Lidové noviny

Český tým má tvář, k elitě patříme

- VOJTĚCH TŮMA

Po středeční výhře nad Slovenskem (2:0) se česká reprezenta­ce probojoval­a do první skupiny Ligy národů, kde na ni čekají střetnutí s evropskou fotbalovou smetánkou. „Poslední dobou hraje národní tým opravdu týmově. Postup je zasloužený, mezi elitu patříme,“řekl v rozhovoru pro LN Karel Poborský.

Bývalý skvělý záložník a v současnost­i funkcionář se kromě výkonu národního týmu v derby rozpovídal také o konceptu Ligy národů i náročném programu, který fotbalisté v posledních týdnech podstupují. „Je toho opravdu hodně. Třeba přátelák v Německu by normálně byl zápasem roku, ale teď se jednalo o takový přežitek,“myslí si.

LN Co říkáte na vystoupení české reprezenta­ce v utkání proti Slovensku?

Výkon národního týmu se mi celkem líbil. Začali jsme dobře, naše hra pak sice trochu ztratila na tempu, ale druhou brankou jsme získali utkání pod kontrolu. Od tohoto momentu až do závěrečnéh­o hvizdu jsme dominovali, Slováci možná byli trochu odevzdaní.

LN Národní tým porazil Slováky počtvrté v řadě. Mohl hrát roli i fakt, že si na tohoto soupeře hráči věří?

Samozřejmě, pozitivní výsledky ze vzájemných zápasů nás posouvají, hráčům roste sebevědomí. Jsem zároveň přesvědčen, že máme lepší mužstvo než Slovensko, ale ještě bych doplnil jednu věc. Poslední dobou mi přijde, že hrajeme opravdu týmově. Ukázalo se to i tentokrát, týmovost, která Slovákům trochu chyběla, zlomila utkání na naši stranu.

LN Kdo konkrétně z českého výběru vás zaujal?

Líbili se mi oba krajní beci, Aleš Matějů s Vladimírem Coufalem. Tento post je v současném fotbale stále důležitějš­í. Matějů to sice měl přes nohu, ale i tak odehrál dobré utkání. Motorem je pro mě Vladimír Darida, hra národního týmu se od něj hodně odvíjí. Obsáhne obrovský rádius, dostává se do koncovky, a navíc dokáže ostatní kluky vyhecovat.

LN Důležitou roli hrál i střelec první branky Tomáš Souček. Sledujete výkony jeho a Coufala v Premier League?

Sleduji je pravidelně. Poslední dobou jsem díky covidu viděl opravdu hodně zápasů. (směje se) Mám z nich radost. Je příjemné, když dva čeští kluci mají takhle velkou roli v jednom z klubů, který hraje nejkvalitn­ější ligu na světě. West Ham na ně spoléhá, snad budou v dobrých výkonech pokračovat. Držím jim palce.

LN Trefil se i Zdeněk Ondrášek. Právě okolo postu útočníka se rojí otazníky…

Je zatím předčasné říct, kdo by na Euro jet měl a kdo ne. Třeba Zdeňka (Ondráška) znám z doby, kdy začínal v Českých Budějovicí­ch. Je pořád stejný. Jeho síla tkví v tom, že ať odehraje celý zápas, nebo jen pět minut, nechá na trávníku všechno. Je to vítězný typ, takové hráče v týmu určitě potřebujet­e. Zrovna on by dle mého o Euro přijít neměl.

LN Česká reprezenta­ce má za sebou druhý ročník Ligy národů. Co říkáte na její koncept?

Líbí se mi. Trochu díky Lize národů vymizela přátelská utkání a dohady s nimi spojené. V příští sezoně si národní tým zahraje elitní skupinu, čekají jej opravdu kvalitní soupeři. Jediný problém vidím v tom, že v poslední době vycházely na jeden reprezenta­ční sraz i tři zápasy. To je hodně. Pokud s tím spojíte i cestování, není to úplně šťastné. Na druhou stranu, je to pro všechny stejné.

LN Myslíte si, že mají Češi šanci mezi elitou Ligy národů uspět?

Těžko říct, zatím neznáme soupeře. Narazíme na to nejlepší, co evropský fotbal nabízí, ale určitě jsou tam hratelná mužstva. Podle mě tam český tým patří, postoupil zaslouženě.

LN Minulý týden skončila baráž o postup na EURO, českou skupinu doplnilo Skotsko? Jak vidíte šance národního týmu?

Náročná skupina, ale bude to fotbalový svátek. Odehrát dva zápasy na ostrovech proti domácím týmům, znovu se podívat do Wembley, paráda. Záleží, jestli se na stadiony dostanou diváci. Ale národní tým rozhodně nečeká nic snadného, také Chorvatsko je nesmírně kvalitní soupeř. Coby divák se ale hodně těším.

LN Už podruhé se Eura zúčastní 24 týmů. Nepřijde vám, že dříve, když se hrálo s 16 celky, byl turnaj prestižněj­ší a dostali se na něj opravdu jen ti nejlepší?

Asi se to tak nedá brát, taková jsou prostě pravidla. Je pravda, že kvalita se může rozmělnit mezi více týmů, ukáže se ale zase třeba více zajímavých hráčů. Vzhledem k tomu, jak se fotbal v posledních letech vyrovnává, je to asi logický krok. Pro fanoušky je rozšíření počtu účastníků zajímavějš­í.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Chvála reprezenta­ce. Dle Karla Poborského má současný národní tým duši a může být úspěšný i na blížícím se Euru.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Chvála reprezenta­ce. Dle Karla Poborského má současný národní tým duši a může být úspěšný i na blížícím se Euru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia