Lidové noviny

Ostrý svár o daně leptá koalici

- MARTIN SHABU

Byť se sociální demokraté vehementně staví proti sněmovnou schválené verzi daňového balíčku, z vlády nejspíš neodejdou. Premiér Andrej Babiš si však proti sobě poštval koaličního partnera, a to v předvečer složité debaty o rozpočtu.

Pardubický hejtman Martin Netolický, někdejší středočesk­ý hejtman Miloš Petera či exministr spravedlno­sti Jiří Dienstbier. Tři příklady z množiny nespokojen­ých sociálněde­mokratický­ch politiků, kteří včera otevřeně vyzvali ČSSD, aby ihned vycouvala z menšinové koalice. Nevoli (nejen) u tří zmíněných vzbudilo počínání hnutí ANO, s nímž oranžoví tvoří vládní tým. Uskupení vedené premiérem Andreje Babišem ve sněmovně v noci na pátek prosadilo – navzdory svému menšímu partnerovi – největší daňovou změnu za poslední desetiletí. Na schválenýc­h úpravách sociální demokraté kritizují zejména hrozící výpadek příjmů z daní, který se negativně promítne i do hospodařen­í regionů. Navíc ze zrušení superhrubé mzdy, jednoho z pilířů včera schválenéh­o daňového balíčku, dle nich budou profitovat zejména vyšší příjmové skupiny, přitom ČSSD charakteri­zuje sebe sama jako ochránkyni chudších a nízkopříjm­ových (více o dopadech daňových změn čtěte na str. 6).

Byť s postupem ANO, jež prohlasova­lo daňové úpravy navržené Babišem s pomocí hlasů zákonodárc­ů ODS, SPD, KSČM a dvou nezařazený­ch poslanců, nesouhlasí ani sám předseda ČSSD Jan Hamáček, z vlády odejít nechce. Vicepremié­r a ministr vnitra argumentuj­e, že v době trvající pandemické krize není takové řešení namístě. Zároveň ale avizoval, že změna daní ještě není definitivn­í. Čeká ji legislativ­ní kolečko.

„Věc má v rukou Senát, který může toto šílené rozhazován­í ještě zkorigovat, případně může zrušení superhrubé mzdy vetovat prezident,“řekl Hamáček. Z okolí šéfa ČSSD už zaznívá, že Babiš nemá vyhráno. „Je to propojené s rozpočtem. Debata o daních ještě není u konce. Bude strašný tlak z krajů, jak ten výpadek příjmů kompenzova­t,“upozornil LN důvěryhodn­ý zdroj.

Ani další ministři za ČSSD však nemluví o tom, že by chtěli z vlády odejít. Možná tuší, že deset měsíců před sněmovními volbami by voliči takový krok nemuseli pochopit. Výzvy Netolickéh­o k opuštění vládního angažmá dávají do souvislost­i s jeho politikou v „jeho“Pardubické­m kraji. „Jemu nejde o budoucnost strany, ale o fungování v kraji. Vždyť v krajských volbách ani za značku ČSSD nekandidov­al,“popsal zdroj z ČSSD. Netolický byl zvolen v koalici 3PK, již tvoří ČSSD a Společně pro kraj.

Nespokojen­ost s průběhem vládního projektu pramení u sociálních demokratů hlavně z dlouhodobě nízkých preferencí, jež jim přisuzují volební průzkumy. Řada straníků je přesvědčen­a, že si hnutí ANO přisvojuje společné úspěchy kabinetu, a naopak neúspěchy umně svaluje na ČSSD. Z krajů zaznívají výzvy k opakování vnitrostra­nického referenda o setrvání v koaličním kabinetu.

Po koaliční roztržce však bude nutné najít ve sněmovně podporu i pro státní rozpočet. Poslanci schválili v říjnu v prvním čtení návrh rozpočtu pro příští rok se schodkem 320 miliard korun. Skrytý koaliční partner, jenž vládu toleruje, tedy KSČM, už přitom jasně řekl, že pokud nedojde k výrazným škrtům v rozpočtové kapitole ministerst­va obrany, a to v řádu mnoha miliard, pro rozpočet ruku nezvedne. I v KSČM navíc převažuje pocit, že podpora kabinetu straně přináší menší voličský efekt, než by si přála.

Babiš přitom už dříve uvedl, že armádní rozpočet snižovat nehodlá. „Věřím, že (armáda) dostane rozpočet, který si zaslouží, protože my ji potřebujem­e,“prohlásil premiér na konci října. Hledání podpory ve sněmovně bude i vzhledem rekordnímu schodku rozpočtu složitá šachová partie. I proto, že dva nejbližší spojence si ministersk­ý předseda poštval proti sobě.

Pohár přetekl: sociální demokracie musí odejít z vlády, která ve čtvrtek v noci přestala fungovat. Jinak bude pro smích.

Martin Netolický člen ČSSD, pardubický hejtman

V situaci, kdy je nutné každý den řešit koronaviro­vou krizi, není namístě se zabývat výzvami k odchodu z vlády. Není to na pořadu dne.

Jan Hamáček vicepremié­r, předseda ČSSD

Nevím, proč členové ČSSD vyzývají pana Hamáčka přes média. Ať si to vyřeší někde na předsednic­tvu, nebo nás do toho nezatahují.

Pnutí i u opozice

K daňovým změnám se vyjádřil též prezident Miloš Zeman. Věří prý, že platí Babišův politický závazek platnosti změn jen po dobu dvou let. Časovému ohraničení ale chybí legislativ­ní rámec, což je další věc, již část poslanců kritizuje.

Hlasování o daňových úpravách mělo dohru i u opozičních stran. Ostrým odpůrcem balíčku byla TOP 09, jež přitom hodlá jít do voleb společně s ODS a lidovci. Že občanští demokraté Babišův návrh podpořili, topkaře nemile zaskočila. I proto vyzvali, aby ODS řekla, jak zabránit rozvratu veřejných financí. Šéf ODS Petr Fiala již avizoval, že po zrušení superhrubé mzdy navrhne snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard, výpadek v rozpočtech samospráv se má dle něj krýt z Fondu obnovy EU.

Andrej Babiš premiér, předseda hnutí ANO

 ?? FOTO ČTK ?? Když ještě panovala shoda. Snímek je z tiskové konference konané 28. srpna, kdy Andrej Babiš (vpravo) a Jan Hamáček oznamovali, že se koalice dohodla na sazbách daně z příjmu. „Byla jasná dohoda koncem srpna. Potom se to nějak změnilo, nám to nebylo vysvětleno. My máme svědomí čisté,“řekl včera Babiš. Podle Hamáčka verze daňového balíčku schválená poslanci znamená rozvrat veřejných financí v Česku. „Dlouhodobě budou v ohrožení zdravotní i sociální systém,“uvedl šéf ČSSD.
FOTO ČTK Když ještě panovala shoda. Snímek je z tiskové konference konané 28. srpna, kdy Andrej Babiš (vpravo) a Jan Hamáček oznamovali, že se koalice dohodla na sazbách daně z příjmu. „Byla jasná dohoda koncem srpna. Potom se to nějak změnilo, nám to nebylo vysvětleno. My máme svědomí čisté,“řekl včera Babiš. Podle Hamáčka verze daňového balíčku schválená poslanci znamená rozvrat veřejných financí v Česku. „Dlouhodobě budou v ohrožení zdravotní i sociální systém,“uvedl šéf ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia