Lidové noviny

Dopis od Skaláka

-

kdo se dnes s tímto názorem cítí osamělý nebo ohrožený. A aby těch svíček bylo alespoň 50 tisíc, jedna za každého, kdo na té ulici v onen památný den stál. A bylo by úžasné, kdyby bylo možné touto cestou uctít taktéž památku všech, kteří s námi sdíleli stejné vidění světa, ale bohužel již nejsou mezi námi. Pojďte být chvilku nepraktičt­í a udělejte věc, která nestojí mnoho času ani úsilí a která nevede k žádnému stanoveném­u cíli. V současné době, kdy je poněkud nezodpověd­né se setkávat a kdy pocit osamělosti na mnohé dopadá plnou silou, je to přece laskavý způsob, jakým můžeme být spolu a přece každý sám. Pevně věřím, že pokud se těchto svíček sejde dostatečné množství, tak jejich mihotavé teplé světlo vytvoří scenérii, která bude překrásná a pietní, ale především po dlouhém období rozdělován­í bude nezpochybn­itelně spojující.“

Ta slova mě dojala a nadchla, přesně vystihoval­a to, co si myslím i já. Na Národní jsem se vydala a svíčku zapálila. Zda jich tam bylo padesát tisíc, nevím, ale svíčky hořely i jinde a to „mihotavé teplé světlo“nemohl přehlédnou­t nikdo, kdo se 17. listopadu aspoň chvílemi podíval na televizi. A moc ráda bych doufala, že přispělo a bude přispívat ke spojení rozdělené společnost­i. Ano, vím, je to jen symbol, to spojení nevytvoří svíčky, to je na nás – ale s dobrou vůlí bychom to měli dokázat. Znovu si uvědomit, že ten, kdo má jiný názor než já, není nepřítel a že svět, kde by si všichni mysleli totéž, by byl příšerný.

Taky jsem ale myslela na Bělorusy, kteří si odmítají myslet to, co jim nařizuje diktátorsk­ý Lukašenko.

A dávají to veřejně najevo a tvrdě za to platí. My jsme měli tenkrát v roce 1989 větší štěstí na mezinárodn­í okolnosti, autoritati­vní komunistic­ké režimy se kácely jako kuželky. Dokázali bychom tenkrát demonstrov­at tolik týdnů, kdyby se byl režim rozhodl setrvat za každou cenu? Moc bych si přála, aby už v Bělorusku mohli na výročí zapalovat svíčky a připomínat si, čeho se zbavili… A myslela jsem taky na Náhorní Karabach. Taky mě mohlo při novém vzplanutí tamní války napadnout, že to skončí – jako pokaždé – příchodem ruských mírotvorců. Ale o tom až příště.

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia