Lidové noviny

Kvůli maxům ztrácí Boeing desítky miliard

- Chicago, USA

Dvacet měsíců na zemi. Právě tak dlouho bezúčelně stojí moderní Boeingy 737 MAX, které ve vzduchu nestrávily o mnoho déle. A ač se ve středu Boeingu dostalo kýženého verdiktu amerického Federálníh­o úřadu pro letectví (FAA) a problémový stroj se může vrátit do komerčního provozu, ohlédnutí za ztrátami amerického výrobce už tak pozitivní není. Chyba při výrobě ho totiž, kromě 346 lidských životů, vyjde na několik desítek miliard dolarů.

Konkrétně pak Boeing náklady „navíc“, spojené s uzemněním strojů, vyčíslil na 20,7 miliardy dolarů (zhruba 460 miliard korun). Ohromnou částku tvoří především kompenzace aerolinkám, které ne vlastní chybou musely stovky letounů usadit, ale také náklady vynaložené na úpravy softwarový­ch vad.

Na nějakých 600 milionů dolarů (přes 13 miliard korun) zatím firmu vyšlo také uskladnění a údržba nedodaných letadel, pilotní výcviky a aktualizac­e softwaru. Odhady analytiků však předpovída­jí, že částka ještě naroste nejméně o další čtyři miliardy dolarů.

Kromě toho Boeingu zůstává povinnost finančních kompenzací pro pozůstalé obětí dvou fatálních nehod v Indonésii a Etiopii. Americký výrobce loni v září uvedl, že pozůstalým vyplatí za každou oběť při těchto nehodách odškodné 144 500 dolarů (asi 3,3 milionu korun).

Už tak obrovskou ránu pro Boeing navíc umocnila pandemie koronaviru, která zásadně oslabila letecký provoz po celém světě. A jako první se dopravcům nabízel právě uzemněný Boeing 737 MAX, zrušili proto objednávky na více než 800 kusů. O zakázky kvůli pandemii přichází i Airbus, náskok evropské konkurence se však oproti americkému soupeři v posledních měsících prudce zvyšuje.

Boeing, který byl po řadu let největším výrobcem letadel na světě, kvůli problémům s letadly 737 MAX loni vykázal poprvé od roku 1997 ztrátu a pozici jedničky tak převzal Airbus. Boeing prodělal 636 milionů dolarů (přes 14 miliard korun), zatímco o rok dříve měl zisk 10,5 miliardy dolarů (téměř 234 miliardy korun). Letos navíc kvůli koronaviru americký výrobce snížil výrobu a zrušil tisíce pracovních míst. alt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia