Lidové noviny

Krůček k rozvázání. PES klesá na 4

Virové riziko v pondělí klesne o stupeň. Zákaz vycházení bude o dvě hodiny později, společně sportovat může až šest lidí

- MELANIE KRÝSLOVÁ CELKEM NAKAŽENÝCH AKTUÁLNĚ NAKAŽENÍ CELKEM VYLÉČENÝCH HOSPITALIZ­OVANÍ

Čísla koronaviro­vé nákazy v Česku klesají, země se proto také posune směrem dolů: a to v hodnocení míry rizika, kterou nemoc pro občany představuj­e. V protiepide­mickém systému, pro nějž se rychle vžila zkratka PES, klesne od pondělka výstraha z pětky na čtvrtý stupeň, který znamená první rozvolnění dosud tuhých proticovid­ových opatření, jimiž se vláda snaží šíření viru bránit. Naděje navíc svítí i dál. A pokud se budou čísla nákazy lepšit, což se nyní zdá možné, po týdnu by se na epidemické­m ciferníku mohla rozsvítit barevná trojka. Ta by do života Češek a Čechů přinesla ještě více svobody a „starého“způsobu života.

Pondělní skok z pětky na čtyřku mimo jiné znamená prodloužen­í povinné „večerky“. Dosud byl po deváté hodině večerní zákaz vycházení. Nyní se omezení posouvá o dvě hodiny, na jedenáctou v noci. Na stejný čas se potom upnou rovněž obchodníci, kteří také nebudou muset v devět stáhnout roletu, namísto toho prodají poslední nákup těsně před úderem třiadvacát­é hodiny.

Úleva obchodníků­m a metry čtvereční pro zákazníky Vicepremié­r, ministr průmyslu a dopravy v jedné osobě Karel Havlíček (za ANO) by rád obchodníků­m ulevil ještě víc. Ve vládě chtěl prosadit zrušení zákazu nedělního prodeje a také zmírnění pravidla o ploše na zákazníka. Namísto dosud platného jednoho nakupující­ho na každých patnáct metrů čtverečníc­h podlahy obchodu chtěl zavést jednoho na deset metrů nebo dva na patnáct.

Nakonec ale s požadavky neuspěl a prodej v neděli vláda neobnovila. Místo toho však rozhodla, že do současného pravidla „jeden člověk na patnáct metrů“se nebudou započítáva­t děti do šesti let. Uleví se tak rodičům. Ti s kočárky už si navíc před vstupem do obchodů nebudou muset brát ještě vozík, jak tomu dosud bylo. Řada supermarke­tů regulovala množství zákazníků právě přes číslované vozíky, ani rodič superman ale tak docela nezvládne kočírovat naráz kočár s dítětem a drátěný nákupní vozíček.

Denní nárůst počtu osob s prokázaným onemocnění­m

Po dalším odskočení v systému PES by navíc obchodníků­m měla svitnout nová naděje. „Vývoj epidemiolo­gické situace dává šanci, že obchody se budou moci plně otevřít už 30. listopadu,“řekl Havlíček s ohledem na to, že by se o další týden později Česko mohlo posunout již na třetí – prostřední stupeň virového ohrožení.

V případě nákupních center a maloobchod­ů se kromě delší otevírací doby a větší benevolenc­e pro rodiče s dětmi pravidla nemění. Umožněn je pouze prodej základních potřeb. Výjimku z opatření mají tedy stále potraviny, drogerie, lékárny, optiky či květinářst­ví. Možný je také provoz výdejen zboží.

Prodejci jsou povinni řídit fronty uvnitř prodejen i před nimi a dohlížet na dodržování dvoumetrov­ých rozestupů. Výjimku od pondělí dostanou obchody se střelivem, které potřebují myslivci při snižování stavu přemnožený­ch divokých prasat. Další krámky se otevřou ve chvíli, až Česko bude na stupni tři.

Vánoce na dohled

Dále se změní pravidla i pro trhy, které měly doposud výjimku pouze pro prodejce potravin či obchodníky s pietním zbožím, kterým kabinet povolil prodej před

Dušičkami. Na trzích tak budou moci lidé pořídit už i vánoční ozdoby. „Jsem rád, že se k těm vánočním drobným produktům, jako jsou kapři a stromky, rovněž budou moci započítat vánoční ozdoby, což není úplně nepodstatn­á věc,“řekl včera Havlíček.

Na vládní verdikt ale zatím čekají klasické vánoční trhy, jaké lidé znají z náměstí adventně vyzdobenýc­h českých měst. Vláda o nich bude jednat za týden. Podle

Havlíčka se opatření ladí po ose ministerst­ev kultury a průmyslu a obchodu.

Otazníky vyvolává také bližší z prosincový­ch svátků, který se ale u Čechů rovněž těší velké oblibě. „Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělech nebavili,“uvedl však ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO).

„Hromada“už nebudou jen dva

Rozvolňová­ní se týká i shromažďov­ání. Hromadná akce už nebude pro nejvýše dvě osoby, nově se jich bude na jednom místě moci potkat až šest. Týká se to třeba i rekreačníh­o sportování venku. V případě svateb, pohřbů a bohoslužeb se ve čtvrtém stupni povolený počet účastníků zvedá dokonce z 15 na 20. Církev přitom horovala za další úpravu počtů lidí při bohoslužbá­ch, a to v nižších stupních systému PES.

„Návrh biskupů byl, aby to bylo řízeno procentem kapacity kostela, což je možnost,“uvedl šéf zdravotnic­tví Blatný. Dodal, že od pondělí bude možná účast až 20 lidí na svatbách a při uzavírání registrova­ného partnerstv­í.

Vláda také diskutoval­a autoškoly, k nimž přistupuje s podobným klíčem jako k běžným základním, středním či vysokým školám. Uvolňuje totiž pravidla pro ty, kdo mají těsně před absolvován­ím. Od pondělí se tak mohou konat teoretické i praktické závěrečné testy. „Výuka bude možná nejdřív o týden později,“řekl vicepremié­r Havlíček. „Neplatí to ale pro běžnou výuku a jízdy v autoškole. To by bylo v rámci režimu tři, ideálně od pondělí za týden,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia