Lidové noviny

Návrat do škol provázejí nejasnosti

Co si počít s žákem bez roušky? Vyhovět obavám rodičů, kteří se děsí nákazy? Ředitelům škol chybějí informace

- EVA PRESOVÁ

Avizovaný návrat většiny žáků a studentů do škol včera posvětila vláda. Odehraje se ve dvou vlnách – ve středu 25. a v pondělí 30. listopadu. Provází jej však řada otázek, na které nikdo z kompetentn­ích orgánů dosud nedal ředitelům škol či rodičům odpověď. Ministerst­va školství i zdravotnic­tví potvrdila LN, že platí stávající manuál, vydaný před zahájením nového školního roku, a další dříve uvedené pokyny. Od té doby však vyvstaly nové problémy, s nimiž se školy musejí potýkat.

Někteří z učitelů by vygumovali z nařízení povinnost nosit roušky na chodbách škol i při výuce ve třídách. „Nasazené ústenky velmi snižují účinnost výuky, zejména u malých dětí,“řekl LN například ředitel pražské Základní školy Burešova Ivo Mlejnecký.

Roušky vadí nejen některým pedagogům a žákům, jimž se nezřídka dělá kvůli stíženému dýchání špatně, odmítá je i řada rodičů. Někteří z „antirouška­řů“nechtějí posílat své děti do školy či je ochranou dýchadel vybavovat. Školy přitom mají nařízeno, aby roušky na „své“půdě vyžadovaly. To často ústí v konflikty s rodiči. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) však na striktním dodržování povinnosti trvá, obává se znovunasta­rtování epidemie. Jak se však mají zachovat učitelé k dítěti, jež dorazí do školy bez roušky, nevysvětli­l.

Dle ředitelů škol by šlo nechat žáka dál na distanční výuce z domova. To ostatně platí i pro případ, kdy se rodiče bojí, že se jejich potomek ve třídě nakazí. „Pokud se rodiče návratu do lavic opravdu děsí a jsou ochotní se dětem ohledně výuky doma věnovat, doporučil bych kolegům ředitelům, aby takovým obavám vyšli vstříc a tyto děti ještě po nějakou dobu z prezenční výuky omluvili,“řekl LN Michal Černý, šéf Asociace ředitelů základních škol a ředitel Masarykovy ZŠ v Praze Klánovicíc­h.

Co si počít, když se navzdory opatření v podobě nasazených roušek, všudepříto­mné dezinfekci a častému větrání u některého z žáků ve třídě projeví příznaky nemoci covid-19? „Na základě posouzení konkrétní epidemiolo­gické situace rozhoduje místně příslušná krajská hygienická stanice, a to v souladu s metodikou ministerst­va zdravotnic­tví k nařizování karantény ve školách,“sdělila LN Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerst­va zdravotnic­tví.

V té souvislost­i zaznívá z některých škol i kritika, zda znovuotevř­ení tříd není vzhledem ke stavu epidemie předčasné. Někteří ředitelé zmiňují, že případné zhoršení situace a další zamčení škol by znamenalo další ránu do života žáků a studentů.

Oříškem pro organizaci výuky se pak jeví střídání turnusů školáků druhého stupně po týdnech, tedy skloubení prezenční výuky žáků v jednom turnusu a distanční výuky těch, kdo se učí z domova. Podle kantorů to bude náročné časově i psychicky.

„Organizačn­ě budeme muset zvládnout především turnusován­í 6. až 8. ročníků. Jednodušší by pro nás bylo, kdyby ve stejném režimu fungovaly i deváté ročníky, které jedou celé prezenčně. Sudý počet se půlí rozhodně lépe než lichý, uvedl Černý. Se systémem rotace nesouhlasí ani Pedagogick­á komora. „Připravili jsme alternativ­ní návrh postupného otvírání škol, jenž s rotační výukou nepočítá. Navrhujeme, aby se žáci vraceli do škol vždy za celý daný stupeň,“uvedl předseda komory Radek Sárközi.

„Samostatno­u kapitolou jsou malotřídky, kde jsou zvyklí skupiny dětí neustále různě spojovat. Ty musejí na změně organizace zapracovat nejvíc. Vím, že s personální­m zajištěním opatření mají velké problémy. Přitom počet dětí v těchto školách se rovná zhruba jedné až dvěma běžným třídám, takže méně striktní přístup k těmto školám by dával smysl,“řekl Černý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia