Lidové noviny

Nová tvář mezi elitou v NBA

- JAKUB EICHLER

Český basketbal prožívá v posledních měsících skvělé období. Nebýt koronaviro­vé epidemie, tak stále doznívá loňské šesté místo reprezenta­ce na světovém šampionátu, roste kvalita nejvyšší mužské soutěže a nyní je ve hře, že by se poprvé v historii setkali dva čeští rodáci v nejlepší lize světa.

V draftu NBA, který proběhl v noci na čtvrtek, byl totiž vybrán rozehrávač Vít Krejčí. Zatímco výběrem nováčků hokejové NHL i přes úpadek v posledních letech pokaždé projde několik Čechů, basketbalo­vá elita je pro tuzemské hráče relativně uzavřená.

Dosud si v ní zahráli jen čtyři, kromě současné opory Chicaga Tomáše Satoranské­ho ještě Jan Veselý, Jiří Welsch a Jiří Zídek mladší. Vít Krejčí může být pátý. Přitom nejde o jméno, jež by znalo mnoho lidí mimo basketbalo­vou komunitu.

Dvacetilet­ý rodák ze Strakonic začínal v jihočeské líhni talentů Sokol Sršni Písek a už odmala vynikal. Ve čtrnácti letech si ho vyhlédla španělská Zaragoza, kde nejprve začínal v mládežnick­é akademii, už v šestnácti ale debutoval v ACB lize, považované za druhou nejlepší soutěž světa.

Vyřazení před MS oplakal

Od sezony 2019/20 se napevno přesunul do A-týmu a zabydlel se v sestavě týmu, který hraje také Ligu mistrů. V únoru 2019 si poprvé zahrál za národní tým, jen těsně se o pár měsíců později nevešel do dvanáctky, která v Číně vybojovala historické šesté místo na MS. Vyřazení z nominace tehdy oplakal. „Byl to jeden z nejtěžších momentů mého života. Hrozně jsem se těšil, že budu součástí týmu. Nemohl jsem pochopit, co se stalo,“vzpomíná na loňské září Krejčí.

Tento moment ale jako by ho nakopl do další práce, postupně pronikal do sestavy Zaragozy a začal získávat více minut na palubovce. Sezonu 2019/20 přerušila koronaviro­vá epidemie a rozjetý tým o závěr ročníku přišel. V ligové dohrávce už se Zaragoze tolik nedařilo a stejně tak Krejčímu. O to víc vyhlížel další sezonu, ve které se chtěl prokousat sestavou k ještě větší minutáži.

Jenže... Bohužel přišel zářijový zápas s Realem Madrid, ve kterém si Krejčí přetrhl přední zkřížený vaz v koleni, následná operace ukázala i na problém s oběma menisky a v této sezoně se na palubovky určitě nepodívá. I přesto si věřil a své jméno z draftu talentů nestáhl, což se mu vyplatilo.

„Byl jsem neskutečně šťastný. Snil jsem o tom hrozně dlouho, je to neuvěřitel­ný moment,“zářil Krejčí v nahrávce pro média krátce poté, co jej jako 37. v pořadí zvolil Washington, kde si v minulých letech už zahráli jak Veselý, tak Satoranský.

Dokonce přímo tento výběr v draftu získali Wizards od Chicaga při Satoranské­ho výměně. Wizards si ale Krejčího nenechali, obratem ho poslali do týmu Oklahoma City Thunder, což je pro výběry z druhého kola běžné.

„Byl jsem z toho večera hodně nervózní. Jakmile jsem uslyšel svoje jméno, ohromně se mi ulevilo, spadnul mi kámen ze srdce,“popisuje Krejčí. Ten svým vzezřením i působením na palubovce připomíná právě nejlepšího Čecha současnost­i Satoranské­ho.

Výška lehce přes dva metry je na rozehrávač­e nadprůměrn­á, podobně jako Satoranský vyniká dlouhýma rukama i atletickým­i schopnostm­i, zlepšit by naopak potřeboval střelbu z dálky. Stejně jako tahoun reprezenta­ce je jeho

Předchozí draftovaní Češi agentem Phillip Parun, který pro oba vybral jako přestupní stanici ke snu NBA španělskou ligu.

Zatím zůstane v Zaragoze „Draftem se teď nemění až tolik věcí. Dál se chci soustředit na koleno a dostat ho do co nejlepší formy, abych se mohl co nejdřív vrátit. Těším se, co bude dál,“pronesl Krejčí, který v nejbližšíc­h měsících zůstane v Zaragoze a počká na „povolání“z USA.

A kam že to bude? Klub z Oklahomy ještě před pár lety patřil ke kandidátům na titul, jenže postupně Thunder přišli o své hvězdy v čele s Jamesem Hardenem, Kevinem Durantem, Russellem Westbrooke­m a Paulem Georgem. Proto vedení klubu začalo skrze výběry v draftu sázet na budoucnost.

„Je to skvělá organizace, umí pracovat s mladými hráči,“těší se Krejčí. „V tomto směru je to naprosto perfektní místo, kde začít. Draftovali i pár dalších Evropanů, takže vím, že v nás věří. Je to určitě jeden z lepších týmů, kde využít svůj potenciál. Zpátky do práce!“

 ?? FOTO: ČBF-VÁCLAV MUDRA,-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? (* 19. června 2000, Strakonice)
Výška: 2,02 m
Kluby: Sokol Sršni Písek 2017, Casademont Zaragoza (Šp.) 2017 – dosud
Draftován na pozici 37 v roce 2020 Washington­em
Wizards, obratem vyměněn do Oklahoma City Thunder
Draftován na pozici 22 v roce 1995 Charlotte Hornets
Draftován na pozici 6 v roce 2011 Washington­em Wizards
Draftován na pozici 32 v roce 2012 Washington­em Wizards
Draftován na pozici 16 v roce 2002 Philadelph­ií 76ers, obratem vyměněn do Golden State Warriors
FOTO: ČBF-VÁCLAV MUDRA,-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN (* 19. června 2000, Strakonice) Výška: 2,02 m Kluby: Sokol Sršni Písek 2017, Casademont Zaragoza (Šp.) 2017 – dosud Draftován na pozici 37 v roce 2020 Washington­em Wizards, obratem vyměněn do Oklahoma City Thunder Draftován na pozici 22 v roce 1995 Charlotte Hornets Draftován na pozici 6 v roce 2011 Washington­em Wizards Draftován na pozici 32 v roce 2012 Washington­em Wizards Draftován na pozici 16 v roce 2002 Philadelph­ií 76ers, obratem vyměněn do Golden State Warriors

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia