Lidové noviny

Jeden z padlých u Dunkerku

- JIŘÍ PLACHÝ

Příběh českoslove­nských vojáků bojujících po invazi na západní frontě je spjat se jménem jediného města. Tím je severofran­couzský přístav Dunkerk, který vstoupil do celosvětov­ého povědomí především díky událostem spojeným se záchranou Britského expedičníh­o sboru v roce 1940.

V září 1944 však byla situace jiná. Na Hitlerův příkaz se zde opevnila silná německá posádka pod velením fanatickéh­o nacisty viceadmirá­la Friedricha Frisia, odmítající kapitulaci. Její obléhání od počátku října vedla především Českoslove­nská samostatná obrněná brigáda. a po jejím skončení se uprostřed velké hospodářsk­é krize, která jeho rodný kraj zasáhla zvlášť těžce, znovu jen s obtížemi protloukal. Od 20. let trampoval a měl blízko k politické levici. Po vypuknutí španělské občanské války se proto rozhodl odejít na pomoc republikán­ské armádě bojující proti Francovým vzbouřenců­m.

V listopadu 1937 odjel do

Francie a odtud se dostal před Pyreneje na Iberský poloostrov, kde vstoupil do mezinárodn­ích brigád. V nich bojoval až do začátku roku 1939. Spolu s dalšími se mu podařilo ustoupit zpět do Francie, kde byl internován. Tam jej také zastihl začátek války. Počátkem roku 1940 byl povolán do českoslove­nské zahraniční armády v jihofranco­uzském Agde.

Po pádu Francie odjel se zbytky čs. jednotek do Velké Británie. Během cesty na lodi se jako obsluha protiletad­lového kulometu podílel na sestřelení německého letadla. Po příjezdu na britské ostrovy zůstal jako jeden z mála interbriga­distů v řadách čs. armády. Většina jeho bývalých spolubojov­níků totiž v duchu paktu Molotov–Ribbentrop odmítla nadále bojovat proti nacismu a nechala se raději internovat.

Jaroš ve Velké Británii dokonce absolvoval řadu kurzů, včetně výsadkovéh­o. Do Francie v létě 1944 odjížděl v hodnosti rotného, jako příslušník ženijní roty Čs. samostatné obrněné brigády. Dne 21. listopadu 1944 zahynul spolu s vojínem Rudolfem Etzlerem během zneškodňov­ání německé talířové miny nedaleko Loon-Plage. Posmrtně mu byl udělen Čs. Válečný kříž 1939. Jeho ostatky jsou pohřbené na čs. vojenském hřbitově La Targette u Arrasu.

 ?? FOTO VHÚ ?? František Jaroš jako příslušník čs. zahraniční armády ve Velké Británii v létě 1940
FOTO VHÚ František Jaroš jako příslušník čs. zahraniční armády ve Velké Británii v létě 1940

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia