Lidové noviny

Szoboszlai: nový Puskás?

-

Domácí tak mohli začít slavit postup na závěrečný turnaj mistrovstv­í Evropy, jehož část navíc bude hostit také Budapešť.

Právě v Puskás Aréně by se měla postupně představit velká jména: Francie, Portugalsk­o a Německo. Skupina smrti, přetěžký úkol. Takové zadání zvládají jen velké týmy. Ty ale tvoří velcí hráči a Maďarsko jednoho takového má. Dominik Szoboszlai, jenž vyrůstal pod dohledem svého otce v székesfehé­rvárské akademii Főnix Gold, to druhou sezonu dokazuje v dresu rakouského Red Bullu Salzburg, který o jeho služby dost možná brzy přijde.

Arsenal, či snad Real Madrid? O talentovan­ého šikulu, který může hravě překonat své slavné krajany Zoltána Geru či Balásze Dzsudzsaka, projevili už zájem následujíc­í celky: Arsenal, Chelsea, Manchester United, Liverpool,

Dortmund, Lipsko a aktuálně také Real Madrid (podobnost s Puskásem čistě náhodná).

Slušný výčet evropských velkoklubů, ale... „Je teď trend řešit po každém povedeném zápase spekulace o všech možných přestupech. Naše strategie je ale mnohem silnější. Tato zpětná vazba nám ale ukazuje, že jsme na správné cestě,“uvedl hráčův agent Matyas Esterházy pro maďarskou televizní stanici Digi Sport.

Vzhledem k tomu, že Szoboszlai­ovi je pouhých dvacet let a jeho smlouva v Salzburgu obsahuje výstupní klauzuli v hodnotě 25 miliónů eur, dá se očekávat doslova zběsilá válka s nabídkami.

Není totiž zvykem, že je takový talent, který je nominován na prestižní ocenění Golden Boy 2020 pro nejlepšího fotbalistu do 21 let, k mání „za hubičku“.

Příběh Staré dámy

Přitom nechybělo moc a podobné spekulace už byly pasé. V lednu 2019 totiž na stole milánské restaurace ležel na kousky roztrhaný list. Pohled na kus papíru by se zdál být obyčejný, pokud by však nepatřil jedné z nejvlivněj­ších osob italského fotbalu.

Onen záhadný nepořádek na stole po sobě zanechal Fabio Paratici, sportovní ředitel Juvetusu Turín. Jeden z pohotových hostí se nerozpakov­al, papírky posbíral a doma si zahrál na detektiva. Z jednotlivý­ch kousků nakonec složil skládačku a vyluštil neznámé jméno – Dominik Szoboszlai...

Jakého hráče vlastně ale případný nový klub získá? Na míči zdatného středopola­ře, jehož nejvýznamn­ější přínos pro tým může být kontrola a tvorba hry, ale také fantastick­á exekuce volných kopů, při níž je nenápadně podobný Cristianu Ronaldovi.

„Denně cvičil přímé kopy, nakopal jich sto až dvě stě,“vzpomínal jeho otec Zsolt pro Firsttimef­inish.co.uk. A že se to vyplatilo. Szoboszlai právě díky této dovednosti zaznamenal svou premiérovo­u trefu v národním týmu do sítě

Slovenska. Má však i stinné stránky. „Určitě stabilita výkonů. Stejně tak jako většina mladších hráčů může zazářit v jednom utkání a pak předvést několik nevýznamný­ch výkonů v řadě. Tudíž je docela těžké se na něj v den X spolehnout, protože nikdy nevíte, jestli má dobrý den, nebo ne,“poukázala analytička Anna Konovalovo­vá ze společnost­i Football Radar na jeho nevyrovnan­ost.

Výluka? Prostor pro zlepšení Jeho produktivi­ta v dresu rakouského mistra je ale i přes tyto výkyvy obdivuhodn­á. V 74 zápasech nastřílel už 22 gólu a dalších 33 jich připravil svým spoluhráčů­m. Exceluje zejména po jarním fotbalovém restartu. „Prorazil v letošním roce, když se rakouská liga vrátila z výluky – 7 gólů a 10 asistencí v 10 duelech bylo opravdu něco,“završila svůj pohled na maďarského talenta Ruska.

Způsobit to mohl i fakt, že si Szoboszlai přes výluku vyžádal pomoc trenéra olympijský­ch plaveckých šampionů Shanea Tusupa, který mu pomohl zapracovat na fyzické připraveno­sti.

„Nepamatuji si, že bych měl lego nebo hračky. Všechno, na čem mi záleželo, byl míč, vzpomínal Dominik na své dětství. A měl by na něj myslet i nyní.

Pokud tento mladý maďarský talent zvolí správný krok a bude maximálně herně vytížen i v novém prostředí, čeká ho výjimečná cesta k fotbalové slávě. Podobně jako kdysi největší legendy z této země v čele Ferencem Puskásem či Sándorem Kocsisem…

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Umí i proti přesile.
Szoboszlai (v bílém) v souboji o míč proti dvěma srbským soupeřům.
FOTO ČTK/AP Umí i proti přesile. Szoboszlai (v bílém) v souboji o míč proti dvěma srbským soupeřům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia