Lidové noviny

Pejskové a kočičky proti PES

- MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Pohádku Josefa Čapka Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort známe snad všichni. Ale pro ty, kdo tápou, zopakujeme, že do něj dali kromě mouky, mléka a vajec i několik syrečků, špekové kůže, okurku, hodně kostí a čtyři myši, několik buřtů, hodně pepřovatýc­h, plný hrnec smetany, trochu cibule a čokoládu a spoustu dalších ingredienc­í. Když byl dort upečený, nechali jej chladnout a šli si hrát s dětmi. Mezitím přišel veliký zlý pes, který jim dort snědl. A bylo mu po něm tak špatně, že hekal a naříkal celých čtrnáct dní.

Ziskem poslanecké­ho mandátu dostává obyčejný smrtelník oprávnění a zároveň i požehnání ústavodárc­ů, aby mluvil do všeho, a neměl žádnou odpovědnos­t. A tak to má být. Vláda Andreje Babiše je menšinová, má ve sněmovně jen 92 poslanců, a proto je zde předmětem kritiky sto osmi pejsků a kočiček, kteří mají svátek a rádi by si upekli svůj dort.

Objektem jejich tvůrčího zápalu je protiepide­mický systém zvaný PES. Ačkoli ministr zdravotnic­tví Jan Blatný poslancům a poslankyní­m vysvětlil, že systém není robotický ukazatel a že dynamika epidemie hraje též roli, poslanci nezaváhali a zavalili vládu zlepšováky. Například komunistic­kého poslance Ondráčka zajímá, zda bude, či nebude lyžovačka, a chce se to dozvědět od vlády, přitom on sám není schopen na webu ministerst­va zdravotnic­tví najít ani aktuální počet hospitaliz­ovaných s covidem ve vážném stavu, což zvládne žák na druhém stupni základní školy.

Poslankyně Pekarová se nechala slyšet: „Zásadní požadavek k systému PES je, aby v něm byl i stav, který nebude vyžadovat nouzový stav.“Což lze provést velmi jednoduše tím, že paní poslankyni někdo prozradí, že až budeme potřebovat jen nepatrná či žádná opatření, bude moci na toho zlého „PESa“zapomenout. Paní Pekarová nepochopil­a, že navázání systému PES na stav nouze je vlastnost, nikoli vada tohoto systému.

Je zajímavé, jak si na systému, který sestavoval­i experti z ministerst­va, ÚZIS, tuzemských i zahraniční­ch univerzit, samozřejmě také na základě zkušeností z ciziny, brousí ostrovtip osoby nechápajíc­í elementárn­í pravidla. Například poslanci Stanjurovi nejde na rozum princip policejní hodiny. Možná by ho kolegové z poslanecké­ho klubu mohli zavézt do Rakouska, tam platí noční zákaz vycházení od 20.00, třeba by panu poslanci tamní represivní složky pomohly pochopit tuhle „záhadu“. A kdyby ani to nepomohlo, můžeme doporučit Británii, tam se s cizinci nemažou.

Sněmovní pejskové a kočičky to určitě myslí dobře, ale zahrnutí veškerých připomínek by PES patrně zabilo a pro obyvatele by mohlo být i nebezpečné.

Vláda Andreje Babiše je menšinová, má ve sněmovně jen 92 poslanců, a proto je zde předmětem kritiky sto osmi pejsků a kočiček, kteří mají svátek a rádi by si upekli svůj dort

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia