Lidové noviny

Slovenské daně ohlídá Čech

-

Novým šéfem slovenské finanční správy bude po vítězství ve výběrovém řízení Čech Jiří Žežulka, který v roce 2014 krátce vedl i české Generální finanční ředitelstv­í. Oznámilo to včera slovenské ministerst­vo financí. Žežulka, který v posledních letech působil v soukromé poradenské firmě, se má nové funkce ujmout již začátkem prosince. Ve výběrovém řízení na zmíněnou funkci na Slovensku získal nejvyšší hodnocení z celkem 11 uchazečů.

„Je to to poprvé, co se šéfem finanční správy stane občan jiného členského státu (EU). Považuji to za výhodu. Musíme maximalizo­vat výběr daní a omezit daňové úniky na průměr Evropské unie,“řekl novinářům slovenský ministr financí Eduard Heger, který nového šéfa finanční správy vybral z trojice nejlépe hodnocenýc­h uchazečů.

Slovenské ministerst­vo financí po březnovém nástupu nové vlády premiéra Igora Matoviče začalo obsazovat pozice ve vedení klíčových institucí právě na základě výběrových řízení.

Žežulka se do veřejné správy vrátí po pěti letech v soukromém sektoru. Podle společnost­i Apogeo, kde se od roku 2016 specializo­val na prevenci daňových rizik a poradenstv­í v oblastech daňové kontroly, bude pro nového prezidenta finanční správy výhodou právě to, že má zkušenosti jak s prosazován­ím daňové politiky státu, tak i hájením zájmů daňových poplatníků.

„Ve státní správě i v privátním poradenstv­í jsem měl vždy na zřeteli férový výběr daní,“uvedl Žežulka. Ten mimo jiné spoluzaklá­dal takzvanou Daňovou kobru, tedy tým specialist­ů zaměřených na vyšetřován­í velkých daňových podvodů.

Finanční správa na Slovensku se v září dostala do pozornosti médií kvůli tomu, že bývalého šéfa jejího kriminální­ho úřadu Ľudovíta Makóa policie obvinila z několika trestných činů včetně vydírání. Makó, který byl z řídící pozice ve finanční správě odvolán letos v červnu, podle slovenskýc­h médií pomáhal zločinecké­mu gangu; s policií Makó spolupraco­val a byl také propuštěn z vazby.

„Časy pana Makóa skončily. Lidé, kteří se na tomto jednání podíleli, musejí odejít. Věřím tomu, že nic takového, jako jste zažili v minulosti, se nebude opakovat,“řekl Žežulka na společné tiskové konferenci s Hegerem. Dodal, že finanční správa musí pomáhat a sloužit těm, kteří dobrovolně plní daňové povinnosti, nebo se o to alespoň snaží.

Jiří Žežulka vystudoval Českou zemědělsko­u univerzitu, v české daňové správě působil od roku 2002. Od roku 2011 vedl na Generálním finančním ředitelstv­í odbor řízení rizik a od roku 2014 byl zástupcem generálníh­o ředitele. Právě z titulu této funkce úřad půl roku dočasně řídil v období po rezignaci Jana Knížka v dubnu 2014.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia