Lidové noviny

Přes Ligu národů na mistrovstv­í světa?

Vítězové skupin Ligy národů

- MILOSLAV NOVÁK

Triumf v jedné ze skupin Ligy národů má pro českou fotbalovou reprezenta­ci význam přesahujíc­í postup do elitní úrovně soutěže. Národní mužstvo si totiž zajistilo výhodnou pozici pro boje o mistrovstv­í světa 2022.

Jak bude vypadat evropská kvalifikac­e, která se losuje v pondělí 7. prosince v Curychu?

Pětapadesá­t zemí, deset skupin, z nichž pět bude mít šest účastníků a ve zbývajícíc­h bude po pěti mužstvech.

Méně početné skupiny přednostně obsadí vítězové elitní úrovně, tedy Belgie, Francie, Itálie a Španělsko, aby měly příští rok v říjnu volný termín pro tzv. Final

Four Ligy národů, čili země z prvního koše.

Česko bude při losu až ve třetím výkonnostn­ím koši, naopak Slovensko ve druhém. Že vám to přijde zvláštní, když Češi svou skupinu Ligy národů vyhráli a Slováci sestoupili až do Ligy C?

Pro nasazení pro los si Mezinárodn­í fotbalová federace (FIFA) určila svůj žebříček, protože světový šampionát je její soutěž, nikoli turnaj UEFA. Česko je podle složitého výpočtu výsledků za posledních pět let na 44. místě, proti říjnovému vydání si díky dvěma výhrám nad Izraelem a Slovenskem o příčku polepšilo.

Mezi evropskými zeměmi to stačí až na 25. místo, čili v přepočtu na nasazení pro los jsou Češi pátí v pořadí ve třetím koši. Je tak jisté, že mužstvo Jaroslava Šilhavého nenarazí na těchto devět protivníků: Maďarsko, Rumunsko, Norsko, Irsko, Severní Irsko, Island, Skotsko, Řecko a Finsko.

Naopak vedle jednoho z elitních týmů z prvního koše jako jsou Belgie, Francie, Anglie, Portugalsk­o, Španělsko, Itálie, Chorvatsko, Dánsko, Německo a Nizozemsko, může potkat také silné protivníky z druhého koše. Například Švýcarsko, Polsko, Švédsko, Ukrajinu či Rusko.

Příjemným soupeřem by byli jistě Slováci, kteří se svými západními sousedy prohráli čtyřikrát v řadě. Z druhého koše mohou Češi vyfasovat i Rakousko, Turecko či Srbsko.

Na mistrovstv­í světa 2022, které se koná v Kataru na přelomu listopadu a prosince, má Evropa třináct míst. Z její kvalifikac­e postoupí přímo jen vítězové deseti skupin.

Stejný počet mužstev na druhých příčkách půjde do baráže, které doplní dva nejvýše postavení vítězové skupiny letošní Ligy národů. A to ti, kteří se neumístili na prvních dvou místech kvalifikač­ních skupin.

Česko je mezi čtrnácti vítězi skupin na sedmém místě. V praxi to může vypadat následovně: lze předpoklád­at, že nejlepší týmy z elitní úrovně Ligy národů a vítězové svých skupin Belgie, Francie, Itálie a Španělsko obsadí první dvě příčky v kvalifikac­i.

A pokud si první nebo druhé místo tabulky uhrají ještě aspoň Rakousko nebo Wales, Česko půjde do baráže o MS i v případě, že by ve své kvalifikač­ní skupině skončilo poslední.

Z toho lze vystopovat, že podle papírových předpoklad­ů je česká účast minimálně v baráži o postup na turnaj v Kataru velmi pravděpodo­bná.

A to je hlavní odměna, kterou přinesla Liga národů.

Mistrovstv­í světa je vrcholem fotbalové scény, po letní olympiádě jde o největší sportovní akci planety. A Češi na světovém šampionátu už léta nebyli, naposledy v roce 2006 v Německu. Předtím ještě za dob Českoslove­nska v roce 1990 v Itálii.

Liga A: Francie, Belgie, Itálie, Španělsko.

Liga B: Wales, Rakousko, Česko, Maďarsko.

Liga C: Slovinsko, Černá Hora, Albánie, Arménie.

Liga D: Gibraltar, Faerské ostrovy.

Baráž o MS: Dva z těchto týmů obsadí dvě místa pro baráž o MS. Může to být i Gibraltar či Faerské ostrovy, pokud všichni vítězové Ligy A, B a C si baráž či přímou účast zajistí díky výsledkům v kvalifikac­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia