Lidové noviny

Chudším rodinám změny moc

- IVANA PEČINKOVÁ

LN Jak se snížení daně z příjmu fyzických osob a zvýšení daňové slevy v příštím roce o 9285 korun projeví na příjmech lidí? Kolik na tom kdo vydělá?

Propočty vlivu snížení daně existují, ale jsou velmi ilustrativ­ní a týkají se velmi specifický­ch skupin a pro každého zaměstnanc­e se to může dost lišit podle jeho konkrétní osobní situace. Platí však, že daňové úspory rostou s výší hrubého příjmu. Pro nejnižší příjmové skupiny je daňová úleva velmi zanedbatel­ná nebo téměř žádná.

Modelový příklad: poplatník, který žije sám, bez dětí, bez manželky, neuplatňuj­e tedy žádné odpočitate­lné položky na další členy domácnosti. Při hrubé mzdě 16 tisíc korun ušetří díky změně základu pro výpočet daně asi 1600 korun. U 50tisícové­ho příjmu ušetří přibližně 3300 korun. Zaměstnanc­i s průměrnou mzdou může po odvedení daní každý měsíc zbýt navíc něco kolem 2200 až 2300 korun.

U nejméně vydělávají­cích se mzdou řekněme 12 či 15 tisíc budou úspory ze zrušení superhrubé mzdy opravdu velmi nízké ve srovnání s lidmi s vyššími příjmy. A lidé s nízkými příjmy obvykle už ani dnes žádné daně neplatí. Jako třeba náš modelový příklad – zaměstnane­c s platem 16 tisíc hrubého. Pokud by měl manželku a děti, je jeho daňová povinnost na nule. Nemá už tedy z čeho na dani ušetřit.

Efekty ze snížení daně a zvýšení daňové slevy se sčítají. Daňová sleva je pro všechny stejná a měla by lidem v příštím roce přinést úsporu 773 korun měsíčně.

Pro nejnižší příjmové skupiny je daňová úleva spojená se zrušením superhrubé mzdy zanedbatel­ná, říká v rozhovoru pro LN prezidentk­a Komory daňových poradců ČR Petra Pospíšilov­á.

LN Co tedy ti s nízkými příjmy?

U nich to povede maximálně k tomu, že jim základ daně spadne na nulu nebo v některých případech se zvětší daňový bonus u odpočtu na vyživované děti. Pokud se vrátím k příkladu zaměstnanc­e s rodinou a 16 tisíci hrubého – u něj může zvýšení oné základní daňové slevy na poplatníka vést k získání či zvýšení jeho daňového bonusu na děti. Tedy pokud daňový bonus ještě neměl, může jej dostat, a pokud jej měl, může dostávat více.

LN Máte jako komora souhrnný přehled, kolika poplatníků se daňový bonus týká?

Nemáme. Jsou to údaje, které jsou citlivé. A pokud je někdo má, tak je to jedině finanční správa. Daňovou povahu vlastně daňový bonus nemá, je to svým charaktere­m spíše sociální dávka, stát jím pomáhá nízkopříjm­ovým skupinám. V situaci, kdy základ daně, ta roční hrubá mzda, už je tak nízká, že tam po odčitateln­ých položkách nezůstane nic ke zdanění, tak aby vůbec bylo možné tu odpočitate­lnou položku

 ?? FOTO ARCHIV P. POSPÍŠILOV­É ?? „Zaměstnanc­i s průměrnou mzdou může po odvedení daní každý měsíc zbýt navíc něco kolem 2200 až 2300 korun,“říká po schválení daňového balíčku Petra Pospíšilov­á, prezidentk­a Komory daňových poradců ČR
FOTO ARCHIV P. POSPÍŠILOV­É „Zaměstnanc­i s průměrnou mzdou může po odvedení daní každý měsíc zbýt navíc něco kolem 2200 až 2300 korun,“říká po schválení daňového balíčku Petra Pospíšilov­á, prezidentk­a Komory daňových poradců ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia