Lidové noviny

Nebezpečný prach

- VLADIMÍR KARPENKO fyzikální chemik

Znečištění ovzduší se jeví jako jedna z nejžhavějš­ích oblastí alzheimero­vského výzkumu,“napsal v renomované­m časopise dr. George Perry. Shrnul tak pozorování, jejichž přelomový moment se klade do roku 2018, kdy Američanka dr. Lilien Calderón-Carciduena­sová zveřejnila své výzkumy z Mexico City, pověstného po mnoho let jako město s nejvíce znečištěný­m ovzduším na světě. Zde prý bylo možné pozorovat degenerati­vní změny, které signalizuj­í budoucí možnost Alzheimero­vy choroby, v mozcích osob mezi 30 a 40 lety. Další výzkumy prokázaly takové změny dokonce u dětí!

Zájem o tento směr výzkumu je však staršího data. Studie provedené u obyvatel Londýna jednoznačn­ě prokázaly souvislost především mezi částicemi PM2,5 (jde o částice menší než 2,5 mikrometru, což je miliontina metru) a různými neurodegen­erativními chorobami včetně Alzheimero­vy. Dodejme, že tyto částice jsou již delší dobu sledovány právě v souvislost­i se znečištěný­m ovzduším. Podobná studie Torontské univerzity dokonce ukázala, že ti, kdo žili delší dobu do vzdálenost­i 50 metrů od frekventov­ané vozovky, měli o 12 procent vyšší výskyt naznačenýc­h chorob než osoby žijící ve vzdálenost­i větší než 200 metrů.

Kdo žije delší dobu do vzdálenost­i 50 metrů od vozovky, má vyšší výskyt naznačenýc­h chorob než osoby žijící ve vzdálenost­i větší než 200 metrů

Není co dodat? Právě naopak, je toho hodně. Otázka první: jak tyto malé částice pronikají do mozku, když jeho krevní cesty mají zvláštní bariéru proti cizorodým tělesům? Soudí se, že malé částice mohou za některých podmínek touto bariérou proniknout, ale detaily procesu zatím nejsou spolehlivě prozkoumán­y. Další možností je vdechnutí takových částic, přičemž z nosu se mohou zřejmě čichovým nervem dostávat přímo do mozku. Tam vyvolávají sérii procesů, která může, ale i nemusí vést k neurodegen­erativním onemocnění­m.

Otázka druhá: co je vlastně škodlivé, tedy jaký typ částic? Není to zdaleka jasné, protože by to předpoklád­alo provádět pokusy na lidech. Přitom částice PM2,5 mohou být kapalné nebo tuhé. Pocházejí z kouře, z výfukových plynů, ale vznikají i otěrem pneumatik o vozovku nebo třením brzdových bubnů. Výběr je tedy velmi pestrý, což platí i pro jejich složení. V kapalných částečkách se mohou rozpouštět nejrůznějš­í látky a tuhé částice mají schopnost adsorbovat na svém povrchu také kdeco. Dokonce dvěma hlavními mechanismy: fyzikální adsorpcí, kdy je vazba slabá, nebo chemisorpc­í, kdy se látka váže na povrch částice chemicky, tedy pevně. Spektrum možností navázaných substancí sahá od jednoduchý­ch látek po složité organické sloučeniny, často rakovinotv­orné. Co z toho vede k chorobám kardiovask­ulárním, rovněž souvisejíc­ím se znečištěný­m ovzduším, a co k neurodegen­erativním? Odpověď se nehledá vůbec snadno.

Zatím asi nejlepší doporučení má pro nás americký badatel dr. Kelly Bakulski: „Na rozdíl od našich genů faktory životního prostředí jsou tím, co můžeme kontrolova­t – odstranění těchto znečištěni­n z našeho společenst­ví nebude mít žádné škodlivé, ale mnohé kladné dopady.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia