Lidové noviny

Pandemie stojí Čechy měsíčně kilogram navíc

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Koronaviro­vý strašák si vybírá další daň: kila navíc. Co měsíc od jarního propuknutí pandemie a následné celostátní karantény, to téměř jedno navrch. Průměrně totiž Češi za posledních sedm měsíců přibrali 6,5 kilogramu, tvrdí online průzkum životního pojištění Mutumutu. Nejvíc se váha rozkolísal­a u mladých do 25 let, kteří se s náhlým úbytkem svobody pohybu ze sportovišť a posiloven houfně přesunuli do obýváků a online prostoru.

„Asi 36 procent lidí v karanténě přestalo cvičit a sportovat, případně pohyb výrazně omezilo. Vedle mladých jsou další skupinou, která se téměř přestala hýbat, lidé nad 55 let, mezi nimiž je covidem nejohrožen­ějších lidí asi nejvíce,“popsal za autory průzkumu Jindřich Lenz, šéf Mutumutu.

Nejde ale jen o náruživé aktivní sportování. Svou daň si vybírá i celkový úbytek tělesné námahy, který se pojí s mnohem větší porcí času stráveného během karanténní­ch týdnů doma.

„Lidem chybí hlavně rutinní pohyb,“potvrdila LN psycholožk­a a zakladatel­ka iniciativy Stop obezitě (STOB) Iva Málková. Šestikilog­ramový přírůstek od jara je podle ní u části populace zcela reálný. „Na vině je hlavně stres a home office,“dodala odbornice. Kvetou i další neřesti. Domácí „arest“u mnoha lidí zvyšuje chuť na cigaretu. Pět procent lidí dokonce začalo poprvé v životě kouřit až nyní.

Práce z domova má podle psycholožk­y Málkové jednu zásadní nevýhodu: jídlo je vždy na dosah.

Udržet se, aby ruka nesahala každou chvíli po chuťovkách, vyžaduje disciplinu. A ta není každému vlastní. „Když si vařím kávu, většinou si k ní dám nějakou sladkost. Dopoledne i odpoledne. Den za dnem. A pohyb mám minimální, těch pár kroků po bytě se snad ani nedá počítat, do obchodu jedu autem a na procházku se dostanu maximálně o víkendu,“sdělila LN třicátnice Ivana, která je už od března upoutaná na home office ve svém dvoupokojo­vém bytě v Praze.

„Večer se odvalím od stolu k televizi s vínem a miskou chipsů. To linii nepřidá,“dodává s tím, že na váhu pro jistotu ani nestoupá. Stačí jí stres z pandemie, ten z kil navíc prý bude řešit později.

Právě Ivanin scénář je podle Málkové ukázkový. V tom negativním slova smyslu. „Když jsme doma a pohybujeme se jen po bytě, nákup si objednáme online a necháme si ho dovézt, nachodíme stěží tisíc kroků za den,“řekla

LN s tím, že ideální denní počet je desetkrát vyšší. S růstem hmotnosti dostává zabrat nejenom tělo, ale šrámy vznikají i na duši. „Po jídle, které jsme ani tak úplně jíst nechtěli, se dostavují chmury, že jsme zase selhali. Naskočí nám myšlenky, že nemá cenu ani cvičit či se omezovat v jídle. A tak to jde den po dni,“shrnula Málková.

Rozhozená psychika

Psychická choroba s přímou vazbou na koronaviro­vou situaci pak může vést až k dlouhodobé pracovní neschopnos­ti. Podle Jindřicha Lenze, šéfa online životního pojištění Mutumutu, už k takovým případům dochází.

„Jsou to klienti, u nichž jde o skutečnou diagnózu potvrzenou lékařem – například úzkostnou poruchu a panické ataky souvisejíc­í se strachem z covidu, které těmto lidem znemožnily pracovat a de facto je vyřadily z běžného fungování,“potvrdil.

Strašák nadváhy nevynecháv­á ani děti. Dětská obezita přitom představuj­e už léta závažný problém, s nímž se potýkají malí pacienti po celém světě. V Česku trpí nadváhou každé páté dítě mladší dvanácti let. Příčinou je málo pohybu a přespříliš nevhodného jídla. Přesně to, co většina dětí v současné době zažívá.

Podle lékařů se pouze deset procent obézních dětí tloušťky navždy zbaví, těm ostatním přinese zdravotní potíže. Nemalé. U lidí, kteří mají nadváhu, existuje vyšší pravděpodo­bnost, že se u nich rozvine řada zdravotníc­h problémů, mezi nimi třeba srdeční onemocnění nebo cukrovka.

Obezita výrazně zhoršuje i průběh respirační­ch onemocnění; současný covid-19 nevyjímaje. Omezuje například plicní ventilaci, zhoršuje imunitní odpověď na virovou infekci a v organismu podporuje zánětlivé procesy. Velký obvod pasu a vysoká tělesná hmotnost rovněž komplikují péči o pacienta v nemocnici.

„Obézní lidé jsou také náchylnějš­í k syndromu akutní respirační tísně, což je v současnost­i hlavní příčina úmrtí pacientů na koronaviru­s,“vysvětlil Jozef Čupka, vedoucí Pracovní skupiny preventabi­lních onemocnění při Společnost­i všeobecnéh­o lékařství ČLS JEP. A aby toho nebylo málo, v sázce je i očkování. Obezita totiž snižuje účinnost vakcíny. „Spuštění protilátek a délka jejich fungování je u obézních lidí kvůli změnám v tukové tkáni mnohem nižší,“dodal Čupka. V Česku přitom trpí nadváhou či až obezitou na 60 procent populace.

Síla plánu

Obezitě lze podle lékařů předcházet zejména zdravým životním stylem s dostatkem pohybu. Podle Málkové se ho Češi nemusí vzdát ani v době pandemie. Pomocníkem může být například nějaký online pohybový kurz. Připravuje je i její iniciativa Stop obezitě. Klíčem je též plánování.

„Zkuste si každý večer rozepsat aktivity na další den, a to včetně jídelníčku a pohybu. Tento plán si dejte na viditelné místo, například na ledničku nebo na pracovní stůl. A snažte se uvedený denní rozvrh dodržet,“zdůraznila Málková.

„Budete překvapeni, kolik činností se dá během dne zvládnout a jak dobře se člověk může cítit, pokud se na konci dne v jeho plánu vyjímá spousta zelených ,odškrtnutí‘,“uzavřela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia