Lidové noviny

Daňové úlevy za 130 miliard

Poslanci schválené změny daní ovlivní téměř každého Většině lidí přinesou finanční úsporu

- MIROSLAV PETR

Už 13 let si bere stát od zaměstnanc­ů daň z příjmu na základě principu takzvané superhrubé mzdy. Včera většina poslanců odhlasoval­a návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) superhrubo­u mzdu zrušit.

Což znamená, že pokud daňový balíček, jehož je návrh jen jednou částí, projde následně i hlasováním senátorů, budou finanční úřady sazbu 15 procent počítat z nižšího základu. Tedy jen z klasické hrubé mzdy a nikoliv té superhrubé, která je vyšší ještě o odvody sociálního a zdravotníh­o pojištění, hrazené zaměstnava­teli.

Pro všech 4,5 milionu zaměstnanc­ů to znamená úsporu začínající měsíčně zhruba na jedné tisícovce korun a končící v případě skutečně vysokých platů i kolem deseti tisíc. O to by od příštího roku plátci daně měli vyšší čisté mzdy. Aby toho nebylo málo, v rámci celého balíčku daňových změn prošel i návrh Pirátů na zvýšení základní daňové slevy.

Pro státní rozpočet a navázané rozpočty obcí a krajů tak náklady na všechny změny v daňovém balíčku představuj­í ztrátu ve výši 130 miliard. S tím rozpočet pro příští rok, schválený nedávno poslanci v deficitu 320 miliard korun, nepočítal. O to víc se nyní celkové manko státu v roce 2021 propadne.

Utrácet, nebo šetřit?

Vláda předpoklád­á, že lidé začnou daňové přilepšení hned utrácet v obchodech a za služby. Takže část celého 130miliard­ového manka, možná kolem šesti miliard korun, by se státu mohla vrátit díky vyššímu inkasu DPH. Podle ekonomů není ale větší utrácení vůbec jisté. Bude hlavně záležet, jaké očekávání mají lidé ohledně dalšího vývoje koronakriz­e.

„Zejména v případě narůstajíc­í nejistoty se domnívám, že budou vznikat tendence k vytváření úspor na horší časy. Naopak, pokud by se současná situace začala rychleji zlepšovat a bylo by zřejmé, že ekonomika se bude rychleji

O kolik korun měsíčně vzroste čistá mzda zaměstnanc­ům po změně výpočtu daně z příjmu.

Hrubá mzda v korunách

20 tisíc Kč 34 tisíc Kč 40 tisíc Kč 50 tisíc Kč 100 tisíc Kč 140 tisíc Kč a více

navracet do původní formy, bude ochota k utrácení vyšší,“řekl LN Petr Toman, daňový poradce KPMG Česká republika.

Tendence utrácet závisí podle něj i na tom, o jakou příjmovou skupinu se jedná. Ti bohatší, u nichž úspora vlivem daňového balíčku bude vyšší, většinou potřebu hned utrácet nemají.

Podobně to vidí i předseda Unie daňových poplatníků ČR Ondřej Lichnovský. „Celé to opatření pomůže nejvíc vysokopříj­movým skupinám. A u nich vidíme spíš sklon k odkládání spotřeby. Utrácet hned volné prostředky mají potřebu spíš lidé s nižšími příjmy. S nějakým přilepšení­m DPH pro stát bych tedy moc nepočítal,“míní Lichnovský.

Vyšší spotřební daň z tabáku

Tabák zdražil už letos o zhruba 12 korun za krabičku cigaret. Pro rok 2021 se počítá se zvýšením daně u jedné krabičky o osm korun, balíčku řezaného tabáku o 11 a krabičky zahřívanéh­o tabáku o dvě koruny. V následujíc­ích dvou letech bude zvýšení menší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia