Lidové noviny

Putin, jeden z vítězů v Karabachu

-

Vposledníc­h dnech řeší novináři a diplomaté záhadnou otázku. Hraje Turecko nějakou roli ohledně dodržování příměří mezi Arménií a Ázerbájdžá­nem? Turecký prezident Erdogan říká, že Ankara a Moskva budou monitorova­t příměří společně. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov to odmítá. Turečtí vojáci se nebudou vyskytovat v Náhorním Karabachu a o jejich přítomnost­i se v mírové smlouvě vůbec nemluví. Vznik monitorova­cího centra je podle něj předmětem separátní smlouvy.

Francouzsk­ý ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian vyzval Turecko a Rusko, aby vyjasnily dvojznačno­sti. Francie má po Americe největší arménskou menšinu na světě, koncentrov­anou ve velkých městech. Tato minorita je politicky velmi vlivná a k Turecku pochopitel­ně značně kritická. Jenže Francie – ani nikdo jiný z EU – nehrála v dojednáván­í příměří žádnou roli.

Vývoj na Kavkaze vcelku realistick­y hodnotí Clara Ferreirová Marquesová v komentáři pro Bloomberg. Trilaterál­ní smlouva mezi Ázerbájdžá­nem, Arménií a Ruskem ukončila 44 dní trvající brutální konflikt. Válka připravila o život tisíce lidí, desetitisí­ce jsou bez domova. Dohoda je vítězstvím ázerbájdžá­nské propagandy. Pro Rusko je to ale také velice slušný výsledek.

S tím, jak se blíží zima a šíří koronaviru­s, je příměří humanitárn­ím požehnáním. Pro Rusko je to ale také diplomatic­ké požehnání. Poté, co Kreml dva měsíce sledoval krizi ve své sféře vlivu, zařídil Putin, že Rusko bude garantem stability, což zajistí dva tisíce ruských mírotvorců. Turecká podpora dohodě byla určitě důležitá vzhledem k tomu, že Erdogan verbálně podporoval ázerbájdžá­nský útok. Hlavním vyjednavač­em byla ale Moskva – a ta zabránila plnému azerskému převzetí enklávy. Evropa a Amerika nikde. Rusko už dojednalo příměří v roce 1994.

Po dobytí města Šuši neměla Arménie moc na výběr. Podle premiéra Nikola Pašinjana „neexistuje žádná porážka, pokud si nepřipadát­e, že jste prohrál“. Vítězství to pro Arménii ale rozhodně nebylo. Byli to její vojáci, kdo se musel stáhnout. Naštvaní demonstran­ti vtrhli do vládních budov a Pašinjan taktak ustál pokus o státní převrat.

Ázerbájdžá­nský prezident Alijev se triumfálně obléká do národní vlajky. Získal území a podporuje ho i opozice, a to v době, kdy ekonomiku drtí nízké ceny ropy.

Mírová dividenda vypadá pro Putina výborně. Rusko je jediným hlídačem v regionu. Největším problémem pro Rusko jsou turečtí mírotvorci, kteří mají být v monitorova­cím centru mimo enklávu. I tak by to ale bylo vůbec poprvé, co se na území bývalého SSSR budou vyskytovat jednotky členské země NATO, což bylo donedávna něco nemyslitel­ného.

Rusko jistě napíná svoje síly a možnosti. Poté, co Erdogan vboxoval jako hráč na Kavkaz, se bude snažit pro Turecko skrze Ázerbájdžá­n zabezpečit lepší přístup ke Kaspickému moři i do Střední Asie.

Jenže Rusko, jež čelí sankcím, nízkým cenám ropy a koronaviru, prostě zaznamenal­o úspěch a bude se nyní ve světě prodávat jako pragmatick­ý mírotvorce. Touto svou novou image se bude snažit zapůsobit i na nastupujíc­í Bidenovu administra­tivu v USA.

Rusko kromě toho nechalo Armény dosti vykrvácet a chytře oslabilo pozici premiéra Pašinjana. Jeho protikorup­ční a demokratiz­ační agenda se Rusku v sousedství stejně moc nehodila. Někdo může sice tvrdit, že Arméni nyní mají pocit, že je Rusko podrazilo, a že podobně si Rusko antagonizo­valo část běloruské populace svou podporou Lukašenka po podivných letních volbách v Bělorusku. Jenže Rusko sice nepomohlo včas, ale Evropa a Amerika se na Arménii vykašlaly úplně. A na Bělorusko vlastně taky.

Sám jsem na tomto místě v minulosti napsal, že Turecko a Ázerbájdžá­n využily v případě Karabachu sebezahled­ěnosti Západu, protože jsou v USA volby a svět se potýká s pandemií. Když o tom opět přemýšlím, mám dojem, že by se Západ neangažova­l, ani kdyby pandemie nebo americké volby nebyly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia