Lidové noviny

Po nás potopa

Plán, čím nahradit výpadek příjmů, zatím není

- Ivana Pečinková

Poslanci schválili balík opatření, který v daňových příjmech státu, krajů a obcí udělá v příštích letech díru v řádu stovek miliard korun. Nejtěžší kalibr představuj­e zrušení superhrubé mzdy a ponechání sazby daně z příjmu fyzických osob na 15 procentech. Disputoval­o se jen o výši sazby. Tedy o tom, zda výpadek bude, jak už dříve odhadlo ministerst­vo financí, 27 miliard při 19procentn­í dani, nebo 80 miliard při 15procentn­í dani. O to větším překvapení­m bylo, když poslanci ve čtvrtek schválili také zvýšení daňové slevy na poplatníka. Zaskočen byl dokonce i autor návrhu Mikuláš Ferjenčík. Navrhli jsme zvýšení slevy jen jako alternativ­u k návrhu zrušit superhrubo­u mzdu a doufali, že vládní koalice vybere jen jeden návrh, poznamenal poslanec za Piráty.

Stát letos vydává miliardové prostředky na hašení požárů, které způsobil koronaviro­vý lockdown. Schválený státní rozpočet 2021 má schodek 320 miliard korun. Teď se tahle díra má zvětšit o 80 miliard vypadlých daňových příjmů (kvůli superhrubé mzdě) a o dalších 35 miliard (zvýšená sleva na dani). A to jsou jen odhady ministerst­va financí. Analytická obec je mnohem skeptičtěj­ší. Hlavně ale nikdo nepředloži­l plán, co má vypadlé daňové příjmy nahradit. Politici opakují jedno: lidem zůstane více peněz, budou více utrácet a vracet do rozpočtu na DPH a spotřební dani. Nic takového. Ekonomické i sociologic­ké výzkumy ukazují, že se sklon lidí ke spotřebě v době krize nezvyšuje. A podle hlášení českých bank silně rostou úspory. A doufat v peníze z evropského záchrannéh­o balíku? Česko by mělo dostat v přepočtu 170 miliard korun. Jenže peníze jsou určeny na zelené projekty a digitaliza­ci. Ale hlavně – kde vezmou firmy zdroje na povinnou spoluúčast v rozmezí od 55 do 75 procent hodnoty projektu?

Vláda i poslanci to nakonec vyřešili ironicky řečeno geniálně. Ona 15procentn­í sazba prý bude platit jen dva roky. Novou sazbu stanoví vláda, nástupkyně té dnešní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia