvůli svému jménu řazeni, se soudí, že laickost a sekularism­us jsou zbraní mířící především na ně, nebo že jde o nějaké alternativ­ní náboženstv­í. Mélenchona, ostatně znalce dějin francouzsk­ého laicismu, tyto nálady panující mezi muslimy kupodivu nezneklidň­ují. Bojovat s nimi je přitom velice aktuální, protože směšování islámu a islamismu jde na ruku rasistům, kteří se vydávají za horlivé ochránce laickosti a sekularity veřejné sféry.

Jean-Luc Mélenchon, deklarujíc­í se před několika dny veřejně jako kandidát na prezidenta pro volby v roce 2022, chce zřejmě vnutit veřejnosti názor, že krajně pravicová Le Penová a prezident Macron, jeho velmi pravděpodo­bní soupeři v příštích volbách hlavy státu, se vlastně shodují v útocích na islám. Marine Le Penová, která se vůči islámu a muslimům staví do pozice horlivého zastánce laickosti, byť zároveň hájí katolíky proti anticovido­vým opatřením vlády, a Emmanuel Macron, který vede boj proti „separatism­u“jako živné půdě terorismu. Vůdce Nepokořený­ch dodal svými výroky váhu myšlence, že muslimové jsou v obou případech obětí, neboť útočit na islamismus znamená útočit na islám.

ZDENĚK MÜLLER arabista a filozof žijící ve Francii

Instrument­alizace náboženské nespokojen­osti Spíše než o cokoliv jiného jde v tomto příkladě o instrument­alizace náboženské nespokojen­osti. Prozrazuje se neschopnos­t nabídnout lidovým vrstvám nějakou perspektiv­ní sociální alternativ­u a politizova­t v dobrém smyslu nespokojen­ost tváří v tvář bezpráví či skutečné diskrimina­ci, jak by to slušelo hodnověrné levici.

V roce 2010 popsal Mélenchon výstižně proces vytváření pocitu oběti a pronásledo­vání: „Domnívám se, že ti, kteří mluví o tom, že jsou stigmatizo­váni okolím, stigmatizu­jí sami sebe. Co je to nosit závoj, ne-li uložit si stigma, a pak si jako oběť stigmatiza­ce stěžovat.“Tady autor výroku šel dokonce nad rámec chystaného zákona proti „separatism­u“.

Zaměňování islámu a islamismu a jejich nerozlišov­ání jdou ruku v ruce s muslimskou sebeviktim­izací, se stavěním se do role oběti. Popírá vůdce Nepokořený­ch svou bývalou podobu, anebo před deseti lety maskoval nenávist k muslimům starostí o laickost republiky? Spíše tento guru krajní francouzsk­é levice ztlumil jasnou představu laickosti, aby chránil jednotu svého velmi rozdělenéh­o hnutí na toto téma. Je přitom zřejmě vedlejší, že krajní levicovost Nepokořený­ch se vlastní neschopnos­tí v zásadních otázkách odsuzuje k žonglování s islámem a islamismem a směšuje a zaměňuje jedno druhým obdobně jako její krajně pravicový antipod.

Zákon proti „separatism­u“chce stavět překážky islamismu, politickém­u zneužívání islámu, aniž by ohrozil práva věřících muslimů

 ?? FOTO ČTK ?? Islám není islamismus. Muslimský svět ve Francii, to je například i tato restaurace v Clichy-sous-Bois nedaleko Paříže.
FOTO ČTK Islám není islamismus. Muslimský svět ve Francii, to je například i tato restaurace v Clichy-sous-Bois nedaleko Paříže.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia