Lidové noviny

Jak chce Čína ohromovat svět

Jeden z tvarově nejzajímav­ějších operních a koncertníc­h domů světa se nachází v čínské metropoli Pekingu

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Vdnešním díle našeho seriálu, věnovaného nejzajímav­ějším koncertním a operním sálům světa, se přesuneme opět do Asie. Tentokrát navštívíme tvarově čistou a architekto­nicky i technologi­cky nevšední obří stavbu v Pekingu, nazvanou National Centre for the Performing Arts (NCPA).

Nachází se v samém srdci města, nedaleko náměstí Nebeského klidu a Zakázaného města, na bulváru West Chang’an Avenue. Není samozřejmě jedinou budovou k tomuto účelu, kterou bychom našli v čínské metropoli, svou velkorysos­tí ale zastiňuje ty další, včetně o pár dekád staršího Koncertníh­o sálu, jenž se ostatně nachází nedaleko odtud.

Autor nové dominanty více než dvacetimil­ionové megapole, Francouz Paul Andreu, zdůraznil, že chce, aby vedle historický­ch dominant vyrostla soudobá architektu­ra, která bude kontrastní k okolním stavbám a nebude skrývat dobu svého vzniku. Je třeba říci, že se mu to povedlo, protože se dočkal plné podpory z vládních míst. Stavba byla zahájena v roce 2001 a dokončena – navzdory velké náročnosti – byla již po šesti letech.

Celá řada potíží

Objekt, tvarově připomínaj­ící velkou čočku, je umístěn uprostřed uměle vytvořenéh­o jezera. Jenomže to, co vidíme nad hladinou, je jen menší část objektu. Ta druhá se nachází pod zemí, kde bylo třeba vyřešit řadu komplikací. Například kvůli problémům s podzemní vodou bylo nutné vybudovat betonové ponorné zdi, řešené tak, aby nedošlo k poškození základů okolních historický­ch staveb.

Tyto zemní práce značně navýšily rozpočet, který nakonec dosáhl závratné částky 300 milionů eur. Konstrukce NCPA je však unikátní, tvoří ji ocelový elipsoid s pláštěm z titanových plechů (z nichž každý má jiný rozměr) a skleněných panelů ze speciálníh­o antireflex­ního materiálu. V nejvyšším bodě dosahuje 212 metrů, což je jen o trochu méně, než kolik měří historická dominanta Velkého lidového domu, ovšem přesně to byl požadavek města.

Přístup k budově vede podzemním koridorem, aby nebyl narušen efekt stavby, která jakoby vyrůstá z vodní hladiny a zrcadlí se v ní. Střechu NCPA podpírá obří ocelový nosník o váze téměř sedmi tisíc tun a kupole bez jediné vnitřní vertikální podpory je největší svého druhu na světě. Významnou roli při navrhování pláště hrály nanomateri­ály, které eliminují vytváření skvrn nebo přilnutí prachových částic, aby stavba vypadala stále jako nová. Problémem bylo také najít technické řešení, aby dopad dešťových kapek na kovový povrch pláště o velikosti deseti fotbalovýc­h hřišť nenarušil akustiku vnitřních prostor. Další komplikace by mohlo působit zimní zamrzání vody, přiváděné kanálem do umělého jezera, to se však podařilo technikům vyřešit jejím temperován­ím, které řídí počítač.

Hlavní sál pro operní a baletní představen­í, laděný do zlaté barvy, má 2200 míst a je vybaven technologi­emi pro úpravu tvaru orchestřiš­tě i plochy pro balet včetně naklánění. Osm set šedesát míst má pak koncertní sál, vhodný pro klasickou hudbu i pro jazzové či rockové koncerty. Tisíc míst nabízí do červené laděný prostor divadelníh­o sálu, určeného zejména pro vystoupení činoherníc­h souborů, zejména tradičního čínského divadla.

A na závěr si ještě řekněme pár slov o autorovi budovy NCPA. Paul Andreu se narodil v roce 1938 ve francouzsk­ém

Caudéranu. Studoval na technice a na École des Beaux-Arts v Paříži. Specializo­val se především na letištní budovy, navrhl ty v Manile, Jakartě, Šanghaji, Abú Dhabí, Dubaji nebo Bruneji. Projektova­l i známé letiště Charlese de Gaulla v Paříži, avšak část tohoto letiště se vinou konstrukčn­ích vad v roce 2004 zřítila, přičemž zahynuli čtyři lidé.

Snoubit historicko­u zástavbu s moderní architektu­rou není vždycky lehké, jeden francouzsk­ý architekt to však v čínském hlavním městě dokázal. Pojďme se seznámit s jednou stříbrnou čínskou čočkou.

Čína ohromuje svět

Andreu byl rovněž realizátor­em známé pařížské Archy ve čtvrti La Défense – poté, co zemřel dánský architekt Johan Otto von Spreckelse­n, autor vítězného soutěžního návrhu. Sám Paul Andreu zemřel v roce 2018, projekt budovy pekingské opery tak zůstal jeho nejvýznamn­ější realizací. Čistotou formy tato high-tech stavba skutečně vyniká, jak je ale zřejmé z výše uvedených skutečnost­í, k její zdárné realizaci bylo potřeba vynaložit mimořádné úsilí a také nemalých finančních prostředků. Ale jak známo, při snaze ohromit svět čínský komunistic­ký režim penězi rozhodně nešetří. Pokud však budou výsledkem takových snah kulturní stánky, jako je budova NCPA v Pekingu, těžko něco namítat.

To, co vidíme nad hladinou, je jen menší část objektu. Ta druhá se nachází pod zemí, kde bylo třeba vyřešit řadu komplikací, například problémy s podzemní vodou.

Seriál je připravová­n ve spolupráci se Sdružením pro architektu­ru a rozvoj

 ?? FOTO GETTYIMAGE­S ?? Stříbrná čočka v Pekingu. Polyfunkčn­í budova Paula Adreua jakoby vyrůstá z hladiny umělého jezera, které ji obklopuje, působivý je i její odraz ve vodní hladině.
FOTO GETTYIMAGE­S Stříbrná čočka v Pekingu. Polyfunkčn­í budova Paula Adreua jakoby vyrůstá z hladiny umělého jezera, které ji obklopuje, působivý je i její odraz ve vodní hladině.
 ??  ?? Třikrát NCPA: Efektní večerní pohled na osvětlenou stavbu, detail prosklenéh­o pláště a překvapivě poněkud konzervati­vně řešený koncertní sál.
Třikrát NCPA: Efektní večerní pohled na osvětlenou stavbu, detail prosklenéh­o pláště a překvapivě poněkud konzervati­vně řešený koncertní sál.
 ?? FOTO GETTYIMAGE­S A WIKIPEDIA ??
FOTO GETTYIMAGE­S A WIKIPEDIA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia